Afaceri de la zero

Stead: La Terapia nu va fi un val de manageri indieni

28.04.2006, 00:00
Terapia va deveni al treilea centru ca importanta pentru indienii de la Ranbaxy dupa cele din India si SUA.

Preluarea producatorului de medicamente Terapia din Cluj de catre compania indiana Ranbaxy nu va semana cu cea facuta de Mittal Steel, care a adus la Sidex manageri indieni, ci mai degraba cu achizitia Petrom de catre OMV, spune Stephen Stead, directorul general al Terapia.

"Nu va exista un val de manageri indieni pentru operatiunile din Romania pentru ca dorim o continuitate manageriala", a mai spus Stead, care conduce echipa de integrare a Terapia cu operatiunile Ranbaxy din Romania.

El sustine ca preluarea va fi asemanatoare cu cea a Petrom in conditiile in care brandul Terapia va continua sa existe in cadrul grupului Ranbaxy, produsele fabricii de la Cluj urmand sa fie inregistrate pe plan european si distribuite in afara tarii sub numele "Terapia pentru Ranbaxy". In paralel, va continua sa functioneze si compania de distributie Ranbaxy Romania.

"Astfel, cele doua companii vor avea produse complementare si nu concurente", a explicat Stead.

Oficialul Terapia a mai spus ca dupa preluare, compania clujeana va deveni al treilea centru regional important al grupului dupa cel din SUA si cel din India. De altfel, dupa preluare vanzarile cumulate ale Terapia si Ranbaxy Romania vor depasi 115 mil. dolari, ceea ce, potrivit lui Stead, asigura indienilor prima pozitie pe piata produselor farmaceutice generice la nivel national. Directorul Terapia spune ca aderarea Romaniei la UE in 2007 a fost unul dintre atuurile principale ale companiei clujene, iar pentru Ranbaxy aceasta preluare a fost una strategica.

"Toate produsele realizate de Ranbaxy in afara Uniunii Europene trebuie verificate intr-un stat al Uniunii. Ranbaxy va folosi centrul din Cluj pentru controlul calitatii si pentru vanzarea produselor realizate in India si in Romania la nivelul tarilor europene si in fostele state sovietice. O mare parte din activitatile realizate pana acum in Irlanda se vor derula de la Cluj", a spus Stead.

De altfel, printre proiectele cele mai importante ale Ranbaxy pentru Terapia se numara investitiile in dezvoltarea centrului logistic, a facilitatilor de verificare biologica si a distributiei.

Planurile Terapia de a realiza un centru de depozitare si impachetare pe platforma clujeana vor fi si ele regandite in conformitate cu intentiile Ranbaxy pe plan european.

"In umatoarea perioada vom dubla investitia in centrul de depozitare si vom mari numarul de linii de impachetare de la cinci la zece", a spus Stead. Astfel investitiile prevazute anul trecut la aproximativ 10 mil. dolari vor ajunge la 20 mil. dolari.

Directorul Terapia a mai anuntat ca la Cluj se vor face patru noi cladiri (logistica, depozitare, impachetare si control) si, in plus Terapia va construi la Bucuresti un nou sediu de birouri, in zona Pipera, pentru a satisface necesitatile rezultate ca urmare a integrarii celor doua echipe manageriale. El nu a dorit sa precizeze insa care este valoarea investitiilor pentru toate aceste proiecte.

Ranbaxy, care a achizitionat Terapia de la fondul de investitii Advent pentru 324 mil. dolari (aprox. 270 mil. euro) - cea mai mare tranzactie de pe piata farmaceutica romaneasca, asteapta aprobarea finala din partea Consiliului Concurentei, cel mai probabil la sfarsitul lui iunie - inceputul lunii iulie pentru a demara aceste proiecte. Advent a cheltuit pentru a achizitiona Terapia in 2003 circa 40 mil. dolari.

Cifra de afaceri a Terapia in 2005 s-a ridicat la 80,5 mil. dolari si oficialii companiei estimeaza pentru 2006 atingerea unei cifre de afaceri de 110 mil. dolari.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania