Afaceri de la zero

SUA raman cea mai mare putere economica din lume

20.04.2006, 00:00
Economistii SUA fac tot posibilul pentru a imbunatatii situatia economiei americane, prin marirea numarului de locuri de munca si prin cresterile salariale.

Economistii de top ai Statelor Unite ale Americii au decis ca a venit momentul pentru a elabora o strategie prin care sa se mentina reputatia de cea mai puternica economie mondiala. Ei lucreaza la rezolvarea problemelor locurilor de munca si a salariilor, scrie The New York Times. Conform datelor furnizate de reprezentantii Departamentului Muncii, in ultima perioada au fost inregistrate o scadere a ratei somajului si o crestere a salariului.

Totodata, raportul intocmit de Departamentul Muncii a indicat faptul ca in luna martie au fost infiintate 211.000 de noi locuri de munca, rata somajului scazand, de la 4,8%, in luna februarie, la 4,7% in luna martie. Aceste rezultate sunt valabile pentru toate sectoarele economice, cu exceptia celui de productie.

Hotararea de a adauga noi locuri de munca a venit dupa ce membrii executivului au facut un bilant al numarului de angajari pentru lunile ianuarie si februarie si au ajuns la rezultatul de 34 de mii. In aceste conditii, guvernul a decis sa sporeasca numarul locurilor de munca cu 193 de mii, in primele trei luni ale anului curent, fata de 165 de mii, in 2005.

Raportul a mai indicat faptul ca, in sfarsit, muncitorii americani contribuie proactiv la dezvoltarea economica a SUA.

Castigurile salariale medii pe ora au inregistrat o crestere de 3,4% de anul trecut. Salariul mediu brut pe ora se ridica la 16,49 de dolari (13,62 euro), in urma unei cresteri de 3,5 procente, in luna februarie.

"Economia americana a avut un elan uimitor inca de la inceputul anului 2006", declara Nigel Gault, economist la Global Insight.

Pe continentul european, Germania se bucura de o situatie economica infloritoare, datorata, in mare parte, exporturilor.

Astfel, Germania a inregistrat in luna februarie o valoare record pentru bunurile exportate, evidentiind faptul ca sectorul privat ar putea face fata unui nivel global de competitivitate. In acest sens, increderea pentru dezvoltarea economiei germane atinge cele mai inalte cote din ultimii 15 ani.

In momentul de fata, specialistii Biroului de Statistica declara ca exporturile au crescut cu 4,6% din luna ianuarie, ajungand la o valoare de 72,9 miliarde de euro.

De asemenea, rezultate record au mai fost inregistrate si in ceea ce priveste importurile, care au crescut cu 4,8%, atingand valoarea de 60,4 miliarde de euro.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania