Afaceri de la zero

Un film cu mafioti...

29.07.2004, 00:00 Autor: Crenguta Nicolae

Macar pana acum discutia din jurul Iukos nu parasise terenul economic: oricat ar fi de grava, o acuzatie de evaziune fiscala sau de spalare de bani nu e un lucru iesit din comun nici n cele mai sanatoase economii capitaliste, iar un faliment, fie el si determinat de jocuri de culise din sfera politicii, putea genera pagini ntregi de comentarii aprinse n presa, dar nu avea cum sa dea fiorii reci ai dezintegrarii unei ordini de lucruri acceptate de toata lumea.
Au trecut doar doi ani de cand ziaristul Paul Klebnikov, ucis acum cateva saptamani la Moscova de niste asasini platiti, publica n Forbes celebrul sau articol despre Mihail Hodorkovski, intitulat "Capitalistul care a venit din tinutul frigului". Privind lucrurile din perspectiva, acel articol a nsemnat recunoasterea de catre un Occident iertator (sau, daca vreti, binecuvantarea data de un Occident dornic sa-i judece pe toti dupa sine) a faptului ca tranzitia ruseasca de la capitalismul banditesc al epocii Eltn la capitalismul "normal", de tip occidental, s-a ncheiat. Fara a trece cu vederea originile dubioase ale averii proaspatului miliardar rus aflat atunci pe culmile respectabilitatii si ale gloriei financiare, articolul vorbea despre progresele facute de Iukos sub managementul privat al oamenilor lui Hodorkovski, de faptul ca Iukos a fost prima companie din Rusia care a adoptat standardele vestice de transparenta contabila si de numeroasele actiuni caritabile ale magnatului familiarizat cu conceptul modern al responsabilitatii sociale a corporatiilor.
De atunci, nici controalele politiei, nici prigoana procurorilor, nici intrigile fostilor tovarasi de la Sankt-Petersburg mpotriva oligarhilor n-au izbutit sa clinteasca, n opinia publica de dincolo de granitele Rusiei, daca nu convingerea, macar speranta ca lucrurile merg spre bine acolo. Cata vreme ajunsesera sa creada ca a trecut definitiv epoca tulbure a conflictelor de afaceri rezolvate cu ajutorul ucigasilor platiti, europenilor sau americanilor n cautare de oportunitati de investitii la Rasarit le-a fost suficient ca noii mbogatiti rusi vorbeau pe limba lor, ca sa spunem asa, si n-au avut pretentia ca oligarhii sa le povesteasca lor cum au facut primul milion. De la nceputul scandalului de la Iukos, de acum un an, autoritatile ruse au cheltuit zadarnic timp si energie ncercand sa-i convinga pe investitorii straini ca imperiul petrolier al lui Hodorkovski si Lebedev a fost cladit pe evaziune fiscala si frauda si ca ncearca sa asaneze economia pornind de la Iukos: cliseul cu persecutia Kremlinului la adresa oligarhilor tentati sa acapareze si puterea politica a functionat ntotdeauna ca o explicatie mai buna decat cele date de Kremlin.
Acum nsa, prigonitorii oligarhilor au schimbat tactica, intrand pe singurul teren pe care strainilor le e frica: asocierea ntre oamenii de la Iukos si ideea de mafie. In iulie anul trecut, o data cu Platon Lebedev a mai fost arestat si seful departamentului de securitate al companiei, Aleksei Piciughin, nvinuit de uciderea a doua persoane si de tentativa de omor la adresa unei a treia. La vremea respectiva, arestarea respectiva a trecut neobservata, pentru ca nu se potrivea cu ceea ce se stia pe atunci ca li se imputa actionarilor Iukos, adica niste infractiuni de ordin financiar. In ianuarie 2004 nsa, cand mandatele de arestare la adresa actionarilor companiei s-au nmultit, vizandu-i si pe ultimii actionari importanti ramasi n afara cercului de suspecti oficiali - Leonid Nevzlin, Vladimir Dubov si Mihail Brudno - ziarul Pravda a publicat un articol unde sugera ca natura acuzatiilor s-ar putea mbogati, pentru ca Piciughin ar fi dezvaluit ntre timp anchetatorilor ca a primit ordinul de a organiza asasinatele respective de la Leonid Nevzlin. La nceputul acestei saptamani, tribunalul Basmanni din Moscova a emis mandat de arestare pe numele lui Nevzlin, acuzat de participare la crima si de tentativa de omor.
Nu este vorba nicidecum de niste evenimente consumate n prima parte a anilor '90, ci de lucruri recente: crima s-a petrecut chiar n 2002, adica la vremea cand aparea n Forbes articolul despre oligarhul luminat Hodorkovski. Povestea, de un prost-gust desavarsit, pare ca tine mai degraba de filmele rusesti de duzina cu mafioti. Ea ar ncepe cu declaratiile facute n arest de un oarecare Igor Korovnikov, un bandit din Tambov, care a marturisit ca a luat parte n 1998 la un atentat esuat, pus la cale de Leonid Nevzlin si Aleksei Piciughin mpotriva unei foste angajate a Menatep (grupul detinator al pachetului majoritar de actiuni al Iukos), Olga Kostina, care la acea vreme conducea departamentul de relatii publice al primariei moscovite. Tot Nevzlin si Piciughin ar fi comandat si uciderea lui Serghei Kolesov, un fost oficial al grupului Menatep si director la Rosprom, una din companiile unde Menatep avea participatie. Motivul banuit este ca acei fosti angajati ar fi amenintat interesele Menatep, ale Iukos sau ale lui Hodorkovski si Nevzlin personal.
Primele investigatii au conchis ca omul care ar fi comandat asasinatele ar fi fost un anume Serghei Gorin, om de afaceri din Tambov. Cand anchetatorii au ajuns la locuinta sotilor Gorin, n noiembrie 2002, au constatat nsa ca amandoi disparusera, iar cateva luni mai tarziu, cand n curtea lor s-au gasit ramasite umane si resturi de tigari cu urme de sange, a devenit limpede ca fusesera rapiti si ucisi. Acum, oamenii legii sustin ca Gorin si nevasta ar fi fost suprimati tocmai pentru ca intentionau sa-i santajeze pe Nevzlin si Piciughin, avand dovezi despre implicarea acestora n tentativele de crima din 1998.
In fine, o a treia acuzatie priveste cazul lui Evgheni Rbin, fost director si actionar al Companiei Petroliere Est-Siberiene (VNK), cumparata acum cativa ani de Iukos. Acesta a ncercat sa dea n judecata Iukos, acuzand compania ca dupa privatizare a spoliat VNK de peste 100 de milioane de dolari, dar ulterior a renuntat, dupa ce oamenii de la Iukos au organizat doua atentate mpotriva sa. In 1999, sustine Rbin, a scapat ca prin urechile acului, fiindca s-a dat jos din masina cu 20 de minute nainte ca aceasta sa explodeze, iar soferul lui sa fie ucis. Deloc ntamplator, deci, Leonid Nevzlin s-a adresat acum cateva saptamani procurorului general al Rusiei, plangandu-se ca Rbin l calomniaza fiindca ncearca sa stoarca bani de la el. Luni nsa, ntr-un interviu pentru Moscow Times, Rbin a plusat, afirmand ca Nevzlin va fi inculpat oricum mai devreme sau mai tarziu si ca Piciughin n-ar fi avut cum sa actioneze daca n-ar fi primit ordine de la Nevzlin, ba chiar si de la Hodorkovski n persoana.



... fara happy-end



Sordidul acestor istorii a fost remarcat imediat de sustinatorii celor de la Iukos, care au afirmat ca ele sunt menite sa demonstreze investitorilor straini ca actionarii companiei nu sunt numai rau-platnici la buget, ci si criminali, deci nu merita sa faca nimeni afaceri cu ei. Intr-adevar, imediat dupa emiterea mandatului de arestare pentru Nevzlin, actiunile Iukos s-au prabusit n cateva ore cu 21%, contribuind astfel la devalorizarea galopanta a unei companii pe care autoritatile tocmai au anuntat ca vor s-o scoata la vanzare pe bucati ca sa recupereze cele peste 3 miliarde de dolari datorate catre fisc. Caderea actiunilor a dovedit, n opinia analistilor, ca acesta a fost momentul cand s-au dat batuti si ultimii investitori care se ncapatanau sa creada ntr-o reglementare rationala a situatiei de la Iukos.
Cum era si de asteptat, Nevzlin a calificat acuzatiile ca fiind absurde, iar Hodorkovski, din nchisoare, s-a declarat ndurerat de "metodele groaznice" folosite de autoritati ca sa-l nfunde pe prietenul sau. Caci cei doi sunt prieteni vechi, de pe vremea cand amandoi erau n Komsomol, iar talentele multiple ale lui Leonid Borisovici, excelent informatician si abil om de relatii publice, au contribuit din plin la ridicarea grupului Menatep n primii sai ani de existenta. Mai apoi, gurile rele au pus pe seama originii sale evreiesti si a relatiilor n randul comunitatii evreiesti internationale usurinta cu care Iukos a reusit sa-si faca prieteni politici si de business n strainatate. In 2001, cand Nevzlin a ajuns presedinte al Congresului Evreiesc din Rusia, succedandu-i magnatului Vladimir Gusinski (plecat n exil n Israel, ca si Boris Berezovski, dupa ce a cazut n dizgratia Kremlinului), factiunile religioase din comunitate au salutat alegerea lui ca a unui posibil mediator al conflictelor dintre ele.
La vremea respectiva, Nevzlin era deja foarte cunoscut n Israel prin actele sale filantropice: el a finantat, de pilda, deschiderea Centrului de Cercetari pentru Evreii din Europa de Est si Rusia "Leonid Nevzlin" de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, sau muzeul diasporei Beit Hatefutzot, din acelasi oras, la solicitarea fostului disident sovietic Natan Sharansky, actualmente ministru n guvernul Sharon. Ministrul de finante Benjamin Netanyahu, pe de alta parte, a venit de mai multe ori n vizita la Moscova la invitatia lui Nevzlin. Astfel ncat n toamna anului trecut, dupa arestarea lui Platon Lebedev, cand Nevzlin a plecat n Israel ca nu cumva sa fie arestat si el, nimeni nu s-a mirat ca a primit cetatenie israeliana aproape peste noapte si ca, n virtutea traditiei unui stat care nu-si extradeaza cetatenii, Nevzlin a ramas n libertate pana acum, n pofida faptului ca autoritatile ruse au emis mandat international de arestare pe numele lui. Tot n Israel, mpreuna cu el, au ramas si ceilalti doi actionari incriminati n ianuarie, Vladimir Dubov si Mihail Brudno.
Nereusind pana acum sa puna mana pe el, autoritatile au ncercat ca macar sa-l discrediteze n ochii simpatizantilor. Imediat dupa alegerile prezidentiale din martie, castigate detasat de Vladimir Putin, Nevzlin anunta fara teama ca si ofera tot sprijinul financiar partidului Rusia Libera, nou nfiintat de Irina Hakamada, fosta contracandidata liberala a lui Putin. In aprilie nsa si-a schimbat pozitia si, ca sa nu nfurie si mai mult Kremlinul mpotriva prietenului sau Hodorkovski si a Iukos, a declarat ca se retrage complet din politica si ca vrea sa se consacre "activitatii stiintifice" (Nevzlin este rector si sponsor al Universitatii Umaniste de Stat din Moscova), tezei de doctorat pe care vrea s-o termine pana la sfarsitul acestui an si, eventual, scrierii unei carti. Numai ca opozitia liberala a nteles schimbarea de atitudine a lui Nevzlin si nu i-a luat-o n nume de rau.
Tot ca sa-si salveze prietenul din nchisoare, Nevzlin s-a declarat gata, acum cateva zile, sa renunte la participatia sa de actiuni la Iukos, desi oferta sa n-a fost luata n considerare de Kremlin, ca nici o alta care a venit de la proprietarii companiei. Va fi, probabil, interesant sa vedem de-acum nainte ce cai vor apuca urmaritorii lui Nevzlin n ncercarea de a pune mana pe el si pe actiunile lui. Doar ca nu mai e nimic amuzant n aceasta goana de-a soarecele si pisica: sfortandu-se sa demonstreze ca actionarii Iukos nu sunt numai hoti, ci si criminali, oamenii Kremlinului proiecteaza implicit imaginea unei Rusii cu o economie subminata de acelasi primitivism banditesc ca si acum zece ani. Nici nu mai are importanta daca imaginea e adevarata sau nu, atata vreme cat e atat de nspaimantatoare.
crenguta.nicolae@zf.ro

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania