Afaceri de la zero

Un om de afaceri apropiat al lui Berlusconi, arestat

20.04.2006, 00:00
Stefano Ricucci a incercat sa creasca artificial pretul actiunilor grupului media RCS (editorul cotidianului Corriere della Sera) cu ajutorul a doua companii fantoma.

Politia italiana a anuntat ca prosperul om de afaceri Stefano Ricucci a fost arestat, scrie Financial Times. El a devenit celebru datorita afacerilor desfasurate in domeniul real estate.

Desi Ricucci nu a fost pus sub acuzare, el a fost anchetat cu privire la achizitionarea si rascumpararea actiunilor RCS Mediagroup, compania care detine Corriere della Sera.

Arestarea lui a survenit pe fundalul nelinistii creditorilor, care sunt pe punctul de a vinde pachetele de actiuni detinute in cadrul grupului RCS. Aceste pachete au fost obtinute de creditori de la omul de afaceri italian sub forma unor garantii pentru imprumuturile acordate lui Ricucci. Participatia lui in cadrul RCS a avut de suferit anul trecut cand numele sau a fost vehiculat intr-o serie de scandaluri financiare privind fraude internationale. La acel moment Ricucci nu a fost pus sub acuzare.

Deutsche Bank, care a oferit o linie de creditare in valoare de un miliard de euro afaceristului italian, a oprit eforturile lui Ricucci de a achizitiona RCS. Miscarea a venit pentru a limita impactul de imagine pe care l-ar putea aduce italianul bancii pe piata locala. Deutsche Bank a facut afaceri si cu alte persoane implicate in aceste scandaluri si a declarat prin purtatorii de cuvant ca nu a incalcat sub nicio forma cadrul legal aflat in vigoare.

Desi pana marti seara nici Ricucci, nici compania lui, Magiste, nu au facut declaratii pe marginea acestui subiect, persoane apropiate companiei au confirmat ca arestarea are la baza acuzatii privind manipularea pietei in legatura cu RCS. Acuzatiile cuprind o serie intreaga de abuzuri pe piata.

Ricucci, fiul unui sofer de autobuz din Roma si fost dentist, a provocat senzatie vara trecuta cand a reusit sa loveasca direct in inima sistemului financiar italian. Faptul ca a reusit sa acumuleze 21 de procente din RCS a incalcat regula nescrisa a mediului de afaceri italian, cunoscuta sub numele de ''salotto buono'', conform careia actionarii nu vor efectua miscari de anvergura pentru achizitionarea grupului.

Conducerea RCS, care a dat dovada in mai multe randuri de sensibilitate fata de mediul politic, cuprinde nume mari ca FIAT, Pirelli, Generali si Mediobanca. Unele companii cu participatii la RCS au facut publice acuzatiile si pozitia lor fata de Ricucci.

Dupa ce oferta de preluare depusa de omul de afaceri italian a fost respinsa, Ricucci a ramas totusi cu o participatie de 15 procente in RCS.

Acest pachet este insa sub tutela Bancii Populare Italiene (BPI), banca a carei conduceri anterioare a fost acuzata de a fi orchestrat mai multe fraude.

Un numar mare de companii detinute de Ricucci au fost mentionate de procurori in mai multe cazuri recente legate de frauda. La acest moment BPI se afla in stadiul de negocieri cu o serie de oameni de afaceri, potentiali cumparatori ai pachetului detinut in RCS.

Conform datelor prezentate de procurori, Ricucci a avut intentia de a creste artificial pretul actiunilor RCS prin crearea a doua companii fantoma care sa solicite de la doua banci straine imprumuturi necesare achizitionarii unor pachete consistente de actiuni.

Anchetatorii, care au folosit si tehnica de supraveghere audio-video in cadrul anchetei, au precizat ca italianul a sperat ca prin acest mecanism sa ridice artificial pretul actiunilor RCS, pentru a le vinde la pretul maxim si pentru a-si acoperi datoria fata de BPI.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania