Afaceri de la zero

Un week-end cu nuante romanesti la turneul de la Porto

31.07.2000, 00:00 Autor: Aurelian Botezatu


Ioan Timofte si Steaua au transformat "Cupa Orasului Porto" dintr-un turneu portughez intr-unul cu specific romanesc. Programata in week-end, competitia a reunit la start, alaturi de militarii bucuresteni, pe Boavista, clubul organizator, pe Braga si formatia braziliana Portuguesa, insa fiecare dintre cele trei seri a fost marcata de cate-o prezenta din Carpati.

Debutul s-a facut vineri, cu meciul Boavista - Braga (2-1), dar cel mai important moment al serii l-a constituit festivitatea ocazionata de retragerea din activitate a fostului international roman Ioan Timofte, impreuna cu care a fost sarbatorit si Paulo Sousa. Plecat in 1991 la FC Porto, unde fusese recomandat de Mircea Lucescu, care trebuia sa-i fie si antrenor, Timofte a ajuns in 1994 la Boavista, sub culorile careia a evoluat pana la finele sezonului trecut. "Tim", cum ii zic suporterii, a primit din partea ultimei sale echipe un trofeu omagial, flori si a avut surpriza sa fie felicitat personal de internationalul lusitan Fernando Couto (Lazio), pe care l-a avut coechipier in perioada "FC Porto".

In tribuna stadionului "Bessa" s-a aflat si delegatia Stelei, care i-a inmanat o vaza de cristal prin intermediul directorului sportiv Mihail Marian. In ceea ce priveste planurile sale de viitor, ex-timisoreanul are in vedere revenirea in tara de bastina, dar nu si o implicare in fotbalul romanesc.

Intr-un interviu acordat PRO TV-ului, Timofte a declarat ca se va ocupa cu decoperirea de tinere talente pentru Boavista, lui fiindu-i incredintat estul Europei. Nu intentioneaza sa preia Poli Timisoara, echipa sa de suflet, asa cum Nelutu Sabau a facut cu "U" Cluj, "pentru ca nu vreau sa traiesc o experienta trista. Imi pare rau pentru Poli, dar prefer sa stau deoparte".

Vedeta zilei de sambata a fost in schimb Steaua. Baietii lui Victor Piturca, in componenta Tudor - Florentin Dumitru, Belodedici, Miu, Mitrita ('71 Bordeanu) - Lincar ('65 Danciulescu), Radoi, Stoica - Carabas, Vladoiu ('76 Falemi), Ciocoiu ('68 Raducanu), s-au distrat cu brazilienii de la Portuguesa, pe care i-au invins cu 3-0, goluri Vladoiu ('37 si '39) si Raducanu ('79). Cotidianul "O Jogo" a notat ca formatia romana s-a impus pentru ca "a fost practica si eficace", dar aminteste ca izbanda i-a fost intr-o oarecare masura usurata de eliminarea a doi brazilieni, in minutul 55.

De asemenea, Ciocoiu, Vladoiu (in '92, tot cu Steaua, a iesit golgeterul intrecerii) si Belodedici au fost vazuti de "O Jogo" drept cei mai buni jucatori ai bucurestenilor. Piti, caruia traducator pentru presa lusitana i-a fost Timofte, s-a declarat multumit de evolutia echipei sale intr-un meci echilibrat. Golurile au fost rodul valorii si inspiratiei celor doi marcatori. Speram ca in finala sa facem un spectacol frumos si cel mai bun sa castige". Finala disputata aseara, de la 21:00, ora Romaniei, in care Steaua a intalnit pe Boavista Porto.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania