Afaceri de la zero

Venus si-a capatat deplina stralucire pe orbita Wimbledonului

10.07.2000, 00:00 Autor: Alexandru Dida


Finala feminina de la Wimbledon disputata intre tenismenele americane Venus Williams si Lindsay Davenport a purtat amprenta mediocritatii. Elementul definitoriu al celor 83 de minute cat a durat finala incheiata cu succesul lui Williams, 6-3, 7-6 (7/3), a fost crisparea, aceasta marcandu-le chiar din primul ghem, atunci cand Venus si-a pierdut serviciul. De altfel, din cele 22 de ghemuri, jumatate s-au incheiat cu break-uri. Lindsay a suportat mai greu acest mod de joc, fiind condusa in primul set, dupa doar 15 minute de joc, cu neverosimilul scor de 5-1. Cum nici in setul doi ea nu a reusit sa valorifice revenirea de la 4-5 la 6-5, ea a pierdut in tie-break orice posibilitate de a reveni in joc.

In cele 33 de finale disputate din 1968 incoace, de cand ne aflam in era Open, nu mai putin de 15 tenismene americane si-au inscris numele pe lista invingatoarelor, ultima numindu-se Venus Williams. Cea care a intrat atat in posesia superbului trofeu Venus Rosewater Dish cat si a cecului de 688.000 de euro, valoarea premiului oferit castigatoarei. Dupa Althea Gibson, in 1957 si 1958, Venus Williams este a doua jucatoare de culoare care castiga turneul de la Wimbledon. "Voi stiti ca eu nu am anvergura unui Arthur Ashe sau a Zinei Garrison (finalista in 1990, invinsa de Navratilova cu 6/4, 6/1), insa sper sa pot cuceri aceasta notorietate pentru a fi cel putin egala lor ca exemplu", a marturisit plina de entuziasm proaspata campioana. "Pentru mine, acest succes este absolut fantastic. De cate ori mergeam seara la culcare, numai la acest titlu ma gandeam. Cand ma trezeam din vis totul capata dimensiunea unui cosmar. De azi insa, acest cosmar nu va mai exista. Nu doresc sa privesc catusi de putin inapoi. Personalitatea mea mi-a dictat intotdeauna sa nu scap nici o ocazie de a castiga. Acest trofeu este cu siguranta cel mai minunat dintre cele obtinute in cariera". Sigur, acest trofeu nu-i limiteaza dorinta de a urca si mai sus. "Doresc ca in curand eu sa devin nr. 1 mondial, iar sora mea Serena, care a cunoscut anul trecut la US Open, bucuria castigarii unui mare turneu inaintea mea, sa devina nr. 2 mondial. I-am indeplini astfel o mare dorinta tatalui nostru".

In absenta lui Oracene, mama care a ramas in Florida sa vizioneze finala la la tv, Richard Williams, tatal celor doua excelente tenismene a oferit un adevarat recital in tribuna londoneza, afisand, la intervale neregulate de timp, de-acum celebrele lui tablite cu mesaje pe care se putea citi: "Venus, ai timp suficient sa castigi, pana vine ploaia"!, "Suporteri britanici, sunteti cei mai valabil", "Venus, vreau sa-mi aduci o Cola rece"!, "Este petrecerea lui Venus si nimeni nu a fost invitat"!, "Hello, domnisoara Williams, te iubesc si mi-e dor de tine"! sau "Printe si Ducesa, familia Williams va iubeste"!

Desi marcata de infrangere, fara a da vina pe starea sa fizica precara, Lindsay a gasit puterea de a-si felicita adversara.


O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania