Afaceri de la zero

Videoconferinţa ZF/BT Afaceri de la zero. Antreprenorii trebuie să se adapteze şi să transforme constrângerile în oportunităţi. Poate fi o perioadă bună să începi un business. „Aceste luni au fost un rollercoaster. Criza aceasta ne-a ajutat să ne transformăm clienţii în parteneri. Ne-am schimbat complet strategia, agilitatea este foarte importantă.”

10.06.2020, 19:15 Autor: Florentina Niţu

Orice criză are avantajele şi dezavantajele ei, iar aceste aspecte depind de unghiul din care priveşte un antreprenor sau un potenţial investitor situaţia, consideră Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania. El crede că acum este un moment bun pentru a paria pe o idee, pentru că există bani, iar pandemia de COVID-19 a schimbat comportamentul oamenilor şi nevoile lor, iar un plan de afaceri bine conturat s-ar putea transforma într-o afacere prosperă.

„Nu cred că cineva ştie ce va urma în zece ani, încercăm să facem paşi mici, să ne adaptăm. Pentru atreprenorii din România criza aceasta poate să fie o mare oportunitate. Poate să fie un început foarte bun. Trebuie să te ridici, nu să renunţi, chiar dacă e o mare provocare. Ca antreprenor trebuie să te gândeşti cum poţi să redresezi businessul, să te relansezi cu ce ştii deja şi să vezi cum te poate ajuta partenerul bancar“, a spus Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, în cadrul videoconferinţei ZF BT Afaceri de la zero.  

El spune că românii sunt creativi şi ar trebui să aibă curaj să îşi transforme ideile în businessuri, pentru că România are nevoie de mai multe afaceri mici şi mijlocii, având în vedere că numărul lor este mic în comparaţie cu al altor ţări europene. „România este în urmă la numărul de IMM-uri în Uniunea Europeană raportat la populaţie. Chiar dacă sunt mari angajatori, impactul lor nu e atât de mare.“

Tetik a adăugat că în viitor vor creşte afacerile din agricultură, din sectorul alimentar şi industria de automotive, dar totul depinde de cât de bine se vor adapta antreprenorii. „Pentru cine are un plan bun şi are o pasiune, este o perioadă bună să înceapă un business.“

„Ne-am speriat la început, ne-am recalculat bugetele, ne-am uitat ce cheltuieli am putea diminua şi cum putem să păstrăm siguranţa colegilor. A fost o perioadă în care am lucrat în ture şi ne-am uitat la diversificarea producţiei. Acum, businessul nostru este pe creştere. (…) Nu aş recomanda nicioadă cuiva să renunţe, ci să creadă în ce vrea să facă. E nevoie să ia mai multe măsuri de siguranţă, dar sub nicio formă să renunţe“, a spus Ioana Susan, fondatoarea Chic Bijoux, un atelier de bijuterii perso­nalizate din Cluj-Napoca specializat în vân­zarea online.

Banca Transilvania este unul dintre cei mai mari finanţatori ai afacerilor mici şi mijlocii, iar în portofoliul băncii sunt 11.000 de clienţi care au accesat creditul BT Mic, antreprenori optimişti, încrezători în ideile lor, spune Cristina Şindile, director general al BT Mic. Ea spune că fiecare business a întâmpinat o serie de provocări într-un timp scurt, dar majoritatea s-a adaptat prezentului, încearcă să depăşească această perioadă.

„Finanţăm toate ideile frumoase, care au perspectivă şi în care credem. Din punctul de vedere al sumelor, finanţăm cu 10.000-20.000 de euro. Acum, avem 11.000 de clienţi şi continuăm să finanţăm. S-a schimbat contextul acum, dar s-a păstrat abordarea şi în perioada de criză“, a spus Cristina Şindile, director general al BT Mic, în cadrul videoconferinţei ZF BT Afaceri de la zero.

Cristina Şindile crede că optimismul este una dintre caracteristicile care duc businessurile mai departe. „Nu am avut discuţii cu antreprenorii despre renunţare, resemnare, ci despre continuare.“

David Alb, proprietarul Senneville din Timişoara, o afacere dulce, de tip cofetărie-brutărie-patiserie, a francizat businessul şi a intrat cu produsele în retail.

Un antreprenor trebuie acum să gestioneze bine resursele limitate, să folosească constrângerile, să le transforme în oportunităţi, să se ducă acolo unde are un avantaj, unde e cerere. Rezultate bune sau proaste nu se văd într-o lună sau două. Trebuie să asculţi ce spun clienţii şi cum te percep utilizatorii“, afirmă Omer Tetik.

 

Omer Tetik, CEO, Banca Transilvania

♦ Businessul nostru merge din ce în ce mai bine. La începutul lui aprilie prognozele sau estimările erau mai negative, dar acum este bine. Se vede o mişcare.

♦ Încercăm să ne adaptăm pentru antreprenorii români şi cred că criza aduce o mare oportunitate, poate să fie un început foarte bun. Ca antreprenor trebuie să te gândeşti cum poţi să redresezi businessul, să te relansezi cu ce ştii deja şi să vezi cum te poate ajuta partenerul bancar.

♦ Dacă aş alege din nou un domeniu de activitate, aş alege tot banking, pentru că îmi place ce fac

♦ Am ieşit din izolare optimist şi mă bucur că m-am văzut cu colegii, clienţii şi prietenii.

♦ Trebuie să gestioneze bine resursele limitate, să folosească constrângerile în oportunităţi, să se ducă acolo unde au un avantaj, unde e cerere.

 

Ioana Susan, cofondator Chic Bijoux

♦ Ne-am speriat la început, ne-am recalculate bugetele, ne-am uitat ce cheltuieli am putea diminua şi să păstrăm siguranţa colegilor. A fost o perioadă în care am lucrat în ture şi ne-am uitat la diversificarea producţiei. Businessul nostru este pe creştere.

♦ Eu nu aş recomanda nicioadă cuiva să renunţe, să creadă în ce vrea să facă. E nevoie de mai multe măsuri de siguranţă, dar sub nicio formă să renunţe.

 

Sorin Buiac, cofondator Chic Bijoux:

♦  Fiind în online am trecut mai uşor peste pandemie. Partenerii şi aliaţii cei mai puternici au fost colegii noştri şi clienţii. Am inovat produsul.

♦  Acum suntem 14 persoane care lucrăm în atelier. Suntem rezervaţi să facem previziuni, dar trebuie să fim mai activi. Vrem să fim în continuare o alegere de top pentru clienţii care vor o bijuterie persoanlizată şi să vindem produsele pe Amazon.

 

David Alb, administrator Senneville:

♦ La începutul pandemiei am avut 70 angajaţi şi 6 locaţii în Timişoara şi plănuiam extinderea, având 2 mil. euro cifră de afaceri în 2019. Acum, am francizat businessul, deja avem primul partener din Timişoara.

♦ În câţiva ani sper să ajungem la 20 milioane de euro. Din greşeli învăţăm, fără  ele nu putem evolua.

 

Liza Mămăligă, fondatoare, Batonash:

♦ Am scăzut, acun suntem bine şi am început să revenim.

♦ Vrem să facem făbricuţă la Piatra Neamţ. Am identificat cine sunt clienţii noştri şi vrem să mergem spre ei, să exportăm.

♦ Ne dorim să vindem în magazine prin distribuitori deja.

♦ Am învăţat să fiu prudentă şi să acţionez mai rapid.

 

Alex Bugariu, fondator, Limonădăria Nea Tică:

♦ Vânzare to go şi evenimentele erau 30% din afaceri şi s-au reprogramat pentru anul viitor. Acum vânzările sunt la 70% faţă de anul trecut.

♦ Vrem să investim în partea de gastonomie, să avem o locaţie cu mâncare tradiţională.

 

Andreas Samuelsson, fondator, Kenosis:

♦ A fost foarte greu, dar acum comenzile au crescut pentru că oamenii şi-au dorit mobilier.

♦ În fiecare zi businessul este o luptă, e greu, dar viziunea pe care o avem, ideea pe care o avem este bună.

♦ Am vândut destul de bine, mai ales tocătoare.

 

Radu Fusea, fondator, Travlocals:

♦ Lucrurile merg foarte bine, turismul intern creşte, traficul creştere, ne gândim la extindere. Avem 15-20 de clienţi noi zilnic. Avem clienţi care şi-au rezervat pe perioada stării de urgenţă pe perioadă îndelungată, cineva 2 luni.  

♦ Lucrăm la capacitate maximă, avem mai multe parteneriate încheiate.

♦ Sunt toate şansele să depăşim cifra de afaceri de anul trecut.

♦ Ne dorim să internaţionalizăm proiectul.

 

Dan Mocan, fondator, The Box - Barbell Club:

♦ Ne-am adaptat repede, din 16 martie clase online, am câştigat loialitate şi o echipă. Ne-am gândit strategic ce facem peste o lună, două, trei sau peste un an, facem sport într-o curte, putem să o ducem mult aşa.

♦ Am pierdut contactul uman, acum trebuie să reobişnuim lumea să iasă din casă şi să facă sport.

 

Ion Neculai, fondator, Eematico:

♦ Am încercat să facem foarte multe. Pachete de materiale didactice

♦ Am găsit o oportunitate de a ne dezvota în zona online.

♦ Ne gândim cum să reluăm taberele şi anul acesta să facem mai mult.

 

Cristina Şindile, director general, BT Mic:

♦ Cele mai importante caracteristici ale antreprenorilor ar trebui să fie rezilienţă, dorinţă de a merge mai departe şi de a căuta soluţii şi adaptarea, pentru a se replia repede.

♦ Franciza este o variantă viabilă, dar fiecare antreprenor trebuie să ţină cont de specificitatea businessului.

♦ Finanţăm foarte multe start-up-uri şi afaceri de familie foarte mici.

♦ Cel mai mare avantaj al unui business mic este că e făcut din pasiune.

♦ Există o concentrare a IMM-urilor în marile centre urbane. Este o varietate foarte mare de aşezare şi alt tip de activitate.

♦ Nivelul de incertitudine acum este mai mare, comunicare e esenţială cu toţi partenerii de business.

♦ Nu privim falimentul ca pe un eşec, ci ca pe o experienţă câştigată.

♦ E important să vorbim despre greşeli, din ele învăţăm. În egală măsură sau chiar mai important este bine să discutăm despre realizări ca şi proprie experienţă, de a da un exemplu celor care vin din spate, oamenii din spate să aibă curaj să facă. Să avem mai mult curaj să discutăm şi despre lucrurile bune pe care le facem, căci sunt valoroase.

 

Dani Faur, fondator, The Box - Barbell Club:

♦ Să facem un spaţiu mult mai bun. Plănuiam să deschidem o platformă online, dar am avut problema timpului.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania