Alegeri financiare inteligente

Alegeri Financiare Inteligente, un proiect ZF şi BCR. Teama pentru produsele bancare se rezumă la confortul de a vedea banii. Care sunt beneficiile şi unde a ajuns procesul de deschidere a unui cont curent. Oana Micşoniu, BCR: Când avem banii fizici avem un confort, dar oricând pot apărea situaţii neprevăzute

29.10.2021, 00:05 Autor: Mircea Nica

♦ Oana Micşoniu, BCR: În momentul în care ne deschidem un cont curent, avem siguranţa banilor noştri şi deţinem şi controlul asupra lor, lucru care este important.

Există o teamă privind produsele bancare de cont curent sau economii care are la bază o nesiguranţă legată de a vedea efectiv banii, chiar dacă un cont curent oferă siguranţa bani­lor şi control asupra lor, a spus Oana Micşoniu, expert inteligenţă finan­cia­ră, conturi curente la BCR, în cadrul emisiunii Alegeri Financiare Inteli­gente, un proiect realizat de ZF în parteneriat cu BCR.

„Referitor la aceste produse exis­tă o teamă pentru a nu vedea banii. Începem să trecem peste acest aspect şi încercăm să mergem către toţi clienţii. Dacă simt o teamă, dacă nu sunt siguri pe aceste produse să nu le dea deoparte, ci să se intere­se­ze să încerce şi apoi să tragă o linie pen­tru a trage o concluzie. În mo­mentul în care avem banii fizici avem un confort, dar oricând pot apă­rea situaţii neprevăzute. În mo­mentul în care ne deschidem un cont curent, avem siguranţa banilor noştri şi deţinem şi controlul asupra lor, lucru care este important“.

Odată cu contul curent se poate avea în vedere şi partea de econo­mi­sire pentru a se gestiona mai bine bu­getul, a mai adăugat Oana Micşoniu.

„Indiferent de unde l-am des­chi­de, pachetul de cont current ar tre­bui să aibă cardul ataşat, dar şi ser­viciul de internet banking. Odată cu cardul avem acces oricând la banii noştri, iar prin serviciul de internet banking putem vedea tranzacţiile şi sumele de bani care intră şi ies din cont. Băncile au în acest moment oferte atractive în ideea de cont curent. Dacă se fac anumite rulaje pe lună sau plăţi, costul lor poate să fie zero. Avem şi posibili­tatea să deţi­nem un cont curent fără să facem opera­ţiuni, iar ca şi cost, media ajunge undeva la 10 lei pe lună. Odată deschis contul curent, cardul ajunge la client în maximum trei zile lucrătoare. Poate fi livrat oriunde.“

În ceea ce priveşte beneficiile spe­ciale, acestea includ plata fac­tu­rilor sau retragerile de la banco­ma­tele altor bănci, unde costul ar putea să fie zero, a mai spus Oana Micşoniu.

„În ceea ce priveşte beneficiile spe­ciale, ar trebui să ne uităm la pla­ta facturilor. De altfel avem retra­gerile de la bancomate, care la alte bănci ar putea să fie zero. Uneori avem cardul la o respectivă bancă şi poate ne aflăm într-un loc unde nu avem bancomantul băncii de le care avem cardul şi ar fi important să fie un cost redus pentru retragerile de la ATM-ul altor bănci. De asemenea, un ser­viciu de adăugare bani instant ar fi un beneficiu la îndemână. Avem oricând opţiunea de a alege banca pe care noi o dorim. Uneori ne este im­pusă de către angajator o anu­mită bancă, insă noi avem posibi­litatea să mai avem încă un cont la altă bancă. Serviciul de adăugare bani instant este foarte util în această situaţie.“

Din punctul de vedere al proce­sului de deschidere a unui cont curent, acesta se poate face 100% online în mai puţin de 10 minute, după cum explică Oana Micşoniu.

„În acest moment, deschiderea unui cont a devenit din ce în ce mai simplă. Când ne raportăm la online, ne ia mai puţin de 10 minute“, a mai spus reprezentantul BCR.

„Nu mai trebuie să mergem să validăm nimic la bancă, se face 100% online. Toate actele în cazul unui document online se semnează printr-o semnătură electronică, după validarea datelor de identitate. Odată cu digitalizarea şi cu aceste soluţii online care au apărut, semnătura electronică a început din ce în ce mai mult să fie folosită. Este de tipul parolă temporară. După ce am parcurs documentaţia de cont current pentru deschiderea lui se primeşte o parolă şi cu acea parolă este semnat contractual“, a mai spus ea.

 

Alte declaraţii de la Alegeri Financiare Inteligente

Oana Micşoniu, Expert Inteligenţă Financiară, Conturi Curente, BCR:

► În cazul persoanelor fizice, pentru semnarea operaţiunilor de tip simplu nu trebuie să apelăm la un furnizor de semnătură digitală extern.

► Descoperitul de cont este o rezervă de bani pe care să o avem oricând la dispoziţie. În ceea ce priveşte acordarea lui trebuie să fim salariaţi şi să fim peste 18 ani pentru a aplica.

► În ceea ce priveşte rezerva de bani este foarte important ca tot timpul să avem ceva pe care să punem mână dacă o situaţie neprevăzută apare în viaţa noastră.

► Costul pentru descoperitul de cont este 0 de obicei, însă în momentul în care acesta este utilizat se plăteşte o dobândă pentru suma pe care o utilizăm. Dobânda este raportată pe an, o ştim de la început. În funcţie de angajatorul pe care îl avem procentul de dobândă poate să varieze. În unele cazuri există posibilitatea ca angajatorul respectiv să aibă o convenţie, astfel să fie un beneficiu pentru salariat, iar dobânda să fie mai mare sau mai mică după caz. Deobicei între 5% şi 13,99%.

► Pe lângă contul curent, putem deschide şi un cont de economii. Avem posibilitatea de a deschide conturi pentru adolescenţi, studenţi şi pensionari.

► Conturile pentru studenţi sunt conturi legate de studii. Acum alocaţia se poate încasa direct pe un card, la fel şi bursele pentru studii. Tinerii au voie şi sub 18 ani să deţină un cont, dar trebuie însoţit de reprezentantul legal. După 18 ani poate veni singur la bancă pentru a face operaţiunile.

► În cazul pensionarilor, există produse dedicate pentru ei. Există un cont, există un card, serviciul de internet banking şi alerte pentru momentul în care aceştia îşi primesc pensia

► În ceea ce priveşte adolecenţii şi studenţii, beneficiază de costuri reduse şi acestea sunt 0 pentru administrarea conturilor până la vârsta de 26 de ani. În cazul pachetelor de pensionari, vin cu costuri reduse, în medie 2 lei pe lună.

 

 

► Urmăriţi-ne pe site-ul Ziarului Financiar, pe canalul de YouTube al publicaţiei şi pe paginile de Facebook ale Ziarului Financiar şi Business Magazin.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea BCR