Aleph Story

ALEPH STORY: 10.000 de locuinţe din Chiajna nu există. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

ÃŽn fiecare zi de la Ora 18.00 Aleph Story pe zf.ro ÅŸi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

24.08.2021, 18:20 1657

Cristian Hostiuc: ÃŽn Chiajna, statistic nu s-a construit nimic sau s-au construit doar 3.500 de locuinÅ£e în ultimii 20 de ani, în condiÅ£iile în care numai ansamblul de la Militari Residence cuprinde peste 10.000 de apartamente. Cum am ajuns în această situaÅ£ie? Ceea ce vedem cu ochiul liber nu se regăseÅŸte ÅŸi în statistică. 

Bogdan Nicolae: Suntem oricum obişnuiţi ca statistica să vină ceva mai târziu şi să numere realitatea, să o reflecte exact cum este ea în teren, însă într-adevăr, de ani buni de zile, eu am pe cineva la care mergeam în vizită frecvent la sfârşit de săptămână acolo, nu mai e loc pe unde se trece, nu mai ai pe unde să mai construieşti şosele, au introdus sensuri unice pentru că nu mai încap două maşini una pe lângă cealaltă. Într-atât de mult s-a construit încât ai putea să spui că se dă ceva gratis în Chiajna. Sunt şi pe înalţime şi pe orizontală, ambele dimensiuni din Chiajna sunt ocupate de unităţi locative, la margine de Bucureşti.

Cristian Hostiuc: Pe o platformă a Institutului NaÅ£ional de Statistică, anul trecut s-au livrat numai 44 de locuinÅ£e în comuna Chiajna, care cuprinde trei sate: Chiajna, Dudu ÅŸi RoÅŸu. Deci s-au livrat 44 de locuinÅ£e, în 2019 43, în 2018 1018, iar cele mai multe locuinÅ£e s-au livrat, statistic, 366 în anul 2015. Åži este o întrebare. Tu spui că statistica vine puÅ£in mai încolo, eu nu cred că la un moment dat, adică statistica oficială poate cuprinde tot. Adică este un paradox, vedem pur ÅŸi simplu cum Chiajna a devenit un oraÅŸ, da, Militari Residence este în Chiajna ÅŸi pur ÅŸi simplu este cel mai mare ansamblu rezidenÅ£ial din România, iar acest lucru nu se reflectă deloc în statistică în condiÅ£iile în care cei care stau acolo plătesc impozit. 

Bogdan Nicolae: Aşa este. Este un mare dormitor. Cred că foarte mulţi lucrează în zona respectivă, acolo avem multe centre de logistică, avem foarte multe companii care şi-au instalat în limita Bucureştiului, dincolo de şoseaua de centură şi în proximitatea Autostrăzii A1, mai multe din birouri, mai multe din sediile acestor multinaţionale în special transporturi logistică dar şi o industrie uşoară sunt amplasate acolo, este un dormitor însă şi pentru cei care lucrează în adâncimea Bucureştiului.

Cristian Hostiuc: Corect. Acest lucru vedem cu ochiul liber. Problema este unde este statistica? Că ceea ce vedem cu ochiul liber trebuie să reflecte în statistică. Noi dacă ne uităm în datele statistice, se spune că pe vremea lui Ceauşescu se construia mai mult, în condiţiile în care ne uităm în jurul nostru în Bucureşti, dar şi în zonele limitrofe se construieşte într-o veselie.

Bogdan Nicolae: Da, mă uitam în urmă cu câţiva ani de zile, Chiajna a venit din urmă, a urcat foarte repede în topul celor mai bogate comune. ÃŽn 2017 cred că reuÅŸea să strângă 55 de milioane de lei la bugetul local, iar în 2019 este în top cu aproape 80 de milioane de lei. Lumea cred că plăteÅŸte totuÅŸi niÅŸte taxe, putem să vedem statistica indirect să spunem aÅŸa, vedem oraÅŸul cum creÅŸte sau comuna asta cum se dezvoltă pe baza acestor vărsăminte la bugetele de taxe ÅŸi impozite locale. 

Cristian Hostiuc: Cred că ar fi o statistică mult mai bună în privinţa a ceea ce s-a făcut în România. Oricum, rămânem cu această impresie că anul trecut în Chiajna s-au livrat numai 44 de locuinţe. Cred că erau doar 44 de locuinţe numai pe un etaj, ca să zic aşa direct.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO