Aleph Story

ALEPH STORY: Ajutorul de stat pentru HORECA în pericol de a fi anulat. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

08.02.2021, 18:15 1354

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Au pierdut 80% din cifra de afaceri de anul trecut şi au cerut în mod constant ajutorul guvernului însă acesta a întârziat să apară. Liderii industriei hoteluri, restaurante şi catering s-au reunit astăzi într-o conferinţă de presă ca să tragă un nou semnal de alarmă.

 

Dan Pavel: Păi strigă de foame până la urmă, pe scurt, cam asta este ideea. Solicită ajutorul pe care Guvernul l-a promis de la începutul pandemiei. Guvernul s-a angajat în multe promisiuni şi pe parcurs şi-a dat seama că nu le poate onora. Este o industrie puternic afectată, una dintre industriile cele mai afectate de pandemie, care îi cere guvernului ceea ce guvernul i-a promis pentru că guvernul este dator acestei industrii.

 

Adelina Mihai: De ce? Cum a ajuns dator guvernul şi câţi angajaţi sunt afectaţi din acest domeniu?

 

Dan Pavel: Industria avea înainte de criză 400.000 de angajaţi cu totul, şi colaboratori şi angajaţi direct în hoteluri şi restaurante. Sunt vreo 200.000,  în momentul acesta 100.000 au ieşit de tot din industrie, s-au reprofilat. Cum spuneai şi tu, cifrele de afaceri au scăzut până la 80%. Frustrarea mare a acestei industrii este că ea nu a putut să îşi ia soarta în mâini. De fiecare dată a stat la mâna guvernului. Dacă guvernul a spus închidem tot, industria a fost închisă. Acum mie mi se pare o negociere pe care guvernul a pornit-o acum vreo două săptămâni, de când au dat drumul parţial restaurantelor. Concomitent cu această decizie au tot apărut informaţii că nu prea mai intră banii sau nu au intrat la timp banii pentru şomajul tehnic şi industria asta funcţionează acum la o capacitate de 30% şi toată lumea spune că asta nu este o soluţie salvatoare pentru restaurante sau pentru hoteluri.

 

Adelina Mihai: Sunt mulţi patroni care spun că nici nu îşi pot acoperi costurile cu o funcţionare de 30%, dar ţin restaurantele deschise doar ca să îi reobişnuiască pe oameni să vină la restaurant pentru că aproape un an de zile au stat în casă.

 

Dan Pavel: Marea spaimă a patronilor de restaurante este că acel sfânt, sfântul 3 la care ne-am tot închinat în pandemia asta, indicele acela, 3, să vedem dacă este peste sau sub 3, acel 3 ar putea să revină şi săptămâna viitoare şi atunci guvernul, după regulile după care se joacă acum acest meci al pandemiei, ar putea spune „gata, închideţi la loc”. Vorbeam săptămâna trecută la Ştiu, cu Mugur Mihăescu, patron de restaurante, localuri, unul dintre contestatarii vehemenţi, îţi aduci aminte de el în Piaţa Victoriei la acel protest de prin primăvară, şi el spunea aşa: „eu nu îmi deschid restaurantele, puburile acum cu 30% pentru că nu am cum să îmi susţin afacerea. Nu pot să chem oamenii din şomaj şi să încep doar aşa, parţial.” Centrul vechi este mort în momentul acesta, acolo unde are el mai multe afaceri şi spunea: „eu sunt de acord să ţin închis cât este nevoie până când terminăm şi campania de vaccinare, doar guvernul să îmi dea sprijinul pe care mai l-a promis la începutul pandemiei. Este de fapt frica autorităţilor de electorat pentru că aşa se face politică la noi, trebuie să ai grijă ce spui, să nu cumva să îi superi pe unii că s-ar putea răscula împotriva ta, şi acea expresie pe care o tot auzim, o expresie foarte bolnăvicioasă pentru tot sistemul: „avem de toate”. Şi la începutul pandemiei, cam asta a fost mesajul pe care l-a transmis guvernul: „stăţi liniştiţi că o să va ajutăm. O să facem tot felul de programe. Închideţi până vă spunem noi sau deschideţi din nou şi puteţi sta liniştiţi că nu o să falimentati. În realitate toată lumea este în pragul falimentului. Sunt multe localuri, vedem şi prin Bucureşti cum s-a schimbat atmosfera. Multe restaurante, multe puburi care s-au închis de tot şi nu se vor mai deschide niciodată. Probabil unii, cum spuneam, de exemplu, Mugur Mihăiescu, decid să ţină în continuare închis până când va spune guvernul: „hai să deschidem”.

 

Adelina Mihai: Dacă vor mai avea pe cine să mai angajeze pentru că au plecat 100.000 din 400.000 de oameni. S-au reorientat. Să vedem ce se mai întâmplă.

 

Dan Pavel: Aici mi se pare că situaţia este crâncenă. Este extrem de gravă. Sunt nişte drame pe care oamenii aceştia care lucrau în industrie, ca şi patronii de acolo, nişte drame pe care le trăiesc. Dar piaţa este totuşi dinamică. Vorbim totuşi de 100.000 de oameni care s-au reprofilat sau oameni care probabil au decis să părăsească ţara, să se ducă în altă parte. Sunt industrii, citeam în Ziarul Financiar săptămâna trecută, de exemplu în construcţii avem nevoie de 250.000 de muncitori pe şantiere ca să putem duce la capăt proiectele, ca termenele să fie respectate. Situaţia se va schimba. Este dinamică şi în momentul în care lucrurile vor reveni la normal sunt convins că se vor găsi şi oameni care să revină către industrie.

 

Adelina Mihai: Ca să revenim la promisiuni, avem o ordonanţă de urgenţă care promite ca antreprenorii din acest domeniu să îşi recupereze 20% din pierderile suferite în pandemie, adică vreo 500 de milioane de euro scosese guvernul la bătaie în momentul în care a dat această ordonanţă. Acum problema este că e posibil ca banii să nu fie împărţiţi doar industriei de hoteluri şi restaurante ci întregii economii.

 

Dan Pavel: Mie nu mi se pare aberant momentul acesta în care am ajuns. Mi se pare aberant faptul că le-ai promis ceva oamenilor, fără să te gândeşti dacă poţi să îţi acoperi promisiunile astea. Din păcate, România nu este pregătită pentru un moment că acesta pe care îl trăim acum.

 

Adelina Mihai: Păi ce să acoperi când ai deficit de 100 miliarde de lei?

 

Dan Pavel: Păi nu ai cu ce, pentru că tu trăieşti din împrumuturi, când vine o criză peste tine eşti disperat să mai iei un împrumut dar tu, în timpul acesta, promiţi că o să te comporţi cum se comportă Marea Britanie, de exemplu. Marea Britanie aşa s-a comportat, ca un stat puternic, şi guvernul s-a dus către toate sectoarele şi a împărţit bani, inclusiv către nişte sectoare din astea care la noi nici nu intră în vreo discuţie. Sport. Sportul de amatori de exemplu. Artiştii, la fel, sunt la pământ. Nu există un program prin care să îi poţi sprijini şi pe artişti. Adică este clar că nu trebuie să direcţionezi plăcinta asta pe care o ai, hai să spunem o rezervă pe care orice guvern trebuie să o aibă, nu trebuie să o direcţionezi doar către industria horeca. Sunt o grămadă de alte industrii afectate de pandemie. Guvernul îşi dă seama acum că nu are bani. Am văzut astăzi, sunt multe discuţii legate de fonduri lipsă, de pe unde mai tăiem. Sporurile dispar, salariile ştim că sunt îngheţate de la începutul anului. Fără tichete de vacanţă.

 

Adelina Mihai: Pe surse este informaţia. Încă nu avem bugetul.

 

Dan Pavel: Pe surse, dar cam asta este de fapt starea de alertă în care a intrat economia. Stare de alertă este de când a început starea de urgenţă şi de alertă sanitară. De atunci economia este în situaţia asta. Nu ştiu cum au putut ei să vină să promită atâţia bani şi atâta sprijin în condiţiile în care nu au pe ce se baza.

 

Adelina Mihai: Eu îmi amintesc la criza precedentă, cea din 2008 - 2009, am fost la o conferinţă de presă, cred că prima conferinţă de presă la care am fost, şi era Traian Băsescu atunci. Îmi amintesc şi acum titlul. A zis: „Împrumut de la FMI, ultimul lucru pe care îl vom face”. Aşa am şi titrat în Ziarul Financiar la articol. Două săptămâni mai târziu România lua 20 de miliarde de euro împrumut de la FMI.

 

Dan Pavel: Două săptămâni au stat să analizeze dacă au vreo soluţie.

 

Adelina Mihai: Da, că ăsta este ultimul lucru. Şi salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25% şi TVA-ul a crescut de la 19% la 24%. Deci de la promisiuni până la fapte este cale lungă.

 

Dan Pavel: Eu nu înţeleg. Cred că aş găsi şi argumente prin care să înţeleg frica asta a autorităţilor dar nu pricep de ce trebuie să te dai tu mare stat când tu ştii de fapt cine eşti. Trăim din împrumuturi, asta este realitatea. Avem deficit an de an. Suntem ca o familie care nu reuşeşte să pună bani deoparte, se împrumută ca să îşi ducă copilul la şcoală dar are şi pretenţia să mai iau un împrumut de toţi banii, să se împrumute la maximum ca să îşi mai cumpere şi o maşină scumpă. Ca să ne dăm şi şmecheri. Cam aşa ne comportăm şi noi. Dar frica asta este susţinută de realitatea în care trăim, de faptul că dacă guvernul ăsta vine şi spune: „nu avem de unde să va dăm, nu avem cum să majorăm pensiile cu 40%, pe nicăieri în lumea normală şi civilizată nu se întâmplă aşa”. Dacă vine guvernul şi spune aşa, automat opoziţia şi susţinătorii opoziţiei zic: „gata, ăştia nu sunt buni, demisia, la revedere, următorii”. Şi lucrurile se schimbă foarte des. Din acest motiv vedem guvernul schimbat o dată la un an sau doi pentru că aşa suntem noi, popor emoţional, care abia aşteaptă câte un impas din ăsta. Nu are curajul să privească în faţă, să se privească în oglindă şi să spună: atât putem noi, hai să ne bazăm pe ce avem.

 

Adelina Mihai: Noi sperăm totuşi că situaţia cu Horeca se va rezolva şi odată cu vaccinarea a cât mai multe persoane, chiar avem o campanie editorială în acest sens, vaccinul redeschide economia.

 

Dan Pavel: Asta este soluţia. Şi Horeca, normal, trage câte un semnal de alarmă, cum a fost cazul şi astăzi. Mai face câte o conferinţă să mai amintească nişte cifre şi nişte promisiuni neonorate dar de fapt asta este soluţia. Soluţia este ca vaccinarea să meargă, pandemia să treacă şi atunci industria îşi revine. Altă soluţie miraculoasă nu cred că există.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO