Aleph Story

ALEPH STORY: BEST OF. Ce se întâmplă cu salariile angajaţilor din toată lumea anul viitor?

31.12.2020, 18:00 1053

ALEPH STORY 21.12.2020

Cristian Hostiuc: Pana la urma noi toti din taxele si impozitele pe care le platim dam mandat prin vot un alt partide, pana la urma unor oameni, sa ne reprezinte si sa faca ce nu putem noi sa facem. Noi nu putem sa facem autostrazi. Nu ne putem duce pentru cei care nu isi platesc taxele.

Costi Mocanu: De aia ii alegem pe unii. Care isi asuma jobul acesta. Si eu stau si ma intreb in felul urmator: Dupa ce criterii sunt alesi cei care gestioneaza banii astia pe care guvernul ii cheltuieste? Guvernul cheltuieste in Romania cam 38% din PIB, deci vreo 100 de miliarde de euro. Deci care sunt criteriile? Cand o data ti s a intamplat sa fii contactat toti tu sau apropiati de ai tai, oameni cu experienta manageriala, intr un anumit domeniu, de o agentie de recrutare, numita de un partid anume, care sa vina si sa spun asa: reprezentam Partidul National Liberal, un partid care ar fi interesat in perspectiva unei guvernari la care se gandeste sa ajunga sau PSD sau oricare alt partid, sunt interesat eu ca partid sa imi aduc niste oameni care sunt capabili sa tina acea guvernare? Cand ai vazut tu vreodata o agentie profesionista de recrutare, numita pe baza unui contract transparent de un partid, du-te si pregateste-mi guvernul, propovaduieste ideile mele de partid in randurile managerilor pentru ca eu ma pregatesc sa intru la guvernare? Asta nu s-a intamplat. Eu am intrebat oameni cunoscuti: v-a intrebat vreodata cineva?

 

ALEPH STORY 22.12.2020

Adelina Mihai: Ce se intampla cu salariile angajatilor din toata lumea anul viitor? Este o intrebare care ne intereseaza pe toti, al carui raspuns ne intereseaza pe toti.

Dan Pavel: Ce se intampla cu salariile din Europa de Est cred ca ne intereseaza si mai mult pentru ca aici suntem si am vazut analiza facuta de colegii de la Ziarul Financiar. Stirile nu sunt deloc rele. E o crestere pe care am vazut o si in ultimii ani in tarile din Europa de est si e o crestere care va continua si in urmatorii, asta este tendinta. Ungaria si Polonia, doua tari analizate in articolul asta din Ziarul Financiar. In Ungaria salariile au crescut in medie cu 10% in intervalul ianuarie august, in plina pandemie. Polonia, la fel, salariul mediu brut, evaluat in momentul asta la 1237 de euro, crestere de 5% fata de anul trecut. Nu prea are logica, daca ne gandim la contextul in care ne aflam dar daca ne uitam mai atent, sunt niste explicatii, penuria asta de forta de munca, forta de munca plecata in vestul Europei. Sunt multe sectoare in care si Ungaria si Polonia si Romania au nevoie de angajati.

Adelina Mihai: Pe de alta parte trebuie sa spunem ca spre deosebire de tarile mature, cu economii mature, Germania, Franta, unde cresterile  salariala nu sunt asa de mari, nu o sa vezi niciodata cresteri de doua cifre intr o economie puternica pentru ca acolo se stabilizata si trebuie sa justifici foarte mult o crestere. Trebuie sa o legi de inflatie, statutul de economie emergenta si toate tarile astea din Europa de Est a avut acest avantaj, al cresterii accelerate pentru ca si pleaca de la o baza foarte mica a salariilor.

Dan Pavel: Exact, mai ales cand vorbim de procente explicatia e clara. Am vazut exemplul din Ungaria in acest articol in Ziarul Financiar, exemplul cu sindicatele de la fabricile Audi, care au profita de penuria asta de forta de munca despre care vorbeam si au negociat o crestere an de an, 36% a fost cresterea pe care au obtinut o in 2020. In felul asta pot sa iti explici ...

Adelina Mihai: Si la noi daca ne uitam la sindicatul automobile Dacia, cred ca e cel mai puternic sindicat din privat din tara si in fiecare an negociaza niste cresteri salariale si salariul mediu de acolo, faptul ca Dacia are un salariu mediu mare pentru 17.000 de angajati, din care 14.000 sunt pe platforma de la Mioveni, a crescut salariul mediu din tot judetul Arges. Deci a ajuns Argesul fruntas pentru ca au avut sindicat puternic angajatii si pentru ca, evident, francezii de la Renault au avut si buget sa ii plateasca pentru ca sunt productivi.

 

ALEPH STORY 17.12.2020

Dana Ciriperu: Cel mai cautat cuvant al anului a fost coronavirus?

Ioana Răducă: Asta a fost cuvantul si cautarile adiacente. Evident ca foarte multa lume a avut foarte multe intrebari legate de ce inseamna acest nou tip de coronavirus. Ce inseamna  tratamentul pentru coronavirus. Ce inseamna numarul de imbolnaviri si atunci a fost unul dintre cele mai cautate cuvinte anul acesta in Google. Deloc surprinzator, si cred ca va continua si anul viitor. O sa fie asa undeva in top 10 pentru ca daca ne uitam la ceea ce spun specialistii, nu am terminat cu povestea asta, cel mai probabil vor avea mai mult succes cautarile legate de vaccin coronavirus pentru ca la aceasta ora avem mai multe intrebari legate de vaccin decat certitudini. Si firesc asa ar fi ca in zile, lunile urmatoare, sa ne uitam mai mult in Google cu privire la vaccinul anticoronavirus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO