Aleph Story

ALEPH STORY: BEST OF. Cele mai interesante răspunsuri

03.01.2021, 18:00 135

ALEPH STORY 24.12.2020

Adelina Mihai: De ce este important pentru noi, pentru Romania, ce se intampla in Marea Britanie?

Ioana Raduca: De Brexit stii deja, discutam de suficient de multa vreme incat romanii stabiliti acolo sa fi avut timpul necesar sa isi rezolve situatia din punct de vedere legal. Pana la aceasta ora sunt aproximativ jumatate de milion de romani care si au pus actele in buna regula astfel incat de la 1 ianuarie 2021 vor putea sa traiasca si sa munceasca in Marea Britanie fara nici o problema. Suntem practic cea mai numeroasa populatie straina din Londra la acest moment. Oficial traiesc acolo 148.000 de romani. Polonezii sunt pe locul doi, sunt 147.000. Deci suntem si noi contributori la economia din Londra pentru ca 148.000 oameni care au actele in buna regula, cum spuneam, inseamna ceva. Si de asta nu intereseaza. Si fiecare om care lucreaza acolo are un corespondent in Romania, are o familie pe care a lasat o acasa si caruia ii trimite in continuare bani si nu numai.

Adelina Mihai: Si sa nu uitam ca acest trend migrationist spre statele din nord a dus si romanii cu studii superioare mai mult in zona de nord, unde se castiga mai bine. E de vazut si ce se intampla si pe piata muncii de acolo, e chiar interesant, un fenomen de urmarit. E clar ca va fi o perioada de tranzitie si in urmatorii ani, chiar daca acum se bifeaza acest Brexit din punct de vedere legal. Vom vedea cum...

Ioana Raduca: Ce sa mai intampla in practica. Exact cum spui si tu, intotdeauna lucrurile pe hartie arata intr un anume fel daca momentul in care incep sa se intample, descoperim ca nu mai sunt asa cum le am gandit. Iti spuneam ceva mai devreme ca al treilea punct al negocierilor pe care nu prea s au inteles si pe care au insistat foarte mult a fost chiar acesta: ce se va intampla dupa Brexit daca intre Marea Britanie si Uniune apar diverse disensiuni? Cine le va regla? Cum vor fi ele, ambele parti, impacate? Cine va sta de data asta deasupra si va spune cine are intaietate, UE sau Marea Britanie? Sau ne intoarcem acum vreo 50 de ani, vedem cum arata lumea atunci, cum ne rezolvam conflictele inainte ca britanicii sa fie parte a acestei uniuni si ne luam model de acolo.

 

ALEPH STORY 15.12.2020

Adelina Mihai: Ce ii motiveaza pe oameni sa se duca la cursuri de reconversie profesionala? Mi-ai spus de domeniile care erau in crestere. Cum iti dai seama ca vrei sa devii IT-ist, de exemplu?

Irina Ursu: Cred ca aici tine foarte mult de cat vrei tu sa analizezi putin ce perspective de viitor ai in ceea ce priveste domeniul in care activezi si vedem, IT-ul functioneaza foarte bine si in perioada aceasta de criza, cand au reusit foarte bine sa se recalibreze si se mute toata activitatea in sistemul work from home, iata ca e un domeniu sigur. Acolo nu s-au pierdut locuri de munca, au inregistrat cerere. Vorbim totusi de un domeniu in care salariul mediu este de 1.200 de euro, comparativ cu salariul mediu la nivelul intregii economii, care e undeva la 700 de euro. Deci iata, ai si perspectiva de dezvoltare, si siguranta unui loc de munca si un salariu bine platit si, evident, vorbim si de un mare deficit de personal, deci exista locuri disponibile pe piata. Cred ca aici ar trebui sa te uiti si e clar ca toata lumea vorbeste despre faptul ca sunt joburi care vor disparea in 10 ani, 10% din joburile actuale vor disparea. Deci e nevoie in aceasta lume in care totul se misca rapid si noi sa ne, sa reusim sa fim flexibili si sa nu mai pornim de la principiul ca primul job pe care l-ai avut trebuie sa il ai toata viata. Cred ca e nevoie ca fiecare dintre noi noi sa ne dorim mai mult si sa ne pliem cat mai bine pe noile cerinte.

 

ALEPH STORY 17.12.2020

Ioana Raduca: Dar o sa iti mai dau o veste, as spune, foarte proasta. In topul acestor cautari, in a doua parte a anului multi dintre noi apar ca au cautat urmatorul lucru: de ce democratia e importanta?

Dana Ciriperu: Cand ne apropiam de alegeri?

Ioana Raduca: Inainte de alegeri. Daca tot vorbim despre alegeri, aici a bubuit AUR.

Dana Ciriperu: Dupa alegeri. Dupa 6 decembrie.

Ioana Raduca: Dupa rezultat, intr-adevar. Dar e absolut surprizator din punctul meu de vedere ca in 2020 multi dintre noi inca se mai uita pe Google ca sa inteleaga de ce democratia este importanta.

Dana Ciriperu: Uite, apropo de Google, chiar ma intreb acum: oare mai foloseste cineva DEX ul, daca il avem in minte? Eu il am in minte.

Ioana Raduca: DEX-ul acela de hartie.

Dana Ciriperu: Exact. DEX-ul acela clasic, pentru a cauta intelesul cuvintelor.

Ioana Raduca: Cu siguranta ca mai sunt unii dintre noi care au nostalgia tiparului, care simt nevoia sa dea pagina cu pagina. Oricat ai face asta si pe telefon, pe un ecran cu touch, chiar nu ai acelasi sentiment. Dar cu siguranta ca generatiile noi de elevi au dex online la dispozitie, este unul dintre cele mai citite site-uri de la noi, ceea ce pana la urma cred ca este o veste buna. Atata vreme cat ai aceasta obisnuinta de a te verifica, atunci cand nu stii ceva , cu o sursa foarte sigura si credibila de informatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO