Aleph Story

ALEPH STORY: Când ajungem la 100.000 de vaccinari/ zi? O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

08.04.2021, 18:15 302

O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF, şi Ioana Răduca, head of content Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Vorbim astăzi despre campania de vaccinare, mai exact, despre acel moment în care vom ajunge la 100.000 de persoane vaccinate pe zi. Un moment despre care am auzit încă din ianuarie 2021, dar care deocamdată nu s-a întâmplat. 100.000 de persoane vaccinate pe zi, aceasta este promisiunea pe care o tot auzim din ianuarie, când se va şi întâmpla?

Ioana Răduca: Mi-ar plăcea să am un răspuns foarte bine argumentat, dar cred că nici cei care conduc această campanie nu ştiu exact. De ce? Pentru că au intervenit foarte multe lucruri la care nu se aştepta nimeni şi cel mai evident exemplu este cel legat de situaţia vaccinurilor AstraZeneca. La acest moment există în românia aproximativ 300.000 de doze de AstraZeneca pe care nu le vrea nimeni. Dacă ar fi fost folosite, dacă oamenii s-ar fi programat, evident că nu am mai fi avut 50.000 – 60.000 de vaccinaţi pe zi, ar fi fost un număr ceva mai mare. Dintr-odată o mare parte dintre noi nu se regăsesc în acest număr despre care vorbeşti tu, tocmai pentru că nu vor să se vaccineze în această perioadă cu AstraZeneca. Apoi am mai avut ceva probleme când a venit vorba despre cine face imunizările. Oficialii au presupus de la început că va fi extrem de simplu să îi introducă pe medicii de familie în campania de vaccinare, că aceştia vor spune da, noi ne vom încolona la cabinetele medicilor de familie şi iată, creştea numărul de vaccinaţi în fiecare zi. Ce să vezi? Surpriză. Medicii de familie au ridicat o serie de întrebări, de probleme, au pus toate lucrurile astea pe masă şi până la acest moment nu au primit răspunsuri suficient de clare. Suntem în situaţia în care avem doar un centru pilot la Timişoara, cu mai multe cabinete, unde, în ultimele 24 de ore, s-au vaccinat 10 oameni. Doar atât. Deşi aveau capacitatea să facă în fiecare cabinet câte 10 vaccinuri, în toate cele 50 s-au făcut 10 vaccinuri, ieri.

 

Dana Ciriperu: Implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare cumva a fost mult prea aşteptată şi de cei care coordonează această campanie şi inclusiv ei au spus într-o conferinţă de presă din această săptămână că se aşteptau la un răspuns mult mai bun din partea lor, ceea ce nu s-a întâmplat.

Ioana Răduca: Da, pentru că au văzut cifrele. Doar 30% dintre medicii de familie din România sunt implicaţi cu toate armele în povestea asta, restul de 70% spun că din diverse motive nu ar vrea să facă acest pas, fie că nu sunt plătiţi aşa cum trebuie, fie că nu sunt pregătiţi, fie că au prea multă treabă în mod curent şi nu pot să îşi asume şi această repsonsabilitate medicală. Răspunsurile sunt diverse dar rezultatul este acelaşi. Ai foarte puţini medici de familie la această oră care sunt dispuşi să intre în campanie.

 

Dana Ciriperu: Sunt şi centre de vaccinare care afişează în continuare anunţuri de recrutare pentru asistenţi medicali, pentru că nu au suficient personal pentru a administra vaccinurile. Asta este o altă problemă.

Ioana Răduca: Gândeşte-te că nu a existat oraş mare din România în care să nu se pună problema personalului. Nu este ca şi cum am avea zone ale ţării unde suntem perfect acoperiţi. Şi punctez asta pentru că, tu ştii foarte bine, că s-a făcut turism la vaccinare. Cel puţin bucureştenii au migrat către diverse oraşe, ştim chiar situaţii în care din Bucureşti au mers la Suceava să facă vaccinul pentru că acolo au găsit cel mai repede posibilitatea de a se vaccina. Şi atunci, de asta mi se pare important de punctat, cum spuneam, faptul că nu ai nici măcar un singur oraş în ţara asta unde să nu apară această problemă a personalului medical.

 

Dana Ciriperu: Din păcate, văd că se face în continuare acest turism de vaccinare, cu toate că din 15 martie, teoretic, toţi cei care şi-au dorit vaccinul s-au putut înscrie pe nişte liste de aşteptare. Sunt însă oraşe mai mici din ţară unde aceste centre ce vaccinare sunt în continuare închise, practic. Oamenii nu au reuşit să iasă de pe ele, nu a fost nimeni notificat nici prin sms, nici prin email, şi atunci sunt în cotninuare situaţii în care oamenii merg din Bucureşti în Ialomiţa sau chiar în Constanţa sau Suceava să găsească locuri într-un centru de vaccinare, până la urmă cu Pfizer sau Moderna, pentru că, aşa cum ai spus şi tu, locuri libere acum, dacă intrăm pe pagina rovaccinare vom vedea că sunt centre care administrează vaccinuri cu AstraZeneca, cu mii de locuri disponibile, dar pe care nu şi le prea doreşte nimeni.

Ioana Răduca: Da, păi, pentru că noi nu am primit prea multe explicaţii cu privire la ceea ce se întâmplă, urmează să le primim. Dar nu am avut o comunicare foarte clară. Ni s-a spus doar că nu există niciun fel de date ştiinţifice, şi e perfect adevărat, care să ne îngrijoreze la această oră. Dar în timp ce toate statele s-au chinuit să facă un portret robot al persoanei care este mai predispusă la efecte secundare atunci când e vaccinată cu AstraZeneca, noi stăm ca de fiecare dată la primire, aşteptăm să vedem ce decizii se iau la nivel european, să vedem ce fac alţii şi ulterior reacţionăm şi noi.  

 

Dana Ciriperu: Şi atunci neîncrederea este şi mai mare şi atunci în loc să reduci plaja de populaţie căruia nu i se poate administra AstraZeneca, îi lăsăm pe toţi să rămână în urmă şi să se gândească dacă e ok să se înscrie pe o astfel de listă sau mai bine aşteaptă să vină noi vaccinuri de la Pfizer sau Moderna.

Ioana Răduca: Noi vaccinuri de la Pfizer am avut. E statistica pe care o vedem zilnic, mai mult de 1,2 milioane de persoane sunt vaccinate cu ambele doze, la acest moment, de la Pfizer. În vreme ce cei vaccinaţi cu AstraZeneca sau Moderna sunt cu mult mai puţini. Ieri erau spre exemplu 14, adică 14 oameni din România primiseră şi a doua doză de AstraZeneca. Evident că asta se întâmplă şi pe fondul neîncrederii pe care o punctai şi tu. Dar eu m-aş întoarce la ceea ce ni se comunică, ce spuneam mai devreme. Nu este suficient să vină cineva şi să spună doar atât „e mai probabil să fii victima unui accident de avion decât să păţeşti ceva de la vaccinul AstraZeneca”, statistic vorbind, pentru că tot nu poţi să fii foarte clar în mintea ta cu privire la ce ar putea sau nu să îţi facă acest ser. Şi noi nu am avut parte de o cumunicare zilnică, din partea autorităţilor, pe toate planurile, la fiecare palier. Vorbeam noi despre medicii de familie, cei mai mulţi dintre oamenii din această ţară, au o relaţie cât se poate de directă cu medicul de familie, e medicul în care au practic cea mai multă încredere, ori dacă medicul de familie este cel care a gestionat cea mai puţină informaţie, care la rândul lui nu a fost în stare să poată să traducă, să spunem, o informaţie pe care a primit-o medical de la cel mai înalt nivel şi s-o explice pe înţelesul pacientului, aşteptarea noastră ca noi, până la urmă, fiecare dintre noi să ne poziţionăm corect şi în cunoştinţă de cauză este evident nerealistă.

 

Dana Ciriperu: Şi revenind la lista aceea de 100.000 de oameni, pentru că dinspre business aceasta este cifra cumva dorită. Foarte mulţi oameni de afaceri, chiar şi economişti spun că atunci când vom atinge acest prag abia atunci vom putea vorbi despre o nouă situaţie la nivel de economie. Pentru că încă suntem între 50.000 – 60.000 de vaccinuri administrate pe zi.  

Ioana Răduca: Aş intra pe tărâmul speculaţiilor, evident, cu voia ta, şi aş spune că mediul privat va fi cumva cel care va accelera în România, şi nu numai, vaccinarea. De ce spun asta? Pentru că avem de a face cu o hotărâre recentă, este dată ieri, de Curtea Europeană de Justiţie, care spune că vaccinarea obligatorie nu este o chestiune ilegală şi nu este împotriva democraţiei. Este o decizie pe care au dat-o plecând de la un caz din Cehia, unde o familie cu un copil mic a reclamat faptul că statul ceh i-a amendat că nu au vaccinat copilul. Şi atunci, Curtea Europeană de Justiţie a spus, ieri, aşa: „Este dreptul statului să facă norme şi reguli astfel încât colectivitatea să fie în bună ordine. Este dreptul statului să te amendeze dacă nu ai respectat o regulă impusă pentru binele comun şi, evident, este dreptul tău să alegi dacă vrei să te vaccinezi sau nu, nu te poate vaccina nimeni cu forţa.” Plecând de la această decizie, putem specula care sunt următorii paşi. Vrând să accelereze vaccinarea probabil că foarte multe state vor introduce sau nu această vaccinare anti COVID obligatorie. Va fi dreptul meu să aleg dacă fac sau nu vaccinul. Dar, de ce spunea că presiunea va veni de la mediul de business? Nu va fi obligatoriu, doar că vor veni companiile aeriene care vor spune „vrei să te urci într-un avion? Fă dovada că eşti vaccinat.”, „vrei să pleci în vacanţă? Să stai în resortul x? Nicio problemă, e dreptul tău să te vaccinezi sau nu doar că la mine participă doar vaccinaţii.”, vrei să partici la nu ştiu ce conferinţă, vaccinaţii au acces, tu nu. Sau vrei să mergi la restaurant, până una alta, în context pandemic, s-ar putea ca cei vaccinaţi, complet imunizaţi să aibă restaurantele deschise şi restul nu. Şi atunci poate mulţi dintre noi se vor gândi a doua oară dacă să se vaccineze sau nu. Eu personal ştiu mulţi oameni care exact aşa au pus problema: „Nu sunt foarte convins ce efect are pe termen lung vaccinul anti-covid, dar aş vrea atât de mult să îmi reiau viaţa normală, încât singurul lucru pe care simt eu că în mod raţional pot să îl fac ca să mă întorc la ceea ce am pierdut acum un an. Şi de asta spun că mediul de business va fi, până la urmă, cel care va pune cea mai multă presiune. Şi atunci vom avea foarte mulţi doritori, pentru că cifrele, dacă ne uităm la ele, şi mă întorc la întrebarea ta de la bun început, îţi arată aşa: undeva la 700.000 de oameni care sunt acum în aşteptarea vaccinului, mulţi dintre ei ar avea cu ce, revin, cu AstraZeneca, dar nu vor, mai aşteaptă. Urmează să ajungă în România şi Johnson & Johnson undeva spre sfârşitul lunii aprilie. Deci vom avea din ce în ce mai multe doze. E important cât de repede ne mişcăm cu adusul dozelor în ţară, chiar şi la capacitatea actuală, spun autorităţile, nu e imposibil să vaccinezi 100.000 de oameni pe zi, dar principala problemă în viitorul apropiat e cea a doritorilor. Nu puţini specialişti spuneau că după ce va trece valul acesta, după ce listele de aşteptare se vor fi terminat, nu vor mai găsi doritori la vaccinare. Ceea ce, revin, s-ar putea să fie fals, dacă punem problema interdicţiilor de care s-ar putea să ne izbim în condiţiile în care nu suntem imunizaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO