Aleph Story

ALEPH STORY: CÂND VINE VACCINUL ÎN ROMÂNIA? O discuţie cu Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF şi Ioana Răduca, head of content Aleph News

09.12.2020, 18:59 433

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

 

O discuţie între Dana Ciriperu, redactor-şef adjunct ZF, şi Ioana Răduca, head of content Aleph News - ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune.

 

Dana Ciriperu: Dincolo de imaginile care sunt difuzate, cu doamna de 90 de ani, cu ce a venit începutul acestei campanii de vaccinare? Ce informaţii noi a adus? Pentru că, spuneai tu de informaţii pe care le ştim deja. Care sunt certitudinile după ce Marea Britanie a început vaccinarea?

 

Ioana Răduca: Din păcate suntem pe un teren al nisipurilor mişcătoare aş spune eu. De ce? Pentru că astăzi tocmai ce am aflat că doi dintre medicii vaccinaţi în Marea Britanie ieri au efecte secundare. Nu e detaliat, nu e foarte clar la acestă oră ce înseamnă precis efectele secundare. E clar că nu vorbim despre efecte grave, dar a fost suficient ca autorităţile sanitare din Marea Britanie să iasă public şi să spună aşa: „Din acest moment, persoanele care au alergii, nu vor mai fi vaccinate şi le recomandăm celor cu alergii să nu îşi facă imunizarea, să nu testeze acest ser pentru că pot apărea efecte adverse”. Despre care nu am ştiut până acum. Ceea ce ne duce cu gândul la ceea ce fac elveţienii, care au spus că o iau uşor, că cel mai probabil undeva în luna ianuarie vor da avizul pentru serul anti- COVID. Ei spun foarte limpede, foarte clar, pe scurt, aşa: „Nu avem suficiente date ştiinţifice evidente care să ateste cum se comportă serul, mai ales pe termen lung.” De aceea e de preferat, chiar dacă nu pare un interval de timp foarte lung, să mai aştepte cel puţin o lună, să vadă ce se întâmplă în statele unde deja vaccinarea are loc.

 

Dana Ciriperu: Pentru că vorbim de certitudini, de ce ştim deja, care sunt categoriile din România care ar putea fi vaccinate primele? Aşa cum arată campania acesta de vaccinare în momentul de faţă.

 

Ioana Răduca: În momentul de faţă, în strategia pe care a vizat-o CSAT-ul este trecut foarte clar: primii vaccinaţi în România vor fii medicii şi asistenţii. Cei aflaţi în linia întâi în lupta cu coronavirusul. La categoria a doua,apar anumite semne de întrebare. De ce? Pentru că formulările nu sunt foarte clare. Acolo sunt puse laolaltă mai multe categorii. Şi anume: persoanele de peste 65 de ani, cei care au boli cronice, parlamentarii, preşedintele şi profesorii. Dar nu e limpede care este ordinea lor. Mai mult decât atât, noi, nu lucrăm cu cifre exacte, în sensul în care nu se specifică în această tragedie câţi din fiecare categorie vor fi vaccinaţi. Ştim însă, pentru că există date disponibile pe piaţă care arată că numai când vorbim despre bolnavii cronici sunt peste 4 milioane de persoane, iar când vorbim despre persoanele de peste 65 de ani vorbim de 3,5 mil. de români care se încadrează în acestă categorie demografică.

Dana Ciriperu: Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus din nou că nu instituie această obligativitate a populaţiei de a se vaccina, că va fi practic la liberă alegere ca şi până acum. La ce se aşteaptă autorităţile din România? Care e marja de vaccinare pe care o anticipează ei?

 

Ioana Răduca: Depinde. Dacă, spre exemplu, parlamentarii care sunt cumva în fruntea listei, vor ajunge şi ei la concluzia că stau foarte puţin în colectivitate, cât trec mai rar pe la serviciu şi ei lucrează foarte mult de la ei de acasă sau de unde vor ei să lucreze şi vor renunţa la ser în favoarea altor categorii socio-profesionale, am putea să avem alte cifre. Lăsând umorul la o parte, cred că nu avem din nou decât altceva decât o speculaţie pe care a adus-o în spaţiul public, tot medical, Valeriu Gheorghiţă. Domnia să spunea că aşteptarea, repet e vorba de aştepatare, deci nu a făcut nimeni nici un calcul. Precis este că în 6 luni de zile în România să se vaccineze 13 milioane de persoane. În schimb nu ştim cum se va intmapla asta din 2 motive. În primul rând noi vom primi de la Comisia Europeană 10 milioane de doze, nu e clar de unde vin cele 3, în care în condiţiile în care vicepremierul Raluca Turcan a ieşit public şi a spus foarte senin că România nu a negociat nimic cu marile companii farmaceutice, în afară de ceea ce a bătut deja în cuie Comisia Europeană. Deci este un prim semn de întrebare: de unde vin cele 3 milioane de doze despre care vorbeşte medicul Gheorghiţă. 2: Capacitatea noastră de stocare a vaccinului nu este doar de 2 milioane de doze. Asta înseamnă că europenii din vest trebuie să fie foarte înţelegători cu noi, să ţină la Bruxelles vaccinul şi să ni-l aducă în funcţie de cum ne descurcăm noi să facem vaccinarea. Şi nu în ultimul rând aş puncta gradul de neîncredere al populaţiei din România atunci când vine vorba despre vaccinare. Aduti aminte că noi avem o problemă cu ceea ce însemnă rujeolă, rubeolă. Deci, noi nu am făcut vaccinurile despre care lumea ştiinţifică serioasă a demonstrate de ani de zile că sunt cât se poate de eficiente şi că nu sunt deloc nocive. În plus, hai să ne uităm la ce s-a întâmplat anul acesta la parlamentare. Ne aşteptăm că noul intrat în parlament, partidul AUR care are în rândurile sale foarte mulţi anitivaxeri să comunice public foarte, foarte violent pe acestă temă şi să-şi găsească din păcate foarte mulţi adepţi.

 

Dana Ciriperu: Din nou şi lipsa aceasta a cifrelor, faptul că nu ştim pe ce să ne bazăm, e un minus pentru România. Spuneai tu de Marea Britanie şi că ei au ieşit imediat în momentul în care a părut prima reacţie adversă, au ieşit imediat în mod public şi au comunicat mai departe.

 

Ioana Răduca: Transparenţa, ăsta e cuvântul cheie.

 

Dana Ciriperu: Crezi că asta se poate face şi în România? Vezi lucrul ăsta posibil în următoarele luni, apropo de tot ce comunică acum domnul Gheorghiţă, care se ocupă acum de această campanie de vaccinare şi care duce foarte mult în zona de "s-ar putea, este posibil"? Nu avem nicio certitudine legată de modul în care se va derula acest lucru.

 

Ioana Răduca: Hai să ne uităm în urmă. Cât de transparente ţi s-au părut autorităţile din România în comunicarea publică din martie şi până la momentul prezent?

 

Dana Ciriperu: Eu, spre exemplu, am aflat în noiembrie, cred, la început, dintr-un discurs al ministrului economiei că măştile pe care le purtăm cu toţii, cu bună credinţă, mai mult de jumătate din ele ar fi neconforme. Asta e un punct care cumva îmi ridică mari semne de întrebare, ce s-a întâmplat până atunci? Noi, ca stat, cheltuim 40 de milioane de euro pe o campanie de informare pe toate canalele media pentru a-i îndemnau pe români să poarte masca. Dar atunci când vorbim despre ce măşti am purtat de la începutul pandemiei, ni se spune la 6 luni după debutul ei, că mai mult de jumătate nu au fost conform. Acum ne-am şi îmbolnăvit pentru că am purtat măştile astea. Răspunsul nu cred că îl vom află vreodată.

 

Ioana Răduca: Da, din păcate, din martie şi până în ziua de astăzi, autorităţile nu au făcut altceva decât să ne arată cât de nepricepute sunt în ale comunicării şi cât de arogant ne privesc. Eu nu cred că asta e o greşeală, când spun că se uită arogant la noi. E pe principiul „sunteţi prea mici, prea prostovani, nu aveţi voi cum să înţelegeţi chestiuni sofisticate legate de ştiinţă, mai bine nu vă spunem nimic, dar credeţi-ne, aveţi încredere în noi, că dacă noi vă spunem să faceţi vaccinul x sau să purtaţi masca y, în bună regulă". Nu funcţionează. Nu a funcţionat nicăieri în lume un astfel de model. Ar fi trebuit să ştie până la această oră şi autorităţile de la noi şi din nefericire cred că aici va fi drama noastră, că nu vom avea o campanie de comunicare în paralel cu campania de vaccinare profesionist făcută şi la final ne vom minuna de ce se vaccinează atât de puţini oameni în România. Şi, repet, nu mă refer doar la vaccinul anti - COVID.

 

Dana Ciriperu: Speranţa, practic, s-a materializat prin acest vaccin, prin primul vaccin al Pfizer. Vine şi Moderna din spate. Cu siguranţă vor fi mai multe, sunt aşteptate mai multe vaccinuri. Avem un vaccin, important e ce vom face cu el.

 

Ioana Răduca: Categoric. Şi să ştim despre el aşa cum ştiu britanicii, la fiecare pas lucruri noi, în timp util, informaţii relevante. E practic o fază nouă prin care trece omenirea. Gândeşte-te că este pentru prima oară când apare astăzi o boală şi în doar câteva luni de zile apare pe piaţă un vaccin, construit practic de la zero. Este absolut uimitor ce a putut să facă omenirea în această perioadă pandemică. Dar asta nu înseamnă că nu rămân în continuare marile semne de întrebare cu privire la ceea ce poate să facă acest ser pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO