Aleph Story

ALEPH STORY: Care sunt cele mai mari salarii din România! O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

06.04.2021, 18:15 699

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU.

  

Cristian Hostiuc: Conform unei analize a ZF, bazată pe datele Inspecţiei Muncii, 10 români aveau salarii lunare nete cuprinse între 19.600 euro şi 23.200 de euro. Acestea erau datele din februarie 2021. Dintre aceştia, foarte interesant este că aveam un sportiv – Cristina Neagu, de la CSM Bucureşti, din handbal -, şi avem şi un lider de sindicat - activităţi ale sindicatelor salariaţilor. Restul, avem un executiv, un director care lucrează în industria de software, cineva care lucrează în industria farmaceutică, ceea ce este de înţeles. Mai avem activităţi de consultanţă pentru management al afacerilor şi comerţ cu ridicata al produselor din tutun, tutunul a mers întotdeauna, şi fabricarea de construcţii metalice, alte părţi şi componente ale structurilor metalice. Cum ţi se par aceste salarii?

Felix Drăghici: Dincolo de industrie, mi se par mici. Mi se par puţine salarii mari pentru că România este o piaţă foarte mare. Vorbim despre a şasea ţară din UE. Îi dau seama că sună scandalos ceea ce mă pregătesc să spun, însă, e vorba despre perfomanţă. Iar performanţa multor industii din România este, să spunem, din punct de vedere al ritmului de creştere, superioară mediei europene, motiv pentru care executivii români ar trebui să fie mai bine plătiţi. Mă refer doar la executivii români, nu şi la cei străini pentru că ei, în ţara de origine mai au pachete de relocare şi nişte beneficii care sunt traduse în pachete de acţiuni care sunt scadente în momentul în care li se termină contractul.

 

Cristian Hostiuc: Dar ştii care e percepţia la nivelul head hunterilor sau la nivelul companiilor de recrutare? Că executivii din România sunt plătiţi prea bine faţă de ceilalţi directori din poziţii similare din Europa Centrală şi de Est.

Felix Drăghici: Cu siguranţă există acest tabel comparativ, însă, head hunterii despre care zici, îi invit cu plăcere să facă parte timp de 3 - 6 luni dintr-o companie care livrează rezultate financiare foarte bune, să vedem ce ar putea face ei. În momentul acela cred că opinia lor despre salariile altora ar putea fi invalidă.

 

Cristian Hostiuc: Deci, părerea ta este că avem prea puţine salarii mari în România şi că cei care iau aceste salarii le merită, având în vedere contextul în care operează.

Felix Drăghici: Compania lor a decis că îşi merită aceste salarii. În cazul Cristinei Neagu să spunem că valoarea ei de piaţă este undeva acolo, este un salariu pe care l-a primit şi în Muntenegru, nu este o dublare pe bani publici în România. Dar este de reţinut întrebarea asta: Dacă merită Cristina Neagu să fie plătită din banii de căldură şi transport ai bucureştenilor? Asta e o întrebare la care nu găsesc răspuns astăzi.

 

Cristian Hostiuc: Noi plecăm de la prezumţia că ea este cea care figurează aici la alte activităţi sportive.

Felix Drăghici: Undeva la 20.000 de euro, 17.500 de euro care  era un venit pe persoană fizică autorizată. Era şi un contract acolo ...

 

Cristian Hostiuc: Trebuie să vedem dacă ea se încadrează aici. Dar ce părer ai despre cineva care lucrează în sindicatul salariaţilor?

Felix Drăghici: aici este cel mai mare punct nevralgic în cadrul discuţiei de astăzi, pentru că dacă un şef de sindicat primeşte 20.000 de euro în România, ei bine, să spune aşa, analogiile cu Hoffa, celebrul lider de sindicat american, nu mai sunt atât de „abracadabrante” într-un fel, pentru că atunci când fostul ministru al învăţământului Funeriu vorbea de 20.000 de euro pe care sindicatele le iau fără să dea un raport. Atunci, când de partea cealaltă l-am văzut pe ministrul Drulă al transportului, Rădoi – „s-a terminat, până aici a fost”-, momentul acela de „Zorro” are un sens, nu ştim dacă este vorba despre sindicalistul Rădoi însă vedem că este vorba despr eo categorie privilegiată de oameni care fură din banii altor oameni.

 

Cristian Hostiuc: Bun. Şi mai este un salariu mare care se află într-o fabrică de biscuiţi şi pişcoturi – fabricarea prăjiturilor şi a produselor conservate din patiserie.

Felix Drăghici: E momentul să ne schimbăm impresia despre pişcoturari, iată că pişcotarii pot câştiga 20.000 de euro salariu pe lună, ceea ce este un lucru meritoriu.

 

Cristian Hostiuc: Este într-o fabrică, nu într-o cofetărie.

Felix Drăghici: A fost o glumă. Sunt industrii şi industrii. Este un indiciu că sunt foarte puţine salarii mari, la acest nivel. Eu zic că alte tipuri de beneficii sunt oferite multor executivi şi cred că undeva la finalul zilei, de fapt, refuz să cred că sunt doar 10 oameni care primesc aceste salarii la finalul lunii.

 

Cristian Hostiuc: Aici includem salariul de bază, pentru că la Inspecţia Muncii nu sunt incluse toate aceste beneficii care sunt în spatele salariului de bază.

Felix Drăghici: Da, doar salariul de bază. România este o ţară puţin mai mare decât Grecia sau Portugalia, aproape la nivelul Cehiei, între timp însă toate datele sunt incerte. România este o ţară mare din acest punct de vedere, est eo piaţă importantă, în dezvoltare, cu mulţi oameni inteligenţi care se descurcă în acest nou stadiu al capitalismului european.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO