Aleph Story

ALEPH STORY: Care sunt preţurile apartamentelor în 2021? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

07.04.2021, 18:15 4171

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News - ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Am făcut un studiu împreună cu compania de consultanţă imobiliară SVN, facem acest studiu de ani de zile şi urmărim evoluţia preţurilor la apartamentele cu trei camere din Bucureşti. Ultimele date din luna martie arată o creştere uşoară la nivelul Capitalei, de 0,15% faţă de luna februarie. Adică în valoare nominală 150 de euro. Iar faţă de anul trecut, avem o creştere de 2,3%. Interesante sunt cartierele care sunt pe val, respectiv Colentina, unde preţurile au urcat cu 6%, Dristo, cu un avans de 4,4% şi Drumul Taberei cu 1.000 de euro sau 1,3%. La polul opus avem o scădere în Titan, unde preţurile au coborât cu 5.000 de euro, iar în Brâncoveanu şi Militari preţurile au scăzut cu 1.000 de euro. Repet, sunt apartamentele de trei camere. Ce s-a întâmplat de creşte Colentina şi scade Titanul?

Felix Drăghici: E aproape de centru. Eu am stat în Colentina mulţi ani şi pot să spun că e o margine interioară în sectorul doi şi e foarte aproape de centru, însă sunt multe blocuri noi. Multe blocuri noi, astfel încât oferta apartamentelor de trei camere este puţin mai mare. Evident, blocurile noi vin cu alt grad de confort, cu alte materiale, cu alte costrui şi scade şi randamentul la revânzare, motiv pentru care preţul mediu merge în sus. Cred însă că harta emoţională a oamenilor a suferit modificări majore în ultimul an şi jumătate, motiv pentru care casa şi numărul de metri pătraţi reprezintă un element important în viaţa cotidiană, în viaţa reală. Vedem cum eMAG anunţă că angajaţii care vor sta acasă vor exista, este sistemul de lucru hibrid, implementat de o companie cu peste 3.000 de angajaţi. Probabil vor mai fi multe, nenumărate aş îndrăzni să cred, cele care se vor gândi la acest sistem hibrid în care oamenii vor evita, de fapt, aglomeraţia din oraş.  

 

Cristian Hostiuc: Dacă oamenii stau acasă vor trebui să plece de la o garsonieră sau două camere spre trei camere ca să aibă unde să lucreze.

Felix Drăghici: Exact. Nevoia de spaţiu creşte, oamenii îşi dau seama că acasă este foarte important, mai important decât a fost vreodată, nu mai pot să meargă tot timpul pe „ieşeală” pe „marea ieşeală”, pe „going out”, pe cum vrei să spunem, pe viaţa asta de tip urban, dar oricum uşor hibridă în sine, în România, pentru că nu putem să spunem că suntem parizieni, nu ne-am născut în ţările mediteraneene, acolo unde lume aare un spaţiu de 30 metri pătraţi, în medie, pentru că aşa este în Paris, şi oamenii îşi spală rufele la colţul străzii, mănâncă la bistrourile de jos şi, în general, au o viaţă socială care presupune că doar anumite lucruri se fac acasă.

 

Cristian Hostiuc: De ce scad preţurile apartamentelor în Titan? Dacă ne uităm, au scăzut cu 5.000 de euro, de ce crezi tu că se întâmplă lucrurile aşa? Şi mă uitam şi în Militari sau Brâncoveanu, care au scăzut cu 1.000 de euro.

Felix Drăghici: Probabil este vorba despre distanţe, despre o fluctuaţie lcoală. Nu mă pricep atât de bine la piaţa imobiliară, am părăsit-o cu mulţi ani în urmă.

 

Cristian Hostiuc: Te-ai mutat la casă. Anticipând ce se va întâmpla.

Felix Drăghici: Nu, a fost o comparaţie întotdeauna între metri pătraţi, preţul de la casă versus preţul apartamentelor în zonele rezonabile ale Bucureştiului. Chiar, comparaţia era cu Aviaţiei.

 

Cristian Hostiuc: Dezvoltatorii spun că toate proiectele construite pe un teren de 3.000 de metri pătraţi vor fi blocate din cauza acestui scandal legat de votarea PUZ-urilor pentru Capitală şi, în aceste condiţii, oferta de locuinţe s-ar putea reduce în următorii doi ani de zile.  

Felix Drăghici: La apartamentele de trei camere s-ar putea ca oferta să fie puţin mai mare, în Titan, unde s-a construit mult, moment în care poate nu se vinde totul trebuie să mai joci în zona asta a preţurilor. În plus, în Titan şi Brâncoveanu, fiind cartiere mari de blocuri îniante de 1989, există foarte multe apartamente, presupun construite înainte de 1989, al căror preţ de vânzare nu concurează atât de sus cu preţul unui apartament de trei camere nou.

 

Cristian Hostiuc: Spre exemplu, feelingul tău care este, preţul apartamentelor vechi creşte sau scade în următorul an? Este întrebarea cea mai frecventă.

Felix Drăghici: Da. În mod normal, ar trebui să scadă, întrucât eu cred că vom prinde în viaţă, ca să fac aşa un soi de prognoză optimistă, în momentul în care o parte dintre blocurile comuniste vor trebui dărâmate. Ele au un termen de existenţă undeva până al 100 de ani. Sunt multe blocuri care au fost construite într-un moment în care toate lucrurile din comunism erau în cădere, într-un blocaj economic, motiv pentru care din punct de vedere al calităţii sunt foarte foarte jos. Mai devreme unele dintre ele vor trebui demolate şi vor trebui înlocuite cu alte blocuri, aşa cum se întâmplă în lumea normală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO