Aleph Story

ALEPH STORY: Câţi angajaţi din România câştigă peste 1000 de euro. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

13.07.2021, 18:20 1160

O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News.

 

Cristian Hostiuc: Conform unor date statistice, unu din nouă angajaţi români a ajuns să câştige peste 1.000 de euro net pe lună. Ca şi număr, sunt 540.000 de români, cum spunem noi, au terminat tranziţia. Ce ne spun aceste date?

Bogdan Nicolae: E un target foarte bun pentru noi. E o populaţie semnificativă, un procent destul de însemnat de locuitori ai României care îşi permit să consume mai mult, câştigă mai bine. Faţă de 2015, e o creştere aproape de cinci ori a acestor salariaţi.

 

Cristian Hostiuc: Tu vezi partea plină a paharului. Deci noi, după 30 de ani de tranziţie către capitalism, doar unu din nouă angajaţi, adică 500.000 de oameni din 5 milioane de angajaţi au ajuns să câştige 1.000 de euro net pe lună. Mie mi se pare foarte puţin dacă ne uităm la o scară de 30 de ani. Într-adevăr, ceea ce spui tu, faţă de acum cinci ani de zile, numărul celor care câştigă peste 1.000 de euro pe lună oficial a crescut de cinci ori.

Bogdan Nicolae: Da, dacă intrăm însă în detaliu, să ne uităm exact la structura locurilor de muncă, unde sunt plasaţi aceşti oameni, o să vedem că cea mai mare parte, e covârşitoare, în proporţie de 39% sunt grupaţi în administraţia publică – pe care noi o privim deseori cu critică, pentru că este încărcată de birocraţie, ne gândim acum să introducem transformarea digitală în aceste servicii publice, dar ar putea să fie o capcană statistică dacă ne uităm de sus, la nivel macro. Dacă ne uităm în detaliu o să vedem că în mică proporţie sectoare precum  IT-ul şi băncile reuşesc să strângă împreună 30% - 37% din forţa de muncă având aceste venituri de 1.000 de euro net pe lună.

 

Cristian Hostiuc: Da, faptul că cea mai mare parte a celor care câştigă 1.000 de euro pe lună sau prima categorie sunt cei care lucrează în administraţia publică, cum spui tu, aproape 40% din 500.000 câştigă peste 1.000 de euro şi sunt cei din administraţia publică şi de aceea copiii când termină o facultate sau o şcoală vizează în primul rând un post la stat. După aia un post într-o multinaţională şi după aia într-o companie privată, unde companiile private nu plătesc atât de bine. 

Bogdan Nicolae: Dacă ar fi să punem însă un scenariu în care doi membri de familie lucrează în acelaşi domeniu, sunt colegi, să spunem, de administraţie publică şi ar avea un venit net de 2.000 de euro pe lună, 1.500 de euro pe lună s-ar duce pe traiul zilnic, pe locuinţă şi pe alimentaţie, în principal. Circa 45% din cât câştigă ei se vor topi efectiv pe chirii şi pe coşul zilnic, pe alimentaţia propriu zisă. Rămâne prea puţini pentru economisire, prea puţin pentru investire pe piaţa de capital. Prea puţini pentru entertainment. Tocmai că vorbeam dacă ne permitem evenimente şi distracţii la nivelul Occidentului aici în Bucureşti sau în alte părţi din România. 

 

Cristian Hostiuc: Ca să închei într-o notă optimistă, dacă în ultimii cinci ani de zile numărul celor care au câştigat peste 1.000 de euro net pe lună sau câştigă peste 1.000 de euro pe lună a crescut de cinci ori, de la 100.000 la 500.000 de angajaţi. Dacă s-ar menţine acest trend, peste cinci ani de zile ar trebui ca jumătate din numărul de angajaţi din economie, de 5 milioane, să câştige 1.000 de euro, ceea ce ne am dorit bineînţeles cu toţii şi atunci am putea spune că tranziţia de la comunism de la comunism socialism către capitalism s-a încheiat în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO