Aleph Story

ALEPH STORY: Câţi români pleacă în vacanţă cu zborurile charter. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

15.07.2021, 18:20 371

Dana Ciriperu: Pofta de vacanţă a românilor a făcut ca cel puţin în luna iunie cursele charter să fie vedeta aeroporturilor.

Ioana Răduca: Te superi pe mine dacă te corectez un pic? Nu e pofta de vacanţă, că asta cred că am avut-o şi anul trecut toţi, din plin, relaxarea restricţiilor cred că a făcut mai de grabă să crească.

 

Dana Ciriperu: Da, luna iunie a fost un boom pe aeroporturile mari din ţară, Otopeni, Cluj Napoca şi Timişoara. Creşterile par de undeva din alt film, sunt creşteri de nouă zece ori mai mari.

Ioana Răduca: Ştii cum e, depinde cu ce te compari. Când te compari cu aproape zero absolut evident că totul pare fabulos.

 

Dana Ciriperu: Exact. Iunie 2020 a fost o lună proastă, cu foarte puţini pasageri pe avioane. Cumva cu toţii ne uitam la piaţa asta aeriană. Noi pe de o parte, companiile aeriene pe de altă parte cerând ajutoare din partea statelor pentru a fi salvate. Lucrurile par cumva că s-au calmat acum, în iulie, eu zic că e pofta de vacanţă suprapusă cu relaxarea restricţiilor. 

Ioana Răduca: Iar eu rămân la părerea mea, că pofta o aveam toţi şi anul trecut, dar din păcate era o poftă pe care nu o puteam satisface.

 

Dana Ciriperu: Şi o domoleam cu excursii în ţară.

Ioana Răduca: Da. Şi asta s-a văzut. Ne-am uitat în cifre de atâtea ori şi am văzut cum zona asta de agroturism în România a avut foarte mult de câştigat a avut aceste creşteri spectaculoase cum punct ai şi tu, în anumite zone ale ţării au fost încasări cu sută la sută mai mult faţă de anul precedent, în altele cu o mie la sută mai mult. Deci.

 

Dana Ciriperu: Şi acum, odată cu relaxarea restricţiilor, ţara deja am văzut-o în 2020, am bifat ce era de văzut şi ne întoarcem la bunele obiceiuri de a merge în vacanţă în Grecia şi în Turcia cu zbor charter, fără zbor charter, asta e principala preocupare a românilor de acum.

Ioana Răduca: Păi vacanţa este o tradiţie veche pe toată această planetă şi e păcat să îţi baţi joc de asemenea tradiţii, nu, e una foarte foarte frumoasă. Mai ales că e şi contextul de aşa natură încât cred că vom da năvală toţi în această vară să călătorim cât mai mult gândindu-ne că e posibil să apară acest val 4 cu care ne sperie toată lumea şi să începem iar să stăm în zone restricţionate. Şi atunci cred că ne vom mişca foarte foarte rapid. Până acum, dacă ne uitam, până acum, de fapt până în pandemie, dacă ne uităm pe analizele legate de zboruri, de vacanţe, vedeam că avem aşa o împărţire până undeva în luna octombrie – noiembrie, erau foarte mulţi dintre noi cei care îşi făceau vacanţa de vară mai în toamnă pentru că bifau acele destinaţii, în special destinaţii exotice, în care e mult mai bine să te duci în respective sau foarte mulţi dintre noi împărţeau în două - vacanţa de vară era de fapt o combinată între vară şi toamnă. Cred că şi aici vor apărea aceste schimbări în sensul în care nu ştim ce se va întâmpla din luna august - septembrie încolo din punct de vedere epidemiologic.

 

Dana Ciriperu: Sanitar nu ştim unde stăm şi atunci nu mai contează.  

Ioana Răduca: Să prindem ceva.

 

Dana Ciriperu: Exact. Nici că în iulie sunt 40 şi ceva de grade în Grecia şi că altfel am fi evitat Grecia în iulie.

Ioana Răduca: S-a inventat umbrela, aerul condiţionat, berea, îngheţata, adică ai soluţii pentru orice.

 

Dana Ciriperu: Asta pe de-o parte, asta ne arată datele legate de zborurile charter şi într-adevăr Turcia şi Grecia rămân în continuare, cred că nu au mai fost atât de multe chartere spre Grecia cel puţin niciodată, cum sunt anul acesta, cred că toate insulele din Grecia sunt acoperite de companiile aeriene prin curse. 

Ioana Răduca: Cum spuneam şi tu, Grecia şi Turcia erau destinaţii preferate de mulţi dintre noi. Dar m-aş mai uita la un lucru, în iarnă am văzut că numărul turiştilor români din Zanzibar şi Maldive a fost cel mai mare, i-am bătut pe toţi ceilalţi europeni, nu am mai discutat cu nimeni la acest capitol. După care, ţările respective care aveau aproape de zero cazuri cu COVID, s-a dovedit că erau de fapt un soi de bombe biologice cu ghilimelele de rigoare, nu număra nimeni, nu raporta, era o situaţie necunoscută şi atunci cred că mulţi dintre noi au făcut pasul acela în spate de a mai merge în astfel de destinaţii. Nu că am renunţat de tot la asta şi ne-am întors în zonele pe care le cunoaştem mai bine, în insulele din Grecia, cred că sunt oraşe întregi staţiuni întregi unde doar turişti români întâlneşti.

 

Dana Ciriperu: Aşa este şi pe statistici se vede clar, România, până în 2019, a fost mereu în top 10 ţări care au dat cei mai mulţi turişti străini către Grecia, era undeva, pe date oficiale dincolo de cei care merg şi se cazează fără a fi înregistraţi, era undeva între 1,4 şi 1,5 milioane de români care îşi făceau vacanţa de vară în Grecia. Nu va fi la fel anul acesta pentru că mai vin şi ofertele companiilor aeriene. Eu cumva m-aş fi aşteptat ca după un an atât de greu cum a fost 2020 pentru piaţa aeriană, biletele acelea ieftine de avion anul ăsta să fie mai puţine sau poate chiar să dispară şi nu e aşa. În continuare vânăm cu toţii oferte, să găsim weekendul cu 50 de euro la Viena sau weekendul cu mai puţin de 100 de euro la Roma.

Ioana Răduca: E normal să fie aşa pentru că aşa ne-am obişnuit. Mai mult decât atât,  aşa cum au suferit companiile aeriene, şi cei care plătesc biletul au avut de suferit în ultimul an. Evident sunt oameni care nu vânează o ofertă de 50 de euro ci o vânează pe cea de 5.000 de euro la business, pentru că şi aici sunt oferte, dar acestea sunt exemple, cazurile mai puţine. În schimb eu mă aşteptam la această statistică mai departe, bun. Vedem acest bum al charterelor este o revenire a pieţei aviatice. Companiile aeriene primesc din partea autorităţilor europene sprijin financiar, asta a fost tranşată, bătută în cuie. E necesară o astfel de investiţie să îi spunem, în companiile aeriene. În timpul pandemiei, ai văzut că au fost diverse state care au mai cumpărat acţiuni la firmele de transport aerian care operau de pe teritoriul ţării lor pentru că altfel nu ar fi supravieţuit întreaga industrie, dar m-aş uitat cum spuneam dincolo de datele legate de chartere, ce se întâmplă pe zona de business? Cum vor evolua aceste tipuri de călătorii într-o perioadă în care ne-am obişnuit să stăm de vorbă mai repede şi mai eficient pe Zoom sau ce vrei tu, decât să ne mai urcăm în avion şi să ne vedem la Viena, că tot dădeai acest exemplu, să avem o întâlnire de business şi apoi să luăm o decizie. Nu, ne ţinem mult mai multe dintre întâlniri online şi cred că toate lucrurile astea cumva vin la pachet. Mai mult decât atât, timpul a devenit una dintre cele mai preţioase resurse pe care le avem la dispoziţie şi din acest punct de vedere cred că tot ceea ce înseamnă călătorie de business va avea de suferit, şi până la urmă acestea erau o parte semnificativă. Dacă-mi aduc aminte, statistica dinainte de pandemie arăta că erau peste, mai bine de o treime dintre călătoriile făcute cu avionul, lunar, erau călătorii de afaceri.

 

Dana Ciriperu: Aşa este, călătoriile de afaceri susţineau atât piaţa aeriană şi în România cu atât mai mult susţineau şi sectorul hotelier pentru că neavând turism de lejer sectorul acesta al turismului de business a fost ani întregi o sursă foarte importantă de venit pentru hotelurile de 4 şi 5 stele din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO