Aleph Story

ALEPH STORY: Ce este Banca Naţională de Dezoltare? Avem nevoie de ea? O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

În fiecare zi de la Ora 18.00 Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

27.08.2021, 18:20 1036

Cristian Hostiuc: Discutăm despre noua Bancă Naţională de Dezvoltare, un proiect al Guvernului Cîţu, un proiect care a pornit, de fapt, acum şase ani de zile, pe vremea Guvernului Cioloş şi un proiect care durează de foarte mult timp. Dar întrebarea este de ce avem nevoie de o Bancă Naţională de Dezvoltare în condiţiile în care sistemul bancar plânge după proiecte şi în condiţiile în care sistemul bancar spune că nu reuşeşte să acopere întreaga economie. De ce am avea nevoie de o nouă bancă sau de o Bancă de Dezvoltare a României în condiţiile în care sistemul bancar are lichidităţi, are bani şi spune că nu are unde să-i plaseze. Ce ar putea să facă în plus această Bancă Naţională de Dezvoltare, un proiect al Guvernului care va fi o bancă de stat?

Bogdan Nicolae: Cred că este legată de ideea că România ar trebui să aibă ea însăşi un fond suveran. Au fost vremuri în care se discuta despre avantajele întrebuinţării banilor prin intermediul unor fonduri suverane, vedeam cum ţări străine cumpărau active, inclusiv la noi în România sau în ţări cu o economie emergentă, pentru că aveau amplasament aveau plasamente foarte bune, aveau randamente de creştere foarte bună. Cineva s-a gândit că şi România ar fi putut să facă acelaşi lucru, cel puţin aici în proximitatea noastră. Au fost oportunităţi în Republica Moldova, în Balcani, în Grecia, poate acum sunt în Ucraina. Fondul acela suveran trebuia să fie administrat de o altă bancă nu de EximBank. Şi aşa s-a născut la pachet ideea de a avea un fond suveran şi o Bancă Naţională care să îl administreze. 

 

Cristian Hostiuc: Bun, dar dacă ne uităm într-o ţară ceva mai care se apleacă în proiectul legislativ prezentat de Ministerul Finanţelor prin această Bancă Naţională de Dezvoltare nu este vorba de fondul suveran, este o bancă care ar trebui să ajute la susţinerea economiei româneşti, susţinerea antreprenorul român. Întrebarea este ce ar putea să facă în plus această bancă în condiţiile în care avem Fondul de Garantare care are program:ul IMM Invest şi merge foarte bine. Avem EximBank care poate garanta anumite credite - credite pentru export sau credite interne şi care nu se plânge de lipsă de proiecte. Avem CEC Bank prin care trec chiar şi proiecte guvernamentale sau europene trec prin CEC Bank, plus celelalte bănci private din România care pot să deruleze şi derulează programe europene. De ce mai am nevoie de această bancă?

Bogdan Nicolae: Aşa este şi aş adăuga la ceea ce ai spus tu şi faptul că la un moment dat EximBank chiar a vrut să fie o bancă comercială, să poată opera asemenea celorlalte bănci, să nu fie percepută şi să nu opereze exclusiv pe operaţiunile de import - export. 

 

Cristian Hostiuc: A reuşit să îşi dezvolte EximBank şi această latură comercială. EximBank-ul nu negociază sau nu administrează depozite, dar din perspectiva companiilor este o bancă ca oricare alta. 

Bogdan Nicolae: Da. De ce avem noi nevoie acum de această bancă. Este greu de spus, comparând cu lucrurile pe care le-am început şi nu le-am terminat. Ar fi perfect româneşte să intrăm şi în acest program.

 

Cristian Hostiuc: Oricum am intrat pentru că era un proiect care a început în 2014 – 2015, în guvernarea Cioloş. Şi atât am putut să facem în şase ani de zile, doar să facem un proiect de lege cu câteva puncte.

Bogdan Nicolae: Da, adică nu s-a găsit niciodată cei mai potriviţi pioni care să gestioneze, să controleze această bancă. Factorul politic s-a amestecat inutil. Din punctul meu de vedere, uite, a fost o idee bună care nu a dat fructul dorit pentru că există această bătaie pe cine să gestioneze fondurile şi cum să fie alocate fondurile. Vedem că şi în PNL s-a strecurat la un moment dat o companie care să beneficieze direct de anumite fonduri. Acum nu mai este, probabil aşteptăm de la Comisia Europeană să ne spună ce companii au voie într-adevăr să facă parte din beneficiarii PNRR-ului. De ce avem sau de ce nu avem inteligenţa de a ne descurca cu sistemul bancar actual? Nu ştiu. Noi nu avem nici bănci americane în România, ne-am fi dorit să avem bănci americane aici.

 

Cristian Hostiuc: Este o piaţă mult prea mică pentru băncile americane. La noi sunt băncile regionale, este bine că avem aceste bănci - şi bănci austriece şi bănci franceze, nu prea sunt bănci germane în România, deci rezultă că nu este o piaţă atât de interesantă. Sistemul bancar italian este destul de slab reprezentat în România, comparativ cu faptul că Italia este în top trei parteneri comerciali pentru pentru România. Oricum, şi noi aşteptăm această Bancă de Dezvoltare să vedem acum la bursa pariurilor în cât timp se va dezvolta şi unde unde va ajunge. Sper să nu mai dureze şase ani de zile, dar nu ştii niciodată.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO