Aleph Story

Aleph Story. Cele mai interesante răspunsuri. Cât de bogaţi sunt românii? De ce cei din business vor să se vaccineze cât mai repede? De ce nu îşi doresc angajaţii să revină la birou?

09.01.2021, 18:00 638

ALEPH STORY 05.01.2021

Cristian Hostiuc: De ce cei din business vor să se vaccineze cât mai repede? Cum vor cei din business, mai mulţi decât cei care sunt din sănătate? Noi nici nu am atins pragul de 20.000 de vaccinări de pe zi.

Costi Mocanu: Să fim corecţi, am văzut declaraţia colonelului Gheorghiţă şi el a spus în felul următor: în zilele de 4, 5, 6 ianuarie am putea ajunge la 20.000. Omul nu a promis că pe 4 ianuarie vom atinge 20.000 de vaccinari, văzând însă saltul impresionant aş spune faţă de sfârşitul săptămânii trecute, când ne-am dus la 11.000 de vaccinuri faţă de 200.000, eu cred pe 6 vom ajunge la 20.000.

Cristian Hostiuc: De ce cei din Israel au ajuns la 150.000 de vaccinari pe zi şi la noi ţintă este de 20.000?

Costi Mocanu: Sunt mai organizaţi.

Cristian Hostiuc: Este o problemă de organizare? Sau în lipsă de doze, la noi?

Costi Mocanu: Nu cred că lipsa de doze s-ar vedea dacă s-ar epuiza imediat. Cele 140.000, mă rog, acum sunt 200 şi ceva de mii de doze de vaccin care aşteaptă să fie folosite, abia în momentul ăla ne-am putea pune o problemă. Israelul este mai organizat, beneficiază de schimb şi cu siguranţă şi-ar dori ca lucrurile să fie diferite, dar beneficiază de o ţară mult mai mică decât România şi de ce să nu recunoaştem au şi centre medicale mai pricepute, mai bine aşezate cu o tradiţie mai mare. Sunt oameni care se îngrijesc mai mult decât românii de sănătatea lor, nu doar în perioada asta.

În Franţa, un scandal foarte mare acum preşedintele Macron, care este foarte atacat pentru ce spune opoziţia şi o parte importantă a presei, eşecul debutului campaniei de vaccinare. Franţa se mişcă cu o viteză care, cum să spun, ne-ar face pe noi să ne mândrim, să spunem uite ce bine ne mişcăm noi.

 

ALEPH STORY 06.01.2021

Adelina Mihai: Era un rezultat al studiului care arată că românii au acum 4% din averea financiară. Asta fără imobile şi fără maşini din regiune. În 1999 averea totală a românilor care sunt acuma, 100 de miliarde de dolari, reprezenta 7,3% din averea din regiune.

Dan Pavel: Asta înseamnă că ceilalţi s-au mişcat mai bine că noi.

Adelina Mihai: Sau noi am cumpărat mai multe imobile şi nu am intrat în statistică cu averi financiare, având banii blocaţi în investiţii în imobile şi în consum. Pentru că noi am avut o creştere puternică a consumului în ultimii ani de creştere economică până să ne lovească această pandemie.

Dan Pavel: Sunt mai multe lucruri de spus aici şi reticenţa noastră de a investi banii în acţiuni. Mi se pare că ăsta ar fi un moment zero, poate generaţia noastră sau cei mai mici decât noi pe viitor să se gândească să investească la bursă. Generaţia părinţilor noştri a avut o reticenţă, pentru că e o întreagă istorie cu Caritas şi toate nebuniile care s-au întâmplat la începutul anilor 1990. Şi poate pe viitor vom duce banii mai mult pe zona asta, ca să avem la dispoziţie bani în orice moment, bani lichizi, şi nu îi vom mai bloca în betoane, cum a fost şi discuţia de ieri de la ştiri. Un alt lucru este şi cum economisim. Puţină lume şi-a permis să se gândească serios la treaba asta, să economiseşti o parte din salariu. Mi se pare în continuare că lipsesc şi banii pentru noi, dar lipseşte mult şi educaţia. Consumul de dinainte de pandemie, disperare aia cu care îţi doreai cu fiecare 500 de euro pe care reuşeşti să îi pui deoparte să pleci într-un City Break. Cheltuiam foarte mult pe experienţe, pe produse, pe ultimul model de telefon, de laptop şi aşa mai departe. Poate că pandemia asta ne-a învăţat nişte lucruri pe care, dacă nu le-am conştientizat, cred că le vom conştientiza în următorii ani. Treaba asta, cum îţi investeşti banii, cum îţi gestionezi bugetul tău lună cu lună. Sunt puţini oameni conştienţi de cheltuielile pe care le au.

 

ALEPH STORY 04.01.2021

Irina Ursu: Am văzut că sunt mulţi angajaţi care nu îşi doresc să revină la birou chiar dacă realitatea le va permite acest lucru. Asta desigur ţine de priorităţile fiecăruia. Deci, în urma acestei idei de lucru la distanţă, au apărut digital nomads, cărora nu le este frică să plece poate în alt stat şi să lucreze de acolo sau să aplice pentru joburi pe care le găsesc în alte ţări. Deci muncă asta remote va fi într adevăr o nouă realitate. Am mai citit ceva şi mi s a părut foarte interesant, nu se va mai pune atâta accent pe ideea de asta opt ore prezent la muncă ci mai mult de a aprecia cât de bine reuşeşte un angajat să îşi facă taskurile, deci practic îndeplinirea sarcinilor va fi prioritară şi nu neapărat timpul petrecut la lucru şi asta le va permite poate şi angajaţii lor care nu sunt ţinuţi în programul 9-17 să îşi dezvoltă abilităţi noi, poate să îşi facă o afacere, să câştige nişte venituri pe lângă salariu.

Adelina Mihai: Aşa este şi sănătos pentru business, să nu ai angajaţi care stau degeaba, dar dacă ne uităm la Codul Muncii vedem că pontajul este obligatoriu, tu trebuie să bifezi atunci când ajungi şi când pleci de la birou şi că ai lucrat cele opt ore. Ziceai de muncă de acasă, este evident că nu o să se poată implementa şi în industriile manufacturiere, precum şi a textilelor sau fabricile auto, care sunt puternic reprezentate la noi în ţară. Însă citeam de faptul că angajatorii şi au customizat, personalizat beneficiile pentru angajaţii şi la epoca COVID. Am aici o statistică cu 48% dintre angajatori, la nivel global, au crescut plata pe care o făceau pentru concediile medicale ale angajaţilor cauzate de covid. Deci cine a avut covid şi şi a luat concediu medical a fost plătiţi mai mult decât de obicei pentru acest lucru. Pe de altă parte 43% dintre companii au renunţat la testarea COVID a angajaţilor şi la plata medicamentelor pentru aceştia. Este contrar acest rezultat faţă de ceea ce se întâmplă la noi, chiar la Aleph News a zis proprietarul vinurilor spumante Zara că îl costă trei patru mii de euro pe luna să îşi testeze angajaţii şi că abia aşteaptă că să se vaccineze. Tu cum vezi partea asta cu vaccinarea? E obligatorie pentru a venit la muncă? O vezi obligatorie pentru angajaţii care decid să se întoarcă la birouri şi în fabrici?

Irina Ursu: Nu ştiu dacă neapărat va fi, deşi unii antreprenori au anunţat asta, că ar putea să îi încurajeze pe cei care vor să se vaccineze. E clar că toată lumea încearcă în perioada asta să îşi salveze businessurile, deşi nimeni nu vorbeşte faţă că da, vom fi obligaţi să facem vaccinul dacă vrem să revenim la realitatea în sine, cred că vor apărea tot felul de constrângeri astfel încât să fii nevoit cumva să te vaccinezi şi să ai siguranţă că nu îi pui în pericol pe ceilalţi. E clar că şi companiile îşi doresc să scape de un cost pentru că nu e plăcut să stai tot timpul, nici că angajat să stai tot timpul cu stresul în fiecare săptămâna, să vedem, mă testez. Deci cred că sunt şi costuri psihologice să tot stai cu frică în san, şi pentru antreprenori să vadă cât se mai îmbolnăvesc, pe cât trimit acasă, pe cât Izolez. Deci ar fi mai simplu cu un vaccin să scăpăm de toate grijile acestea şi să revenim la viaţă de dinainte de criză.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO