Aleph Story

ALEPH STORY: Criză de chiriaşi! O discuţie cu Cristian Hostiuc, director-editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

11.03.2021, 00:05 1796

Cristian Hostiuc: Ce s-a întâmplat în piaţa imobiliară în 2020 şi ce se întâmplă în 2021, mai ales că sunt schimbări fundamentale pe această piaţă? O discuţie despre proprietari, chiriaşi, consultanţi. Vedem o schimbare fundamentală pe piaţa imobiuliară. Dacă înainte proprietarii de apartamente dădeu tonul, erau „regi”, acum vedem cum această închidere a economiei, trimiterea oamenilor acasă, a adus o schimbare a pieţei cu 180 de grade, chiriaşii decid. Aşa spun consultanţii: „chiriaşii au banii în mână şi pot să aleagă în acest moment”. Mulţi care şi-au cumpărat apartamente pentru a le da în chirie şi a câştiga mai mult decât de la bancă acum stau cu apartamentele goale. Ce se va întâmpla însă în continuare?

Felix Drăghici: Vedem cu ocazia asta că există cicluri economice foarte clare. Ne aducem aminte clar în momentul în care în Berlin erau chiriile foarte mici, apartamentele erau foarte ieftine, 50.000 – 60.000 de euro, ştiu pe cineva care a făcut acest lucru pentru că s-a mutat acolo. Astăzi, în Berlin lucrurile sunt foarte complexe pentru că statul încearcă să limiteze piaţa chiriilor deoa­rece există cerere foarte mare de locuinţe acolo. În România, vedem că cea mai iefti­nă investiţie, de fapt cea mai la îndemână investiţie pentru români, cumperi o casă şi vezi tu ce faci după, o închiriezi cumva, are un randament. Pe de altă parte aş zice că nu este neapărat apocaliptic, trăim o realitate pe care n-am mai experimentat-o până acum, avem doar 30 de ani de când cei mai numeroşi proprietari de case din UE, românii, descoperă că nu e atât de sigur să bagi banii în betoane. Nu e atât de simplu să îi scoţi şi să îi faci să producă la rândul lor bani, moment în care poate că lumea ar trebui să se gândească la o echilibrare a investiţiilor. Nu o să vedem acum inundaţie de oameni pe Bursă, dar titlurile de stat – Fidelis, emisiunea de acum - ne arată că sunt tot mai mulţi oameni care îşi plasează economiile pe această piaţă evident mai ofertantă.

 

Cristian Hostiuc:  În loc să cum­pere apartamente şi să caute chiriaşi. Crezi că piaţa apartamentelor îşi va reveni sau va fi aşa, un trend? Acest lucru de acasă, şi acasă însemnând şi că poţi să lucrezi pen­tru o companie din Bucureşti stând în pat la Suceava, fără niciun fel de probleme, unde costurile sunt ceva mai diferite.   

Felix Drăghici:  Piaţa muncii se va schimba, nu avem niciun fel de îndoială, deja am văzut că British Petroleum a anunţat că implementează scenariul hibrid pentru totdeauna. Ceea ce înseamnă jumătate cu jumătate, adică două zile şi jumătate eşti la birou şi alte două zile şi jumătate acasă. Vorbeam despre creşterea randamentului de lucru de acasă, pentru că oamenii nu mai pierd timp cu transportul şi aşa mai departe. Însă, lucrurile sunt mai complexe, aşa cum am văzut în 2008, care practic ne-a marcat şi a resetat România din multe puncte de vedere, metrul pătrat a scăzut sub 1.000 euro la costul de achiziţie. Şi am văzut cum de fapt casele ne arătau o criză profundă. Astăzi, când auzim de 2.000 euro pentru mp construit în Bucureşti lucrurile nu mai sunt la fel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO