Aleph Story

ALEPH STORY: Cu cât creşte salariul minim. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

În fiecare zi de la Ora 18.00 Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

31.08.2021, 18:20 838

Cristian Hostiuc: Astăzi vom vorbi despre salariul minim în economie, care este contribuţia lui la creşterea economică şi de ce politicienii, cel puţin cei liberali, nu dau importanţă creşterii salariului minim? În ultima săptămână au fost discuţii legate de salariul minim, noul ministru al Finanţelor nu ştia cât este salariul minim, asta nu ar fi o problemă, problema este legată dacă din punct de vedere conceptual atât premierul cât şi ministrul Finanţelor realizează cât de important este creşterea salariului minim. La Ziarul Financiar am făcut o statistică din 2008 încoace, care ne-a arătat că această creştere a salariului minim - am avut o creştere de 150% - nu numai că nu a distrus locuri de muncă ci chiar a creat locuri de muncă în plus. 

Bogdan Nicolae: Da şi cred că are un element de pozitivitate pentru că orice companie străină care ar dori să intre pe piaţa din România pentru a atrage forţă de muncă ar fi cumva împinsă să vină cu salarii mai bune, cu o marjă poate de 10% pentru început, pe care gradual să o crească deci e un efect de multiplicare pe termen mediu şi lung.

 

Cristian Hostiuc: Până la urmă este un instrument de protecţie a pieţei forţei de muncă din România.

Bogdan Nicolae: Exact, exact. Asta ar trebui să ţină oamenii aici, ar trebui să-i ajute să depăşească greutăţile pe care le aduc creşterea inflaţiei, preţurile care vin la mărfurile de import şi pe care noi nu le putem controla, ar trebui ca nivelul cel puţin în următorii ani să crească pentru bunăstarea mai multor oameni. Diferenţa asta între cei mai bogaţi şi cei mai săraci trebuie astupată.

 

Cristian Hostiuc: Trebuie puţin egalizată. Nu va fi egalizată niciodată dar extrem de redusă.

Bogdan Nicolae: E un obiectiv politic şi economic care are în continuare tracţiune.

 

Cristian Hostiuc: Premierul Florin Cîţu spunea că creşterea salariului minim pe economie, care este o creştere administrativă, va veni atunci când economia va merge bine. Dacă ne uităm acum, anul acesta vom avea o creştere economică de peste 7% în condiţiile în care creşterea salariului minim a fost de numai 3%. Deci, dacă nici la o creştere economică de 7% nu avem să spunem măcar 7% dacă nu chiar 10% atunci când avem o creştere a salariului minim?

Bogdan Nicolae: Aşa este, e o observaţie foarte bună pentru că, mai mult decât atât, premierul ne spune că vom avea o creştere economică de două cifre. 

 

Cristian Hostiuc: Asta e speranţa lui, să ajungem la 10%.

Bogdan Nicolae: Deci, da ar putea să fie una din critici. Pe de altă parte însă, guvernele acestea liberale sau de dreapta s-au înfrânat de la măriri de salarii, am avut în 2015 cea mai spectaculoasă creştere a salariului minim şi în 2017 un raport foarte bun între salariul mediu şi salariul minim în România. În Europa să ştii că sunt, dacă ne referim la Uniunea Europeană, 21 de state membre ale Uniunii au acest salariu minim stabilit şi pe care îl îngrijesc, îl ţin în permanenţă la o cotă suficient de îndestulătoare pentru cei care beneficiază de el. Avem Danemarca, Italia, Cipru, Finlanda, Austria deocamdată care nu au implementat în legislaţie această obligaţie, există o presiune şi pe plan global vedem şi America cere un salariu minim la nivel global, după cum şi impozitarea companiilor să se producă la nivel global după anumite criterii.

 

Cristian Hostiuc: Chiar şi Comisia Europeană vrea o proporţie a salariului minim în economiile statelor membre. În cazul României, dacă s-ar aplica principiile Comisiei Europene sau ideile Comisiei Europene salariul minim ar trebui să fie de 2.000 de lei net.  Acum este de 1.386 de lei net, deci am avea loc de creştere.

Bogdan Nicolae: Şi în Uniunea Europeană este o discrepanţă între aceste salarii minime, avem la maxim în Luxemburg - 2.200 de euro pe lună şi la polul opus cred că este Bulgaria - cu aproximativ 300 de euro. Sunt aceste discrepanţe pe care din punct de vedere politic Comisia Europeană, majoritatea parlamentară, în general de la Bruxelles încearcă să le netezească, să le egalizeze pe cât posibil, să dea o formulă politică solidarităţii europene. Este, pe de altă parte, din punctul meu de vedere, un punct la care ar trebui să ne uităm de fiecare dată în alegerea partidului care vrea să conducă România, pentru că impactul cel mai mare pe care eu îl văd este în menţinerea în ţară a unei forţe de muncă.

 

Cristian Hostiuc: Creşterea salariului minim ca şi o măsură de protecţie. Trebuie precizat că în Uniunea Europeană bulgarii nu au 300 de euro salariul minim este undeva la vreo 200 - 250 de euro. În România dacă ar fi să echivalăm 1.386 de lei în euro, avem 282 de euro. În 2008, deci acum 13 ani, erau 113 euro şi ca şi o dată statistică în 2008 aveam 4,73 de milioane de angajaţi în companii, deci nu discutăm angajaţii de la stat, iar în 2021 avem 4,96 de milioane. Deci vom vedea care va fi decizia Guvernului Cîţu pentru următorul an de creştere a salariului minim, în funcţie şi de rezultatele economice, dar ideologic nu cred că PNL acceptă că această creştere a salariului minim poate să fie o măsură de protecţie a forţei de muncă din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO