Aleph Story

ALEPH STORY: Cum a evoluat piaţa chiriilor în ultimul an. O discuţie între Dana Ciriperu, ZF şi Dan Pavel, Aleph News

În fiecare zi de la Ora 18.00 Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

09.08.2021, 00:05 499
ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la 18:00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF, o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, fie că este politic, social, cultural, economic sau de business
 

Dana Ciriperu: Pe o piaţă imobiliară care duduie, unde preţurile materialelor de construcţii cresc, locuinţele noi se scumpesc, chiriile, în câteva dintre marile oraşe, au scăzut în 2020, iar tendinţa nu e deocamdată pe creştere. Unde scad chiriile?


Dan Pavel: O piaţă pe care o urmăresc cu atenţie şi îngrijorare, chiriile au scăzut în ultimul an în Bucureşti, Cluj, Timişoara, în general în oraşele mari unde preţurile pentru chirii erau, de asemenea, foarte mari, dar au înregistrat creşteri în Braşov şi Constanţa, au ajuns la creşteri de până la 7%. Oraşele mari sunt pe minus faţă de cum era piaţa în 2019, înainte de pandemie. În mare, astea sunt explicaţiile, legate de pandemie, de work from home, de faptul că stundenţii au stat mult timp departe de oraşele mari. Probabil că tendinţa aceasta se va opri, de acum încolo vom reveni la chiriile de dinainte, asta mai ales dacă ne gândim la cum evoluează piaţa imobiliară, la ce preţuri sunt, la ce nivel au ajuns preţurile în Bucureşti, deja un apartament de trei camere la 150.000 euro, nu mai e o ştire. Te duci spre 200.000 euro dacă vrei să-ţi alegi o zonă mai bună şi o suprafaţă un pic mai mare şi în condiţiile astea, în care preţurile apartamentelor cresc, e de aşteptat şi totodată lumea revine la viaţa de dinainte, la facultate, la job. E de aşteptat ca chiriile să crească.


Dana Ciriperu: E o corelare între cerere şi ofertă pentru că într-adevăr în 2020 am fost cu toţii mai mult acasă, fiecare prin oraşele de unde vine pentru că Bucureştiul e un mixt de cei veniţi din afara Capitalei şi atunci toţi studenţii au învăţat de acasă şi n-au mai plătit chiria, aici ajută sau nu ajută legislaţia din România, depinde din ce unghi priveşti lucrurile pentru că nu există o lege care să protejeze chiriaşii, pe de o parte, iar pe de altă parte, nu există nicio lege care să-i oblige şi atunci contractele de închiriere se fac pe termen foarte scurt, poţi să renunţi uşor la el, nu ai clauze. Mi-am închiriat un apartament şi renunţ după trei luni.


Dan Pavel: E o situaţie în care nu câştigă nimeni. Îmi vine în minte un exemplu, un prieten şi-a luat o casă undeva în zona Romană, o casă superbă cu parter şi etaj, cred că are aproape 200 mp. A dat 900 de euro chirie, în condiţiile în care acum 1-2 ani chiria în zona aceea era peste 2.000 euro. El a prins contract pe doi ani cu 900 de euro, a zis - „Mi-aş fi dorit să semnez pe şapte, dar n-a vrut proprietarul“.
Proprietarul s-a bucurat că nu mai ţine casa goală, că asta i s-a întâmplat în momentul în care a venit pandemia şi uite cum pe termen scurt cineva profită, dar pe termen lung e o piaţă bolnavă. Acesta este şi motivul pentru care toată lumea e disperată să îşi ia credi imobiliar. Deja de Prima Casă nu mai putem vorbi că preţurile au explodat în Bucureşti, dar dacă piaţa ar fi mai aşezată, reglementată, dacă ai şti că poţi să îţi iei un apartament în chirie în condiţiile în care nu eşti atât de flexibil, nu poţi să te muţi de la o lună la alta, ai copil, să nu rişti să dea afară proprietarul luna viitoare. Cred că asta ne-ar avantaja pe toţi, să existe mai bine reglementată piaţa şi atunci în situaţia în care ai familie şi ai copii, să poţi să iei în calcul şi o chirie.


Dana Ciriperu: Suntem o naţie de proprietari şi statisticile arată acest lucru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO