Aleph Story

ALEPH STORY: Cum de au ajuns analiştii să fie optimişti pentru 2021. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

17.02.2021, 18:15 656

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

Cristian Hostiuc: Discutăm despre rezultatele economice din 2020 şi mai ales schimbarea într-un sens pozitiv a prognozelor analiştilor, referitoare la evoluţia economiei României în 2021. Marţi au venit datele de la Institutul Naţional de Statistică. Am avut anul trecut o scădere de numai 3,9% faţă de primele estimări. Când a început criza era undeva la -7%, -8%, deci am avut un rezultat extraordinar în condiţiile acestei crize. Dintr-o dată, analiştii economici care erau destul de pesimişti văd acum economia României crescând cu peste 5% în 2021. O estimare mult mai bună decât a Guvernului care mizează pe 4,3%. De unde acestă schimbare?

 

Felix Drăghici: În primul rând, oamenii adoră să fie optimişti, cred că e un joc psihologic aici, dar dincolo de nuanţe dintre astea psihosomatice ale poporului nostru, să spunem totuşi că şi în ZF am văzut o idee cu adevărat mai interesantă decât muşchii pe care şi-i arată Florin Cîţu, încă de sâmbătă de la conferinţa de presă în care ne-a anunţat că va veni o bombă, o nucleară. În realitate dacă România nu era lovită de un dublu ghinion în afară de pandemia de Covid, a fost şi acea secetă uriaşă care a dus la scăderea cu 30% a cifrei de afaceri din agricultură. În mod normal, astăzi evident cu mintea de pe urmă şi cu ce a ar fi fost dacă, putem să vedem foarte clar că România ar fi fost pe plus. Ar fi avut creştere economică în condiţiile în care depinde foarte mult de vremuri, dar şi de vreme.

 

Cristian Hostiuc: Analiştii comentează, spun a contat enorm în 2020 faptul că salariile nu au fost reduse, nu au fost reduse salariile la stat, în sectorul privat pe ici pe colo, nu a fost aşa o tendinţă generală. Întrebarea tuturor este ce va fi în 2021 şi vreau să mă refer la o afirmaţie a vicepremierului Kelemen Hunnor care spune xă anul acesta nu ne vom lega de sporurile bugetare, vom face o analiză şi în cel mai bun caz vom discuta sporurile în 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO