Aleph Story

ALEPH STORY: De ce nu se înţeleg PNL cu USR? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator STIU

14.12.2020, 18:15 1171

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune.

 

Cristian Hostiuc: De ce nu se înţeleg PNL cu USR? Sunt numai trei partide, UDMR sunt cei mai rezonabili dintre toţi şi avem alte două partide, PNL şi Alianţa USR Plus, car nu se înţeleg. Ce au de împărţit?

 

Felix Drăghici: Au de împărţit puterea, au de împărţit multe miliarde. Este un buget de peste 100 de miliarde deja în România în momentul acesta. Să spun eu totuşi că am mai trecut prin momente de coaliţie în România. Guvernele, dintre 1996 şi 2000, au fost cu multe probleme. Suntem căliţi în sensul ăsta, iar pentru USR Plus este un debut. Ştii cum sunt debutanţii la început, vor să spună totul în primul film, aşa se spune în cinematografie. La fel şi USR Plus, îşi doresc probabil să spună totul în aceşti patru ani. Problema este acolo, la Camera Deputaţilor, din câte înţelegem noi, pentru că Ludovic Orban visează să repete povestea Liviu Dragnea. Dacă am înţeles corect.

 

Cristian Hostiuc: Să poată să conducă guvernul şi România din postura de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Felix Drăghici: Guvernul din umbră, să facem aici un joc de cuvinte. Aşa este, pentru că acolo va fi un alt buton de comandă. În momentul în care toate hotărârile de Guvern, toate legile care sunt importante vor fi manevrate, la butoane se va afla şeful de partid pentru că suntem într-o situaţie uşor nefericită, să spunem. Mai ales pentru experienţa românească, şeful de partid nu este şi şeful Guvernului. Ne-am uitat în urmă cu două săptămâni, pregătim pentru Ştiu un material pentru ziua alegerilor, şi am observat un lucru: între 2000 şi 2008, România a avut doi premieri.

 

Cristian Hostiuc: Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.

 

Felix Drăghici: Şefi de partid împreună, Călin Popescu Tăriceanu făcând parte dintr-o coaliţie în acel moment. Nu era principalul partid, scorul de astăzi al PNL este cel mai mare din 1937 încoace, deci nu e neapărat un partid mai puternic. Dar vorbim despre produsul intern brut al României, între 2000 şi 2008, a evoluat de la 39 de miliarde, anul în care a plecat Adrian Năstase, până la 209 miliarde euro, în opt ani. Practic, vorbim despre cei mai buni opt ani din istoria României, vorbim despre opt ani în care am avut doar doi premieri, şi iată că stabilitatea la care ne gândim că ar putea influenţa viaţa politică, este foarte importantă.

 

Cristian Hostiuc: În perioada guvernării lui Adrian Năstase şi a lui Călin Popescu Tăriceanu, PIB-ul României a crescut de la 40 miliarde de euro până la 120-130 de miliarde de euro. O creştere absolut remarcabilă din această perspectiva. Cum crezi că va acţiona preşedintele Iohannis în tot acest scandal?

 

Felix Drăghici: Să spunem că preţedintele nu e norocos, nu ştiu dacă e ghinionist întrucât a câştigat al doilea mandat foarte uşor, având-o contracandidat pe Viorica Dăncilă. Are însă meritul de a fi câştigat acel mandat absolut dificil, împotriva lui Victor Ponta în 2014. Nu ştiu dacă e abilitatea sau inabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, dacă îşi doreşte atât de mult guvernul său încât în sfârşit îl poate avea. Mă gândesc însă că e vorba despre aşteptările uriaşe pe care le are acest partid autodeclarat antisistem, Uniunea Salvaţi România, aliat cu Plus, care sunt totuşi o alianţa fără mare experienţă. În ciuda faptului că vedem acolo în faţă pe Dacian Cioloş. Un om cu mai multă experienţă. S-ar putea să fie la masă şi înţelepciunea aia pe care o cereai tu mai devreme şi pe care o cere probabil fiecare alegător de dreapta în acest moment dintre cei 31%, că 69% nu au catadicsit să vină la vot.

 

Cristian Hostiuc: Crezi că USR vrea să fie la guvernare sau ei fac totul să rămână în opoziţie pentru a se pregăti pentru anul 2024, când expiră mandatul preşedintelui Iohannis, când vor fi în acelaşi timp alegeri prezidenţiale şi alegeri parlamentare şi când ei şi-au declarat că vor să câştige tot? Dacă vor să câştige tot, nu au ce să caute acum la guvernare pentru că cineva va plăti acel cost al crizei pe care o avem acuma, o vom avea şi la anul şi probabil că ne vom duce şi în 2022.

 

Felix Drăghici: Da, sunt mai multe planuri în care poţi să te uiţi în felul ăsta, dar dincolo de globul de cristal, că nu îmi dau seama dacă USR Plus, raţiunea de a exista a fiecărui partid este de a acceda la putere, nu poate să îşi rezolve nici un fel membrii, simpatizanţii sau cei care au încredere nemărginită în ei, decât mergând la butoane şi încercând să schimbe ceva despre care îi spun de fiecare dată că România merge prost, merge într-o direcţie greşită. Însă, apropo de jocul politic de care aminteai, USR Plus are datoria să se implice pentru că de aceea au apărut. Acesta este dictonul numărul unu pe care strada, să nu uităm, totuşi, momentul lor de legitimitate majoră a venit în momentul în care s-au implicat în protestele de stradă din ianuarie şi februarie 2017.

 

Am vorbit de fiecare dată când ne-am întâlnit aici, despre incapcitatatea cronică  a actului de guvernare în România. Vorbim despre multe miliarde, despre multe planuri care trebuie făcute şi despre o şansă istorică, unică aş spune, pentru că niciodată în 10 ani, nu ne vom mai întâlni cu atâtea fonduri la care trebuie să ne calificăm. Uau! Ce surpriză. Pentru o bună parte dintre ele trebuie să scriem lucruri, să gândim, să fim în stare să susţinem acele proiecte, să cerem un împrumut şi să fim în stare să executăm, să nu trimitem banii în zahăr, ulei şi alte lucruri în zona de consum.

 

Cristian Hostiuc: Cele două partide au pe de o parte această bătaie pe funcţii din care putem înţelege că este o problemă de orgoliu este o problemă de putere. Iar, pe de altă parte, avem acest plan european care, după discuţii cu Polonia şi Ungaria, a fost până la urmă aprobat de Comisia Europeană şi cu toţii aşteptăm să vină aceşti bani pentru România. Sunt 80 de miliarde de euro pe hârtie pentru că o parte din ei va trebui să îi dăm înapoi, dar discuţiile arată că prea puţin cele două partide discută despre acest plan -cum să aducem sau cum să aducă aceşti bani mai repede în ţară, şi mai mult discută cine va reuşi să iasă primul la televizor să spună eu am învins.

 

Felix Drăghici: Aş zice că într-un fel e o traducere a presei, pentru că întotdeauna sună mai interesant cine este la putere, ce funcţie deţine nu e nimic spectaculos, nu e nimic extraordinar. De flanboiant să vorbeşti de proiectele europene şi despre miliardele pe care le vom cheltui peste patru - cinci an. Însă, noi ştim împreună că asta este de fapt cel mai important şi acesta este motivul pentru care are loc această bătălie de suprafaţă pentru funcţii şi pentru putere. La final ea trebuie tradusă. Aceste idei, gânduri şi fapte, care trebuie să creeze locuri de muncă, un viitor mai bun, să ţină tinerii în ţară, să crească condiţiile din sănătate şi mai ales să vorbim de educaţie normală.

 

Cristian Hostiuc: Crezi că vom avea o surpriză? Noi  acum o săptămână discutam despre Ciucă Nicolae. Ciucă posibil premier plin. A venit acum Florin Cîţu. USR-ul  s- a dus cu Cioloş în faţa preşedintelui Iohannis. Crezi că preşedintele Iohannis va veni cu o surpriză?

 

Felix Drăghici: Nu văd de ce ar veni cu o surpriză din moment ce au cele mai viabile două obţiuni ale partidelor principale din această coaliţie pe masă. Dacian Cioloş are o experienţă mai mare. Florin Cîţu cred că a fost un bun comunicator pe Facebook. Acolo poate fonda Partidul Euforia, nu postul de televiziune, ci momentele acelea care pur şi simplu tresaltă multe braţe multe semne de exclamare, dar cu ceva realizări, spun o parte din specialişti. Nu văd de ce ar veni cu o surpriză. Evident, opţiunea e clară. Probabil că PNL va dori să îşi propună să îşi realizeze acest mandat de premier pentru Florin Cîţu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO