Aleph Story

ALEPH STORY: Năvodari, un adevărat pol imobiliar în România. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News

21.06.2021, 19:38 524

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Am descoperit în statistici la ZF faptul că Năvodariul a devenit un adevărat pol rezidenţial în România, Mamaia Nord aşa cum spun consultanţii, zona Mamaia Nord – Năvodari, cu o creştere a numărului de locuinţe finalizate exponenţial în ultimii 20 de ani, datele de la INS arată că dacă în 2000 se construiau în jur de 20 – 30 de locuinţe noi în fiecare an, numărul ăstora a urcat undeva prin 2014 – 2015 la 200 – 300 de locuinţe, ca acum să avem în jur de 2.000, consultanţii vorbesc chiar de 3.000 de locuinţe livrate anul acesta. Eu, personal, îmi amintesc de Năvodari ca de o zonă dedicată campingurilor, pentru că erau foarte multe campinguri în zona aia. Tu? Ai vreo amintire legată de Năvodari?

Dan Pavel: Eu îmi aduc aminte că Năvodariul era o zonă în care nu era nimic de fapt, era o plajă sălbatică. Eu aveam percepţia mea. Nu am fost niciodată în tabără la Năvodari. Ştiam că undeva, în pustiul ăla, sunt şi nişte tabere pentru copii. Am fost acum câţiva ani, cred că vreo 10 ani, câdn a fost boom-ul acela, când a început să se construiască foarte mult în zonă şi a am văzut, după o perioadă în care nu am mai fost pe acolo, cum au răsărit sute, mii e blocuri poate în zona aia şi prima reaţie a fost aşa de nu mi-a venit să cred şi am zis „băi, nu se poate. Cum şi-au bătut joc de zona asta, cât de haotic s-a construit, blocuri în toate direcţiile, fără aliniament, străduţele întortochiate, prost, prost, prost. Adică fiecare, cum a avut o parcelă de pământ şi-a trântit un bloc acolo, cum l-a dus capul. Aşa părea. Apoi am încercat să înţeleg de ce s-a dezvoltat aşa şi acum încerc să înţeleg de ce e o mare atracţie pentru investiţii acolo şi o mare atracţie pentru turişti. Şi uite, culmea că m-ai prins la fix pe subiectul ăsta, în weekend merg la mare şi uite că mă duc în Mamaia Nord, ca să nu spun în Năvodari, o să stau într-un bloc din ăsta, la un apartament, la un studio.

 

Dana Ciriperu: Pentru că aşa cum ai spus, mulţi dintre proprietarii acestor apartamente le cumpără în scop investiţional. Consultanţii imobiliari citaţi de noi arată că undeva la o treime dintre cei care cumpără un astfel de apartament, îl cumpără ca să locuiască acolo.

Dan Pavel: Ei, uite aşa ajung şi eu la mare acolo. La o prietenă care fix aşa a făcut, ea e din Constanţa, a avut nişte bani, şi a zis „bă, parcă sunt bune preţurile astea, s-ar putea să ne scoatem investiţia, hai să ne cumpărăm un apartament”. Şi au luat un apartament cu două camere cu 50.000 – 60.000 de euro, au mai băgat câteva mii de euro şi începând de vara asta îl închiriază. Am încercat să îmi dau seama dacă chiar e o mare afacere treaba asta şi mie nu prea îmi iese. Adică nu mi se pare o afacere din asta, să dai un boom.

 

Dana Ciriperu: Nu. E o afacere de tun, nu e un boom din acela imobiliar. Ce zic calculele?

Dan Pavel: Calculele zic aşa:150 de euro pe weekend, ăsta e preţul mediu pe care îl percep ei acolo în zona pentru două nopţi. Eu am zis 10 weekenduri pe vară, cam pe acolo cred că suntem.

 

Dana Ciriperu: Asta ar fi cu gradul de ocupare de 100%, pentru că weekendurile clar sunt ocupate.

Dan Pavel: Cu 10 weekenduri pe vară, şi hai să nu punem doar weekendurile, cu toate că ăsta e comportamentul turistului român, să înmulţim cu doi şi ajungem la suma de 3.000 de euro pe an. 3.000 de euro pe an câştig din care încă nu am scăzut cheltuielile pe acolo, că fii convinsă că reparaţiile şi curăţenia te costă câteva sute de euro. Nu este o mare afacere, o mare combinaţie. Îţi scoţi investiţia în 20 de ani, la calculul ăsta al meu. S-ar putea să fie o investiţie deşteaptă dacă nu iei apartamentul cu credit. Dacă îl iei cu banii jos, nu mai plăteşti dobânzi, s-ar putea ca la un moment dat să te bucuri de nişte bani.  

 

Dana Ciriperu: Atunci când investitorul nu mai e o familie de tineri care au nişte bani puşi de o parte şi îi alocă pentru un apartament şi e un investitor care cumpără 20 – 30 de apartamente într-un bloc, dar deja aici ar trebui scăzute din ceea ce câştigi cheltuielile, iar dacă totul se desfăşoară în mod legal ar trebui să scazi şi taxele pe care le plăteşti către primărie, stat, pentru că şi atunci când închiriezi prin booking sau alte platforme, sunt nişte taxe ce trebuie plătite.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO