Aleph Story

ALEPH STORY: Ne vom vaccina sau nu când vom merge pe litoral? O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

29.01.2021, 18:15 890

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Cum putem să mergem la mare anul asta? Ne vaccinăm, nu ne vaccinăm, ne primesc cu sau fără vaccin?

 

Dan Pavel: Acuma nu te aştepta să îţi dau eu răspunsul clar pentru că nimeni nu ştie, nici autorităţile. Toată lumea bănuieşte. Senzaţia din momentul acesta este că vaccinarea ne va împărţi în două categorii, cine se vaccinează va avea mai multe drepturi. Cam aşa pare acum pentru că au apărut tot felul de informaţii, de ştiri. Chiar unele companii au luat decizii să le dea mai multe drepturi celor care sunt deja vaccinaţi. Cazul companiilor aeriene. Acum ne întrebăm dacă şi hotelurile vor face la fel, dacă şi restaurantele vor face la fel. Ştim în momentul ăsta că Europa nu se grăbeşte să ia o decizie, chiar dacă au fost multe discuţii săptămâna aceasta la cel mai înalt nivel. Toată lumea şi a spus părerea. Klaus Iohannis din partea României a spus că el nu este de acord cu un paşaport de vaccinare, dar în Uniunea Europeană sunt mai multe păreri. Unii spun că asta ar fi soluţia, cel puţin acum, în 2021. Unii nu văd cum ai putea să faci să deschizi şi să asiguri şi protecţie pentru cei de bună credinţă, să spunem aşa.

 

Adelina Mihai: Până la urmă vaccinul este singura soluţie pe care o avem în acest moment de redeschidere a economiei pentru că tratament încă nu s-a descoperit. Este cumva normal acest lucru.

 

Dan Pavel: Da, dar gândeşte-te că sunt mulţi oameni care s-ar vaccina, însă unora o să le vină rândul la vaccin la toamnă. Ce faci cu oamenii ăştia? Pentru că ei sunt de bună credinţă, au deschiderea asta să se vaccineze, să îi protejeze şi pe cei din jur. Dar ce faci? Le interzici vacanţa din vara? Pentru că vor fi mulţi oameni care vor ajunge în situaţia asta, să se vaccineze abia la toamnă. Uite, hai să spun ce am aflat dintr-un material făcut de o colegă a noastră. Ca să îţi dai seama cât de blurată este situaţia, Roxana Tăiş, director general al unui complex din Mamaia, spune aşa: „nu putem să îi discriminăm pe turişti pe baza asta, nu vrem să luăm în calcul un eventual paşaport sau adeverinţă de vaccin”. Altcineva, proprietar de agenţie de turism, Marian Aurelian, spune aşa: „este prematur să discutăm ce măsuri am putea lua.” O singură observaţia aş face: unde e lege nu-i tocmeală. În funcţie de ce lege vom avea în următoarea perioadă, toţi ne vom conforma şi vedem unde ajungem. Nu cred că vom avea vreo lege în sensul acesta foarte clară în următoarea perioadă pentru că este foarte periculos, mai ales în contextul acesta în care există multă rumoare în societate. Unii spun că nu vor să se vaccineze. Unii sunt chiar foarte vehemenţi în discursul lor. Să vii cu o astfel de măsură acum şi să spui „împărţim lumea în două categorii, vaccinaţi cu adeverinţă într-o parte şi ceilalţi, leproşii”, să le spunem aşa.

 

Adelina Mihai: Uite, tot în materialul despre care vorbeai şi tu, în Statele Unite s-a găsit o soluţie în anumite zone, să vii să te cazezi în vacanţă, faci un test PCR sau un test rapid şi vedem apoi ce facem cu tine.

 

Dan Pavel: Asta mi se pare o soluţie care poate fi implementată acum, anul acesta, în primăvară - vară, adică să avem mai multe teste. Cine s-a vaccinat, ok, este binevenit. Nu răneşte pe nimeni în jur. Ceilalţi, cine nu a apucat să se vaccineze vine cu testul făcut sau chiar face mai multe teste, poate face test şi o dată la câteva zile într-o vacanţă de o săptămână - două în hotelul respectiv şi în felul ăsta să poţi să gestionezi situaţia.

 

Adelina Mihai: Deja au început aceste teste rapide, care sunt foarte utilizate în ultima perioadă şi despre care am discutat foarte mult, sunt la ordinea zilei în companiile care au angajaţii la birou. Deci măsuri de protecţie există şi poţi, cu investiţii, să îţi protejezi businessul şi angajaţii de acest virus.

 

Dan Pavel: Pe termen puţin mai lung mi se pare că situaţia se clarifică. Vedem rezolvări. Mă gândesc că anul viitor, când vom termina campania de vaccinare, ce mi se pare foarte important de spus şi de făcut este ca angajaţii din HoReCa de peste tot să se vaccineze sau măcar să aibă posibilitatea să se imunizeze. Ca să nu îi condamni sau să îi expui. Oamenii aceia sunt disperaţi să se întoarcă la muncă. Fără un vaccin sunt expuşi, unii dintre ei vor să se vaccineze şi cred că se va ajunge la situaţia în care cine vrea să se vaccineze, să se vaccineze, cine nu, nu. Cine se vaccinează merge la liber peste tot, în restaurante, hoteluri, peste tot, este protejat. Cine nu se vaccinează merge pe riscul lui şi atunci riscul este doar în categoria aceasta de oameni care nu se vaccinează. Este clar că cine nu se vaccinează acceptă riscul acesta.

 

Adelina Mihai: Sunt totuşi îmbucurătoare rezultatele vaccinării, campania dusă în Israel, este bine ce se întâmplă acolo. Sperăm să ajungem şi noi la un ritm mai mare de vaccinare şi să scăpăm odată de acest virus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO