Aleph Story

ALEPH STORY: România, în top 10 în clasamentul ţărilor europene cu cei mai mulţi tineri care nu sunt în şcoală sau în câmpul muncii. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

16.07.2021, 18:20 694

Cristian Hostiuc: Astăzi vom discuta despre situaţia tinerilor din România, cei care au între 15 şi 29 de ani, care nu sunt nici la şcoală, nici la muncă. Bogdan, unde sunt aceşti, să spunem, copii, tineri?

Bogdan Nicolae: O parte din ei cad pradă reţelelor de migraţie ilegală, de trafic de persoană, de trafic de persoană, de exploatare în muncă al negru sau exploatare sexuală. Din România pleacă în fecare an pe aceste canale ilegale destul de mulţi copii, săptămânal, dacă ar fi să facem o situaţie, există între 200 şi 250 de persoane cu această vârstă, sunt minori în proporţie de 30% între persoanele depistate în Europa ca fiind traficate.

 

Cristian Hostiuc: Eu mă uit într-un top european făcut de Eurostat, România se află în top 10 în clasamentul ţărilor europene cu cei mai mulţi tineri care nu sunt la şcoală sau în câmpul muncii. Noi avem o medie de 16,6%, media europeană este de 13,7% şi dacă ne uităm la extreme, respectiv Tările de Jos cum se denumesc acum, Olanda are o medie de 5,7%, adică ei au grijă de copiii lor şi de tinerii lor, urmează Suedia cu 7,2% şi Luxemburg cu 7,7%. Dacă ne uităm la polul opus, ce este după România, e foarte interesant, Italia cu 23%, Grecia cu 18%, Bulgaria 17% şi Spania 16%.

Bogdan Nicolae: Este şi un model migrator, noi am stat de vorbă cu preşedintele INS-ului şi ne-a atras atenţia asupra schimbării modelului cultural în România în ceea ce priveşte familia şi grija faţă de copii. Există o delăsare în legătură cu investiţia în viitorul unei familii şi copiii nu au modele ce să urmeze în viaţă, ce şcoli să facă. Sunt multe situaţii de abandom şcolar, nu se prezintă la examenele de Bacalaureat nici măcar în anii succesivi presupunând că ar pica.

 

Cristian Hostiuc: Sunt 58.000 de copii pe care noi i-am încadrat în generaţia 2021, deci 58.000 de copii care au abandonat şcoala pe parcurs şi nimeni nu ştie unde sunt aceşti copii.

Bogdan Nicolae: Da. O parte sunt încă neraportaţi în statistici. Sunt foarte multe incidente care se petrec din punctul de vedere al siguranţei personale cu aceşti copii şi ele nu sunt raportate, nu le vedem în statisticile oficiale pentru că sunt stânjenitoare din punct de vedere cultural. Sunt abuzuri care se întâmplă în familie, dar, cum spuneam mai înainte, cei mai mulţi dintre ei sunt victime ale propriilor familii, sunt traficaţi, sunt duşi forţat în Occident unde sunt obligaţi să cerşească sau nu sunt introduşi în locuri de muncă ilegale.

 

Cristian Hostiuc: Tu spui că aceşti tineri, copii de fapt, sunt între 15 şi 29 de ani, în cea mai mare parte, să spunem, îşi găsesc un viitor în, nici măcar un viitor, sunt traficanţi ca să spun aşa sau muncesc la negru.

Bogdan Nicolae: Exact. În Occident, în zonele unde se tolerează acest import de forţă de muncă la negru. 

 

Cristian Hostiuc: Din păcate România nu are statistici foarte bune în ceea ce priveşte unde pleacă copiii, unde ne pleacă copiii. Avem acest abandon şcolar, cum spui tu, avem această delăsare a familiilor şi avem acest dezinteres care este începând de sus până jos de risc dezinteres naţional în privinţa viitorului copiilor de aici, a tinerilor, să vedem adică unde pleacă ei. Să decidă ei unde pleacă. Dacă tu le oferi să fugă în străinătate, să muncească acolo, în străinătate, pentru că tu în ţară nu eşti în stare să faci şi un sistem educaţional mai bun, nu ai o piaţă a muncii mai bună care să poată să-i absoarbă, ei pleacă, ei fug în lume

Bogdan Nicolae: Exact, rădăcinile problemei sunt aici în România, deşi România împreună cu alte state membre, sub umbrela Europol, contribuie la contracararea fenomenului. Cauzele sunt aici, în ţară, ţin de educaţie, ţin de şansele în viaţă şi de orientarea timpurie a elevilor, încă din timpul liceului, către o meserie, către o activitate productivă. Nu toată lumea este născută sau pregătită, făcută pentru studii superioare. Nouă ne lipseşte o verigă extrem de importantă în educarea şi ghidarea acestor tineri încă din perioada formării lor, a personalităţii lor, formarea timpurie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO