Aleph Story

ALEPH STORY: Sud-americanizarea României: Puterea de cumpărare în Bucureşti e cu 81% peste media naţională. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

12.07.2021, 18:30 701

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News.

 

Dana Ciriperu: Un studiu al companiei de cercetare Gfk arată că puterea de cumpărare din Bucureşti este cu 80% mai mare faţă de media la nivel naţional. Revine pe tapet aşa discuţia legată de cele două Românii. De fapt, de cele trei Românii, pentru că avem Bucureştiul şi Ilfovul pe de o parte, încă vreo 10 judeţe unde şi putere de cumpărare şi investiţii şi businessul funcţionează la cote acceptabile şi restul ţării. Suntem în situaţia asta cel puţin de 30 şi de ani. Lucrurile nu par să se schimbe într-un sens pozitiv, cu invesstiţii care să vină în zone în care puterea de cumpărare este foarte redusă.

Ioana Răduca: Acolo unde puterea de cumpărare e crescută vin şi investiţiile şi e normal să fie aşa pentru că acolo există infrastructură, găseşti mai uşor forţă de muncă aşa cum ai nevoie, calificată în primul rând. În zonele despre care vorbeai din România numărul trei, evident că nici investiţiile nu au de unde să apară atâta timp cât nu sunt atractive, nu sunt atractive din păcate nici pentru guvern, nici pentru investitorii privaţi. Şi asta înseamnă că şi peste 30 de ani, dacă nimic fundamental nu se schimbă vom purta aceeaşi discuţie, în aceeaşi termeni şi vom avea trei Românii în continuare, trei niveluri de dezvoltare total diferite. E o discuţie aprinsă în toată lumea ştii cum se reconstruieşte practic economie cu economie post pandemie. Noi suntem foarte liniştiţi. Pe noi, tot ceea ce am văzut că se întâmplă în ultimul an, ultimul an şi jumătate nu ne-a mobilizat deloc. Mai discutam noi de faptul că toată lumea consideră că în această criză e şi o mare oportunitate, s-a apucat de investit, de restructurat, energii regenerabile, foloseşte acest prilej ca pe un prilej ppozitiv de a regândi felul în care funcţionează societăţi întregi, până la urmă, noi suntem aşa, în banca noastră, ne vedem de ale noastre şi continuăm să funcţionăm la fel ca şi până acum, cu viteze diferite, fără să avem un plan nici măcar la capitolul educaţie.

 

Dana Ciriperu: Şi fără un plan?

Ioana Răduca: Constatăm. Ne uităm la trei Românii.

 

Dana Ciriperu: Exact. Fără un plan vom rămâne în continuare pe hartă, chiar mă gândeam, în cele trei culori ale drapelului cam astea se regăsesc şi în ţară şi dacă te uiţi aşa în distribuţia hărţii sunt judeţele din Transilvania şi cele de la graniţa cu Ungaria care au şi fost legate de vest multe dintre ele printr-o autostradă, în partea cealaltă avem judeţele din sudul ţării, dar în special cele din Moldova, plus pe graniţa de vest Mehedinţi şi Caraş Severin unde iar e o diferenţă uriaşă faţă de vecinii lor. Şi atunci stai şi te întrebi de ce în Timişoara avem investiţii şi un business atât de puternic al companiilor, dar în judeţul vecin Caraş Severin lucrurile se întâmplă mult mai greu.

Ioana Răduca: Probabil aici intervine şi factorul uman, e vechiul proverb românesc care spune că omul sfinţeşte locul. E adevărat e nevoie cum spunea, de o viziune la nivel naţional, de un program structurat, centralizat, dar dincolo de asta, dacă ne uităm inclusiv în comunităţile foarte mici, unde s-au întâmplat lucruri, precum comunca Ciugud, care e mult peste alte comune sau oraşe. Acolo primarul a venit cu o ofertă completă, a ştiut să atragă bani, are o întreagă echipă acolo care lucrează la tot soiul de proiecte. E vorba şi de nivelul de implicare la nivel micro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO