Aleph Story

ALEPH STORY: Tu ţi-ai schimba job-ul? O discuţie despre reconversia profesională cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator STIU

15.12.2020, 18:15 397

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie despre reconversia profesională cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Irina Ursu, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU, principalul program al noului post de televiziune.

 

Adelina Mihai: Ce ne poţi spune despre acest fenomen de reconversie profesională? A crescut în ultima perioadă? Ce arată ştirile Aleph în acest sens?

 

Irina Ursu: Din datele pe care noi le-am strâns am văzut că o antreprenoare care deţine o şcoală care îi pregăteşte pe cursanţi pentru noi joburi a înregistrat o creştere de 150%. Aici vorbim despre cursuri axate pe zona de îngrijire personală şi beauty. În ceea ce priveşte IT-ul, pentru că toată lumea vorbeşte despre reconversie profesională în IT, aici creşterea au fost undeva de 15%, asta pentru că ştim că înregistraseră un boom şi înainte de această criză. E nevoie de reconversie profesională dacă ne gândim că în lunile de criză, martie - aprilie, s-au întors din străinătate aproape un milion de români care au rămas fără locuri de muncă acolo, şi am mai avut, de asemenea, tot în perioada de criză, 1,5 milioane de români care au intrat în şomaj tehnic, asta pentru că şi business-urile de aici a avut de suferit. Deci iată, sunt foarte multe persoane, foarte multă forţă de muncă ce poate fi folosită în domenii care au înregistrat creşteri, lucru care s-a şi întâmplat. Dacă ne gândim la zona de e-commerce, livrări, curierat, acolo a fost nevoie foarte mult de oameni şi unii dintre ei au reuşit să facă acest pas fără să treacă prin cursuri neapărat.

 

Adelina Mihai: Ce îi motivează pe oameni să se ducă la cursuri de reconversie profesională? Mi-ai spus de domeniile care erau în creştere. Cum îţi dai seama că vrei să devii IT-ist, de exemplu?

 

Irina Ursu: Cred că aici ţine foarte mult de cât vrei tu să analizezi ce perspective de viitor ai în ceea ce priveşte domeniul în care activezi şi vedem, IT-ul funcţionează foarte bine şi în perioada aceasta de criză, când au reuşit foarte bine să se recalibreze şi să mute toată activitatea în sistemul work from home. Iată că e un domeniu sigur. Acolo nu s-au pierdut locuri de muncă, au înregistrat cerere. Vorbim totuşi de un domeniu în care salariul mediu este de 1.200 de euro, comparativ cu salariul mediu la nivelul întregii economii, care e undeva la 700 de euro. Deci iată, ai şi perspectiva de dezvoltare, şi siguranţa unui loc de muncă şi un salariu bine plătit şi, evident, vorbim şi de un mare deficit de personal, deci există locuri disponibile pe piaţă. Cred că aici ar trebui să te uiţi şi e clar că toată lumea vorbeşte despre faptul că sunt joburi care vor dispărea în 10 ani, 10% din joburile actuale vor dispărea. Deci e nevoie în această lume, în care totul se mişcă rapid, şi noi să reuşim să fim flexibili şi să nu mai pornim de la principiul că primul job pe care l-ai avut trebuie să îl ai toată viaţă. Cred că e nevoie ca fiecare dintre noi să ne dorim mai mult şi să ne pliem cât mai bine pe noile cerinţe.

 

Adelina Mihai: Cum interpretezi tu această reconversie profesională? Mă gândesc că dacă ai lucrat în Horeca şi ţi-ai pierdut job-ul sau ai intrat în şomaj tehnic sau ai avut pauze mari de activitate pentru că ba s-au închis, ba s-au redeschis restaurantele. Poate te-ai angajat în zona de livrări sau în zona de curierat. E o conversie că poate şi în Horeca făceai livrări când erai angajat. Cât de mare e gradul de schimbare? Mă gândesc şi la noi, în jurnalism, noi facem o altă meserie faţă de ce făceam, meseria e aceeaşi dar cu alte instrumente faţă de acum 10 ani. Cât de adaptabili sunt românii din punctul ăsta de vedere?

 

Irina Ursu: Eu zic că devenim mai adaptabili. Cred că asta ţine de fiecare în parte, cât de mult îşi doreşte să aibă cel curaj să o ia de la zero. E oricum privit că un handicap în continuare la noi în societate pentru că, deşi am văzut foarte multe exemple de tineri care părăsesc corporaţiile, care îşi fac afacerile lor, care activează într-un domeniu complet diferit faţă de cel în care activau înainte, în continuare există această idee de „ce o să zică lumea?”, că ţi-ai lăsat acel loc de muncă călduţ şi te-ai apucat să faci altceva pe cont propriu. Însă e nevoie să ne dăm seama că trebuie să ne dezvoltăm perspectivele şi să ne dăm şansa de a învaţă lucruri. Angajaţii din Horeca, care voiau să intră în domeniul IT  spuneau „da, noi nu prea avem pregătire, noi nu prea ştim să facem altceva decât ceea ce făceam, însă, prin intermediul unor cursuri reuşim să ne îmbunătăţim skillurile astfel încât să fim doriţi pe piaţa muncii.”

 

Adelina Mihai: În cât timp poţi să înveţi un limbaj de programare, de exemplu?

 

Irina Ursu: Sunt şcoli care promit că în şase luni poţi să înveţi programare. Nu vorbim aici că vei fi senior engineer într-o companie, dar e un început. Şi dacă reuşeşti să prinzi un job entry level, de acolo lucrurile pot evolua foarte, foarte bine. Am avut şi foşti colegi care au făcut pasul spre IT făcând înainte presă şi acum evoluţia este mult mai rapidă, acolo în companiile acestea care sunt cât se poate de dinamice. Însă, a mai fost un lucru interesant pe care mi l-a spus cineva care deţine o şcoală de IT, spunea în felul următor: “Sunt mulţi care nu vor neapărat să se angajeze, ci vor să-şi deschidă ei o afacere, lucru care ar fi un plus pentru noi pentru că am creşte un pic la capitolul inovaţie, unde ştim că asta e marea durere a noastră, că facem foarte mult outsourcing şi mai puţin partea de inovaţie şi atunci avem un curaj în plus la unii.”

 

Adelina Mihai: Şi creşte şi apetitul spre antreprenoriat, unde şi aici eram pe locuri codaşe în Europa. Orice ar fi, indiferent de meseria spre care alegem să ne reconvertim, cred că pasiunea este un element cheie. Ceea ce îţi place să faci vei face bine în orice domeniu.

 

Irina Ursu: De acord. Şi cred că la asta aş adăuga şi curajul, pentru că ai nevoie la un moment dat, deşi ai activat într-un domeniu care ţi-a plăcut atâta timp, ai nevoie să spui „da, o iau de la zero şi voi putea să îmi descopăr noi abilităţi”, până la urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO