Aleph Story

ALEPH STORY: Unul din doi angajaţi din România vrea să îşi schimbe locul de muncă. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

17.05.2021, 18:24 248

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Unul din doi angajaţi vrea să îşi schimbe locul de muncă după pandemie, sunt rezultatele unui studiu realizat de platforma de recrutare eJobs. De ce vor oamenii să îşi schimbe jobul?

Dan Pavel: E vorba de un sondaj eJobs, 45% dintre români spun că vor să îşi schimbe jobul după pandemie. Cred că în ideea asta de renaştere, pe care o simţim, dacă e să exagerez aşa. E o perioadă sau va urma o perioadă de renaştere şi în plan social şi cred că fiecare, în plan personal aşa, a avut timp să se gândească, a stat mai mult pe acasă, a lucrat mai mult online şi a avut mai mult timp să se gândească la ce vrea de la viaţă.

 

Adelina Mihai: Sau să îşi caute mai uşor un loc de muncă.

Dan Pavel: Sau să caute mai uşor că şi asta era un impediment. Dacă erai de dimineaţă până seara la birou, fizic, mai greu să te ocupi de LinkedIn sau nu ştiu, mailuri cu CV-uri.

 

Adelina Mihai: Opinia mea e că pandemia i-a făcut pe oameni cumva să se îndepărteze de echipă. Cei care au lucrat de acasă s-au îndepărtat de colegii lor şi au pus în balanţă lucrurile. Şi dacă tot o să lucrăm de acasă, că marile firme au anunţat că vor menţine work from home până în toamna acestui an.

Dan Pavel: Bun, poate fi şi asta, dar eu mă gândesc şi invers că, cred că e foarte greu să îţi schimbi jobul şi să începi un alt job aşa pe Zoom, în online, fără să îţi cunoşti colegii, fără să îţi cunoşti managerul sau doar aşa la o întâlnire faţă în faţă la interviu şi apoi de pe laptop. Cred că e foarte grea schimbarea asta.

 

Adelina Mihai: Dar ăsta e viitorul până la urmă, mai ales că ministrul Muncii tocmai a publicat în monitorul oficial şi semnătura electronică. Gândeşte-te că în toată perioada asta de pandemie cei care şi-au schimbat job-ul s-au dus singuri la birou la angajatori să semneze contractele. Facem interviurile pe Zoom dar ne ducem fizic să semnăm şi asta era o anomalie rezolvată în mai 2021, când trebuia să fie de anul trecut.

Dan Pavel: Am revolvat interacţiunea pe Zoom, am rezolvat şi semnătura electronică, dar eu vorbesc de interacţiunea cu colegii. Dintr-o dată să te trezeşti aşa cum un grup de 20 de colegi pe care nu i-ai văzut niciodată, cu care nu ai schimbat niciun cuvânt, nu ai împărţit nicio cafea sau nicio bere, să începi un job nou poate fi şi cu siguranţă este o soluţie pentru multă lume. Mi se pare incomod şi poate fi şi efectul celălalt, să zici „băi, hai că mai bine stau la jobul ăsta unde cunosc echipa, colegii, decât să mă duc în altă parte unde nu o să cunosc pe nimeni”.

 

Adelina Mihai: La un loc călduţ. Da, dar uite, te contrazic aici, pentru că dacă devii aşa, static într-un loc, şi devii cumva invizibil nu te mai ia nimeni în calcul. Şi mai ales de când stai acasă nu te mai ia nimeni în calcul în cazul unei promovări sau nu mai eşti tu candidatul ideal, altfel poţi să îţi exprimi dorinţele şi atitudinea faţă de muncă dacă eşti unul dintre cei care se întoarce la birou şi lucrează în acest mod hibrid. Ai o altă şansă să te faci remarcat când îţi schimbi job-ul, decât atunci când stai.

Dan Pavel: Deci uşor uşor mergem cu discuţia până aflăm care dintre noi vrea să îşi schimbe job-ul, că aşa zice sondajul: unul din doi angajaţi vor să îşi schimbe job-ul. Eu tot o ţin pe a mea că parcă e mai bine cu echipa pe care o cunosc deja. Tu zici că poate e mai bine să schimbi. Cred că depinde de experienţa pe care a avut-o fiecare, sentimentul ăsta de care vorbeam, de renaşee, îi va împinge pe mulţi să schimbe job-ul, să schimbe casa, poate mulţi vor renunţa la oraş, deja tendinţa există din pandemie. Poate mulţi şi-au dat seama că pe lângă bani de zi cu zi şi trai de zi cu zi, poate snt foarte importnte pentru viitor şi un sistem sanitar civilizat mai bun decât al nostru şi atunci poate se gândesc să plece pe undeva prin străinătate. Alţii poate au descoperit Zanzibar şi poate vor să rămână acolo să facă limonadă pentru tot restul vieţii.  

 

Adelina Mihai: Da sau îţi iei un job remote şi lucrezi de unde vrei tu, chiar şi de pe plajă. Sună bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO