Analiză

A început goana pentru pământ. Fermierii români nu mai găsesc terenuri de vânzare

A început goana pentru pământ. Fermierii români nu mai găsesc terenuri de vânzare

Autor: Gabriel Razi

30.09.2011, 14:51 1202

Aproape jumătate din fermierii români se confruntă cu probleme atunci când vine vorba de extinderea fermelor sau de gestionarea terenurilor agricole din fermele lor, arată datele unui studiu realizat de compania de consultanţă agricolă Agroadvice, parte a grupului Agricover.

"În sudul ţării mai sunt puţine terenuri care au rămas nelucrate. Fermierii se uită cum să comaseze terenul sau încearcă să mai găsească teren pentru a-şi extinde fermele", a explicat Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă în cadrul proiectului AgroManager, derulat de Agroadvice.

Studiul, realizat pe un eşantion de 133 de ferme cu dimensiunea medie de 1.100 de hectare din sudul ţării, arată că circa 25% dintre fermieri întâmpină probleme în gestionarea terenurilor agricole în timp ce 18% dintre cei chestionaţi au admis că le este greu să găsească terenuri noi pentru a-şi mări fermele.

Suprafaţa agricolă a României se ridică la circa 8,3 milioane de hectare, în scădere cu 11% faţă de acum opt ani, potrivit datelor din Recesământul General Agricol 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO