Analiză

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Căderile de pe pieţe au eliberat o parte din tensiunea acumulată din cauza crizei datoriilor. Nu sunt semne de criză financiară în România

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Căderile de pe pieţe au eliberat o parte din tensiunea acumulată din cauza crizei datoriilor. Nu sunt semne de criză financiară în România

Autor: Sorin Pâslaru

05.08.2011, 20:13 789

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că s-adeschis o supapă pentru tensiunea acumulată pe pieţele financiaremondiale prin căderea de joi. Evoluţia de vineri arată că tendinţaeste spre reechilibrare.

"Vom mai vedea în ziua de luni cum evoluează pieţele, dar opiniamea este că o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii auspus cuvântul crah, alţii au spus că a fost ceva asemeneaprăbuşirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitală", este depărere Adrian Vasilescu. "Doar prăbuşirea Trezoreriei SUA ar fiavut consecinţele căderii Lehman Brothers, dacă nu se înţelegeaurepublicanii şi democraţii asupra limitei de îndatotare a SUA".

"Presa americană a scris că de vină ar fi fost guvernatorul BCEJean-Claude Trichet, care ar fi dat un mesaj prea optimist cătrepieţele financiare pe care investitorii l-au interpretat invers,repezindu-se să vândă acţiunile. O altă ipoteză este că şefulComisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, ar fi pronunţat prea uşorcuvântul criză, de parcă investitorii nu ştiu că toată lumea e încriză. Opinia mea este că, după ce la începutul săptămânii a fostvotat planul de majorare a plafonului de îndatorare a SUA şi lumeaa răsuflat uşurată, investitorii s-au repezit joi să vândă acţiunipentru a cumpăra bondurile emise de Trezoreria SUA, considerându-lemult mai sigure. De asemenea, este posibil ca scăderea puternică dejoi să fi avut loc şi în aşteptarea raportului privind şomajul,despre care se credea că va fi prost, dar care în final s-a dovedita aduce veşti bune. Niciodată o cădere de o asemenea anvergură nuare o singură cauză, ci cauze multiple", este de părere consilierulguvernatorului Mugur Isărescu.

Adrian Vasilescu mai spune că piaţa noastră de capital a căzutmai puternic decât pieţele din Europa de Est, explicaţia fiind căbursa românească nu reflectă decât foarte slab realitateaeconomică.

Ce trebuie să înţeleagă românii din această experienţă?

"Trebuie să înţelegem că bugetul este o problemă fierbinte şi numai putem permite dezechilibre bugetare. Deocamdată suntem maiferiţi pentru că am luat măsuri dure în timp util, măsuri ce vortrebui luate acum şi de alte ţări. Trebuie să ne ţinem de scădereadeficitului bugetar, care este estimat la 4,4%, şi trebuie să vedemcă datoria publică explodează în toată lumea, chiar dacă la noieste sub plafonul european.

Oficialul a atenţionat de asemenea asupra anului 2012, anelectoral, partidele trebuind să înţeleagă că nu trebuie să se maibată în pomeni electorale, ci în programe coerente de revigorare aeconomiei.

Se poate transmite această scădere brutală de pe bursele lumiiînspre sistemul financiar bancar, aşa cum s-a întâmplat în toamnaanului 2008?

"În niciun caz. Pot spune că în românia există un paradoxspecific. avem o criză economică fără să fie o criză financiară şinu există semne ca o criza financiară va veni peste noi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO