Analiză

Agricultura va aduce 12 miliarde de euro în PIB, salvând economia în acest an

Agricultura va aduce 12 miliarde de euro în PIB, salvând economia în acest an

Agricultura va aduce 12 miliarde de euro în PIB, salvând economia în acest an

Autor: Gabriel Razi

10.10.2011, 00:09 4744

Agricultura va contribui semnificativ la creşterea economică din acest an, vremea bună şi preţurile-record pentru produsele agroalimentare contribuind decisiv la un an agricol extrem de bun.

"Agricultura ar putea face diferenţa în acest an însă depinde şi de ce se va întâmpla în ultimele luni ale anului. S-ar putea ca agricultura să facă diferenţa între plus şi un plus şi mai mare al creşterii economice", spune Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica.

Creşterile din acest an ar putea determina şi majorarea contribuţiei agriculturii în PIB până la circa 8%, nivel similar cu cel din 2005 sau 2006. În ultimii patru ani contribuţia agriculturii în PIB intrase pe o pantă descendentă, astfel ajungând în 2009 şi 2010 la circa 6%-7%.

Recoltele de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui, patru dintre cele mai importante produse agricole de pe piaţa locală, valorează în prezent 4,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, ce iau în calcul preţurile de pe bursele internaţionale. Plusul faţă de anul trecut este de 1,5 miliarde de euro, trei sferturi din avansul vizat de Valeriu Tabară - 2 mld. euro - fiind practic asigurat pentru că întreaga producţie de cereale se află deja în hambare şi în silozuri. Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a susţinut de mai multe ori că valoarea producţiei agricole din acest an se va ridica la 12 miliarde de euro.

Marii câştigători ai anului agricol bun vor fi traderii internaţionali de cereale, giganţi precum Cargill, Alfred Toepfer sau Bunge urmând să beneficieze atât de rulajele mai mari, cât şi de preţurile-record de pe bursele internaţionale, acolo unde aceste companii vând producţia de cereale a României.

Lucian Anghel, economist-şef al BCR, spunea în urmă cu două luni că agricultura va contribui în acest an cu 0,3%-0,5% la creşterea Produsului Intern Brut.

Datele de până acum arată că valoarea pro­ducţiei agricole va creşte cu 20% în acest an având în vedere că valoarea recoltelor de cereale şi plante oleaginoase s-a cifrat în anul 2010 la 10 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de 2009 creşterea totală a valorii producţiei agricole a fost de 1%, însă producţia de cereale a înregistrat un avans de 6,6%. Totuşi avansul a fost tras în jos de producţia animală care a înregistrat un declin de 6,8%. Zootehnia reprezintă o treime din totalul producţiei agricole, în timp ce restul este acoperit de cereale.

Avansul producţiei de cereale a fost determinat anul trecut în mare măsură de creşterea preţurilor, având în vedere că recoltele din 2010 au fost modeste. Vara trecută preţurile la grâu, porumb, rapiţă sau floarea-soarelui au explodat pe pieţele internaţionale după ce Rusia şi Ucraina, doi dintre cei mai mari jucători pe această piaţă, au anunţat că îşi suspendă exporturile ca urmare a fenomenelor meteo extreme care au compromis o bună parte din recolta. În consecinţă cotaţia grâului a sărit în numai două luni din iunie 2010 până în august 2010 de la 157 dolari/tonă la 250 de dolari pe tonă, potrivit datelor Fondului Monetar Internaţional (FMI). În aceeaşi direcţie au mers şi cotaţiile porumbului, florii-soarelui, rapiţei sau orzului.

Dacă anul trecut plusul din agricultură a fost adus în mare parte de preţuri, în acest an producători români vorbesc atât de preţuri-record, cât şi de cele mai mari producţii de cereale din ultimii ani. "Probabil acest efect al creşterii contribuţiei agriculturii în PIB îl vom vedea doar în acest an. Creşterea nu e permanenentă, are efect temporar", spune Laurian Lungu

Fermierii au grâu în hambare de 1,3 mld. euro

Recolta de grâu a înregistrat în acest an un avans de 24%, până la 7,2 milioane de tone. Plusul cantitativ este depăşit însă de cel valoric, având în vedere că la preţurile actuale producţia de grâu valorează circa 1,3 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de anul precedent, la un preţ mediu de 180 de euro/tonă pe piaţa locală. Dacă sunt luate în considerare preţurile de pe bursele interna­ţionale, creşterea ar putea fi şi mai mare, având în vedere că în România grâul se tranzacţionează pentru preţuri cu 10% mai mici sub cotaţiile de la Paris sau Londra. Spre exemplu, contractele futures pentru grâu cu livrare în noiembrie tranzacţionate pe bursa de la Paris au încheiat săptămâna trecută la 183 euro/tonă, în scădere cu 3% faţă de şedinţa de tranzacţionare anterioară.

Pentru al doilea an între primii producători de porumb la nivel mondial

Pe plus este în acest an şi recolta de porumb, care va atinge 10,4 milioane de tone, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, potrivit unor estimări anterioare ale Ministerului Agriculturii.

Această cantitate ar putea aduce în conturile fermierilor circa 1,8 miliarde de euro, având în vedere un preţ de 170 de euro pentru o tonă de porumb. Ieri pe bursa din Chicago contractele futures pentru porumb cu livrare în decembrie se tranzacţionau pentru 238 de dolari/tonă (178 euro/tonă).

România reuşeşte în 2010 să se afle pentru al doilea an la rând între primii zece producători de porumb la nivel mondial în faţa unor ţări agricole mari precum India sau Federaţia Rusă.

Plus şi la rapiţă

Agricultorii români sunt pe plus şi la culturile de rapiţă sau floarea-soarelui. În cazul rapiţei, unde producţia este de 0,8 milioane de tone, similară cu cea de anul trecut, agricultorii au câştigat din preţurile-record, care sunt cu o treime mai mari decât cele de vara trecută. La Paris o tonă de rapiţă era vândută vineri cu 427 de euro/tonă, în scădere cu 2% faţă de ziua anterioară. Astfel, valoarea recoltei de rapiţă se ridică la circa 350 de milioane de euro. De cealaltă parte, recoltele de floarea-soarelui au ajuns aproape de 2 milioane de tone, fiind cu două treimi mai mari faţă de cele de anul trecut, potrivit estimărilor MADR. Pe piaţa locală fermierii vând o tonă de floarea-soarelui la preţuri între 470 de euro şi 500 de euro. Astfel, în bani producţia de floarea-soarelui va contribui la totalul producţiei agricole cu circa 1 miliard de euro, potrivit estimărilor ZF.

Zootehnia este pe minus

Totuşi creşterea totală a valorii producţiei agricole va fi limitată de minusurile pe care le înregistrează sectorul zootehnic. Astfel, în ultimii opt ani România a pierdut un şeptel de aproape 1 milion de bovine pentru că micii crescători au renunţat la animale ca urmare a preţurilor mici oferite de abatoare sau de procesatorii de lapte.

În sens negativ a influenţat şi presiunea pe preţ dată de importurile carne de vită din vestul Europei sau din America Latină. Acum România mai are circa 2 milioane de bovine, cu 32% mai puţin ca în 2002, arată datele Recesământului General Agricol făcut în 2010.

Şi numărulul total al porcinelor din România a înregistrat o scădere continuă în ultimii cinci ani până la circa 5,4 milioane de capete în 2010. Declinul a continuat şi în prima parte a acestui an, astfel că după primele şapte luni numărul total al porcinelor se cifra la 5,1 milioane, potrivit datelor MADR. Unul dintre motivele acestui declin este interdicţia de export al cărnii de porc impusă României de către Comisia Europeană în urmă cu opt ani. În 2003 autorităţile de la Bruxelles au impus acest embargo ca urmare a temerilor privind pesta porcină.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO