Analiză

Analiză. Dacă Germania avea gaz intern pentru toată economia, oare mai stăteau combinatele închise ca în România de dragul pieţei libere? România îşi produce intern aproape tot gazul necesar. La ce folos când economia nu şi-l permite?

Analiză. Dacă Germania avea gaz intern pentru toată...

Autor: Roxana Petrescu

12.10.2022, 00:05 9104

♦ Norvegia, Danemarca, Olanda şi România sunt statele europene care îşi pot satisface aproape în totalitate necesarul intern de gaze prin producţie locală, resursele Norvegiei transformând-o acum în principalul factor de stabilitate în contextul crizei gazului rusesc ♦ Dar în ciuda acestui as din mânecă, gazul produs în România este atât de scump, încât marii consumatori de aici nici nu şi-l mai pot permite.

Potrivit datelor Index Mundi care prelucrează informaţii de la CIA WorldFact Book, la nivelul anului 2020, România a avut o producţie de gaze naturale de 11 miliarde de metri cubi la un consum de circa 12 mi­liarde de metri cubi. Practic, ceea ce s-a extras pe plan local a fost aproape suficient pentru a acoperi cererea internă. Situaţia s-a deteriorat în anii următori din cauza scăderii accentuate a producţiei, lucru care a mişcat importurile ruseşti aproape de 20-30% din consumul intern.

Chiar şi aşa, România ră­mâne un stat pri­vilegiat în peisajul european, alături de exemple precum Norvegia, Danemarca şi Olanda, state care nu doar că îşi acoperă con­sumul din resur­sele interne, dar sunt şi exporta­tori majori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO