Analiză

Analiză ZF. Fondurile de private equity şi venture capital, invizibile în economie. Împreună, ele au investit anul trecut în România doar 115 mil. euro, de şase ori mai puţin decât în Polonia

Analiză ZF.  Fondurile de private equity şi venture...

Autor: Cristina Roşca

22.05.2023, 18:20 145

PIB-ul României e doar de 2,3 ori mai mic decât cel polonez, iar populaţia e la jumătate România ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte investiţiile fondurilor de private equity ca pondere în PIB Când vine vorba de acelaşi indicator, dar pentru fondurile de venture capital, piaţa locală e penultima, înaintea Bulgariei Datele arată astfel că investitorii financiari sunt nişte actori mici în ecosistemul economic local Acest lucru ar putea să se schimbe dacă cele 400 mil. euro din PNRR alocate fondurilor de investiţii ar fi dublate de bani de la alţi investitori şi ar intra în companii româneşti.

Fondurile de private equity au investit anul trecut în România doar 70 de milioane de euro, echivalentul a 0,025% din PIB. Suma este cu o treime - mai bine de 30 de milioane de euro - mai mică decât în 2021, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Invest Europe, asociaţia europeană a investitorilor financiari. Acestei sume i se adaugă cele 45 mil. euro investite de fondurile de venture capital.

România ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte investiţiile fondurilor de private equity ca pondere în PIB. Când vine vorba de acelaşi indicator, dar pentru fondurile de venture capital, piaţa locală e penultima, înaintea Bulgariei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO