Analiză

Analiză ZF. În ce măsură, furtuna de pe piaţa bancară, inflaţia şi majorările de dobânzi vor avea un impact asupra fondurilor de private equity şi venture capital din România? Unele fonduri de pensii din SUA anunţă că vor aloca mai puţini bani pentru fondurile de private equity, căutând investiţii mai puţin birocratice şi mai puţin costisitoare

Analiză ZF. În ce măsură, furtuna de pe piaţa...

Autor: Cristina Roşca

27.03.2023, 16:45 261

 


 

 

Acesta este un prim semnal că „industria“ fondurilor de investiţii ar putea avea de suferit în următoarea perioadă Totuşi, actorii din piaţa locală de private equity şi venture capital spun că piaţa românească nu este afectată, fiind prea mică pentru a intra pe radarele gigantelor fonduri de pensii de peste ocean Mai mult, investitorii din spatele fondurilor care pariază pe România şi Europa Centrală şi de Est vor continua să o facă Cine sunt însă aceştia?

Furtuna de pe piaţa bancară din SUA, ce a trimis unde de îngri­jorare şi către Europa, inflaţia record ce se încăpăţânează să nu scadă în ritmul dorit de şefii băncilor centrale, în pofida majorărilor rapide de do­bânzi, şi, nu în ultimul rând, scumpirea banilor, toate aceste evenimente au adus în prim-plan şi au pus reflectorul pe „industria“ fondurilor de investiţii. Acest sector este un actor important în economiile occidentale şi este totodată un actor ce câştigă im­por­tanţă în regiunea Europei Centrale şi de Est şi, deci, şi în România.

Fondurile - fie ele de private equity, fie de venture capital - se bazează pe banii a­traşi de la investitori, atât instituţionali, cât şi privaţi, pentru a paria mai departe pe companii din varii colţuri de lume. În con­textul în care banii sunt tot mai scumpi, băn­cile devin mai atente la ce şi cât finan­ţează, iar investitorii sunt, în mod evident, tot mai prudenţi în abordare, ce se va în­tâmpla cu fondurile de investiţii?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO