Analiză

ANALIZĂ ZF. Presiunea costurilor în creştere îi determină pe proprietarii pensiunilor să renunţe la a servi masa. „Lumea o să recurgă şi la concedieri dacă altă soluţie nu mai există“

După doi ani în care turiştii români nu prea au călătorit în afara ţării, 2022 a venit ca o gură de aer pentru toţi împătimiţii de călătorii, care au preferat să îşi facă vacanţele mai mult în străinătate.

După doi ani în care turiştii români nu prea au călătorit în afara ţării, 2022 a venit ca o gură de aer pentru toţi împătimiţii de călătorii, care au preferat să îşi facă vacanţele mai mult în străinătate.

Autor: Miruna Diaconu

11.10.2022, 17:00 723

♦ Creşterea costurilor şi presiunea asupra pensiunilor vine şi după o vară în care rezervările au fost mai puţine faţă de anii anteriori. Costurile în creştere pun presiune pe micile pensiuni din ţară, astfel că proprietarii acestora se gândesc să renunţe la anumite facilităţi pentru a putea supravieţui iernii dificile care stă să vină. Dacă unele pensiuni au ales să îşi monteze panouri fotovoltaice pentru a-şi acoperi parţial sau chiar total consumul de energie, altele aleg să renunţe la unele servicii, precum cele de masă, pentru a reduce cheltuielile. „Până acum, pensiunile fie nu au crescut aproape deloc preţurile, fie au majorat cu 10-15% preţurile faţă de anii trecuţi. Au mai fost pensiuni care nu au crescut preţul la cazare, dar au crescut pentru serviciile de masă. De acum înainte, în zona de pensiuni, nu vor exista închideri cauzate de preţurile mari. Această presiune a costurilor se suprapune şi cu lipsa forţei de muncă, dar nu la pensiunile administrate de o familie, ci la cele mari. Sunt pensiuni care au închis serviciul de oferirea mesei“, spune Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, o asociaţie care adună pensiuni, cât şi mici firme ce oferă activităţi în mai multe zone ale ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO