Analiză

Analiză ZF. Singurul lucru care mişcă în piaţa energiei: clubul prosumatorilor ar putea ajunge în 2023 la 100.000 de membri. Doar anul acesta, capacitatea lor a crescut de 2,5 ori. Care sunt judeţele campioane?

Autor: Roxana Petrescu

06.11.2022, 09:45 5153

♦ Ilfov, Timiş şi Arad sunt judeţele care au acum cel mai mare număr de prosumatori din România şi cea mai mare capacitate în mici proiecte de producere a energiei ♦ Dâmboviţa a fost cel mai harnic judeţ anul acesta, aici capacitarea proiectelor de la finalul lui august fiind de aproape 6 ori mai mare decât cea din 2021 ♦ Anul acesta, clubul prosumatorilor ar putea ajunge la peste 30.000 de membri ♦ La anul, estimările vizează atingerea unui număr de 100.000 de prosumatori ♦ Acesta este cel mai dinamic segment din piaţa energetică, investiţiile oamenilor şi companiilor, făcute pe cont propriu, spunând o cu totul altă poveste faţă de cea a statului român, care de 30 de ani nu a ridicat de la zero niciun proiect energetic. „Până la finalul anului următor, putem ajun­ge la circa 80.000-100.000 de prosumatori şi cred că putem avea câteva sute de mii până la finalul lui 2030“, spune Dan Tudose, directorul general şi fondatorul E-acumulatori.ro, plat­formă care a început cu livrarea de acumulatori şi a ajuns până la montarea de proiecte fotovoltaice. Anul trecut, E-acumulatori.ro a ajuns la un business de 26 de milioane de lei, iar anul acesta afacerile deja s-au dublat faţă de 2021, principalul factor de creştere fiind cererea fără precedent pentru soluţiile de produ­cere a energiei pe cont propriu din partea micilor consumatori. Explozia facturilor la energie a fost un factor determinant în evoluţia pieţei prosumatorilor, care nu sunt altceva decât consumatori de energie care au ales să devină producători, optând cel mai adesea pentru panouri solare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO