Analiză

Au vrut să fie Isărescu, dar au fost prinşi de poliţie. Cum "se bate monedă" în România

Au vrut să fie Isărescu, dar au fost prinşi de poliţie. Cum "se bate monedă" în România

Autor: Andrei Luca POPESCU

25.07.2011, 15:02 990

Leii, euro sau dolarii nu mai sunt singurele valute falsificateîn România, scrie Gândul. Reţelele specializate au trecut şi la alte monede,precum zloţii polonezi sau leii moldoveneşti. Două grupări defalsificatori de monedă au fost destructurate de procurorii DIICOTşi de poliţiştii judiciari de la Combaterea CriminalităţiiOrganizate.

La Braşov, patru dintre cei 19 membri ai unei reţele defalsificatori de bancnote au fost reţinuţi joia trecută. PoliţiştiiBiroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Braşov aupercheziţionat 18 imobile, de unde au ridicat probe caredemonstrează că reţeaua falsifica în special bancnote de 100 RON,de 50 de euro, dar şi lei moldoveneşti.

Falsificatorii foloseau calculatoare performante şi imprimantesofisticate, capabile să tipărească pe suport de plastic, careputeau ajunge să coste şi 1.500 de euro, a explicat pentru gândulcomisarul şef Gabriel Florescu, şeful BCCO Braşov. Bancnotele realeerau scanate, apoi erau scoase la imprimantă folosind vopseluri şituşuri speciale. De asemenea, poliţiştii BCCO Braşov au găsit lapercheziţii matriţe pentru tipărirea de bancnote euro. Reţeaua seocupa şi cu falsificarea de cărţi de identitate, de permise auto,dar şi cu dispozitivele pentru clonarea cardurilor bancare. Asupracelor reţinuţi s-au descoperit şi cantităţi de cannabis.

"Bancnotele false de 100 de lei erau plasate de exemplu lachioşcuri de ziare sau în alte locuri de unde plasatorii cumpărauceva ieftin. Vigilenţa vânzătorilor de la chioşcuri este mult mairedusă, sunt de multe ori persoane mai în vârstă. Procentual, ratade schimbare a falsurilor era de peste 90%", a spus pentru gândulcomisarul şef Gabriel Florescu. Citiţi mai multe despre falsificatorii de bani din România pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO