Analiză

Bogdan Drăgoi, oficialul de 31 de ani care a strâns 1,5 mld. euro pentru Finanţe de pe piaţa externă. La 25 de ani el era deja secretar de stat. Citiţi aici povestea lui

Bogdan Drăgoi, oficialul de 31 de anicare a strâns 1,5 mld. euro pentru Finanţe de pe piaţa externă. La 25 de ani el era deja secretar de stat. Citiţi aici povestea lui

Autor: Cristian Hostiuc

10.06.2011, 15:27 12522

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, 31de ani, este artizanul ieşirii României pe piaţa externă prinvânzarea de euro-obligaţiuni pe cinci ani, la un randament de5,29%.

El este unul dintre cei mai tineri demnitari români, acestaîncepându-şi cariera în administraţie încă de la vârsta de 25 deani, când a fost timp de cinci luni (aprilie-septembrie 2006)consilier la Ministerul Integrării Europene.

În septembrie 2006 sare imediat pe poziţia de secretar de statîn Ministerul Finanţelor, fiind susţinut de PD (Partidul Democrat).De altfel, acest partid l-a susţinut peste tot, în toate poziţiileocupate până în prezent.

Dan Drăgoi, tatăl lui Bogdan, "mâna dreaptă" a luiVictor Stănculescu

El este fiul lui Dan Drăgoi, un om de afaceri extrem deputernic, dar discret, de la începutul anilor '90, fiind "mânadreaptă" a lui Victor Stănculescu, generalul care alături de IonIliescu şi Silviu Brucan l-au dat jos pe Ceauşescu şi au preluatconducerea ţării.

Balli, traderul care era să pună mâna pe SidexGalaţi

Numele lui Dan Drăgoi se leagă foarte mult de grupul Balli,traderul de metale cu rădăcini iraniene, care desfăşura afaceri înRomânia la începutul anilor '90 în domeniul petrolului, oţelului şia altor metale neferoase.

Dan Drăgoi, prin legăturile sale, avea "intrare" oricând la IonIliescu sau la cei care au condus România între 1990 şi 1997. La unmoment dat, Dan Drăgoi a stat şi în spatele înfiinţării bănciiRoBank care i-a dat credit lui Ion Iliescu să-şi cumpereapartamentul din vila în care stă de peste 20 de ani şi a companieide asigurări Asigurarea Anglo-Română.

După ce "gaşca" lui Iliescu a pierdut puterea în 1996, influenţalui Dan Drăgoi a început să scadă în România. Acesta, împreună cugrupul Balli au vrut să cumpere combinatul siderurgic Sidex Galaţi.Dan Drăgoi a ieşit din peisaj, dar în lumea afacerilor a rămas lafel de puternic.

Transferul de putere

Începând cu anii 2000 Dan Drăgoi a intrat în grupul lui AdrieanVideanu, cei care preluaseră puterea alături de Traian Băsescu înPartidul Democrat.

De altfel, peste ani familia Drăgoi a rămas la fel de apropiatăgrupului din jurul lui Videanu, unde îi mai regăsim pe Gheorghe"Bebe" Ionescu, Sorin Creţeanu (proprietarul Comnord), RaulDoicescu (proprietarul BogArt) şi Puiu Popoviciu (proprietarulmallului Băneasa şi a complexului imobiliar din zonă). "Bebe"Ionescu, fost director general la FPS (Fondul Proprietăţii de Stat,actualul AVAS) la mijlocul anilor '90, a fost numit de Videanu careprezentant al statului în consiliul de administraţie al Petrom,unde este şi astăzi. De altfel, băiatul lui "Syda" - aşa cum estecunoscut -, a fost şi încă mai este prietenul fiicei lui TraianBăsescu, Elena, conform ziarelor tabloide.

Acesta a urmat Universitatea Tufts University, Fletcher dinBoston, Massachusetts, a absolvit Facultatea de RelaţiiInternaţionale cu distincţia Magna cum Laudae, Facultatea deEconomie cu distincţia Magna cum Laudae şi a fost membru Golden KeyHonor Society.

Sunt bancheri, consultanti,avocati sau analisti profesionisti. Numai ca se afla laLondra

Românii de peste hotare

După terminarea studiilor în străinătate, Bogdan Drăgoi a lucratla Londra şi Bucureşti în perioada 2002-2004 pentru grupul Inquam,cel care deţinea Telemobil în România.

De acum, avem cu cine defila.Numai sa vrem

În2004 el, împreună cu un grup de prieteni, a lansat operatorultelecom prin satelit Focus Sat, pe care l-a vândut în 2006 grupuluiUPC.

Bogdan Drăgoi a fost vicepreşedinte al companiei şi cel care seocupa de finanţarea şi promovarea operatorului.

După ce a fost schimbat de la Finanţe în 2007, când PD a fostscos de la guvernare de premierul Călin Popescu Tăriceanu, el afost numit director general economic în Primăria Bucureşti, întimpul mandatului lui Adriean Videanu. A revenit în 2009 casecretar de stat la Finanţe, fiind adus de Gheorghe Pogea, ministrula vremea aceea şi partener de afaceri al lui Adriean Videanu, carepreluase funcţia de ministru al economiei.

Bogdan Dragoi, fiul unuiapropiat al lui Videanu - posibil secretar de stat laFinante

Din 2009, Bogdan Drăgoi este responsabil de asigurareafinanţării bugetului naţional prin funcţia de şef alTrezoreriei.

RBC, clubul românilor de la Londra care vor prelua puterea înRomânia

Ziarul Financiar a scris pentru prima dată de Bogdan Drăgoi înianuarie 2004, atunci când un grup de români prezenţi la Londra aînfiinţat Romanian Business Club (RBC). Acest grup format dinromâni care activau pe piaţa londoneză ca bancheri, avocaţi sauconsultanţi, voia să formeze o forţă extrem de puternică care lamomentul potrivit să vină în ţară. Grupul a fost cultivat mulţi anide Mircea Geoană. O parte dintre membrii grupului au revenit înţară fie desfăşurând afaceri proprii, fie preluând funcţii încadrul unor bănci româneşti.

Din acest club fac parte Dan Badea, cel care este partenerul dinRomânia al celei mai puternice firme de avocatură din lume CliffordChance; Ciprian Păltineanu, director în cadrul UniCredit ŢiriacRomânia; Mihai Buia, fost HVB Bank şi acum reprezintă intereseleunui fond de investiţii; Bogdan Patrinichi, bancher la Londra;Cristian Ţepelea; Mircea Flore.

Citiţi aici CV-ul lui BogdanDrăgoi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO