Analiză

Britanicii fac afaceri 4 mld. € şi profituri de 200 mil. € pe an

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Ioana David

16.12.2013, 21:01 252

Marea Britanie este reticentă în ceea ce priveşte deschiderea pieţei muncii către români în 2014, însă nu ia în considerare câştigurile pe care statul britanic, persoanele şi companiile le-au realizat în România.

Astfel, anul trecut, companiile cu capital britanic au realizat afaceri de 4 mld. euro pe piaţa locală şi profituri de 200 mil. euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, dar pe lângă aceste câştiguri directe, britanicii mai beneficiază de pe urma listării companiilor româneşti la Londra, la care se adaugă achiziţia de terenuri ieftine, contribuţiile la bugetul statului pentru românii care lucrează în Regat şi expaţii care lucrează în diviziile locale.

Însă cea mai mare afacere pe care au realizat-o în România rămâne vânzarea a două fregate vechi, într-un deal de 161 milioane de lire sterline parafat în 2003.

În aceste condiţii, de ce sunt britanicii reticenţi în legătură cu muncitorii români? „Indubitabil există o miză politică. Cum partidul populist UKIP, cel care susţine ieşirea Marii Britanii din UE, a început să aibă tot mai multe voturi din partea popu­laţiei, iar cel conservator trece printr-o oarecare criză, David Came­ron (primul-ministru al Marii Britanii – n.red.) încearcă să îşi păstreze electoratul preluând o parte din mesajele populiste ale adversarilor, printre care şi cel legat de descurajarea românilor de a accesa piaţa muncii“, spune Andrei Ţăranu, conferenţiar universitar la Facultatea de ştiinţe politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucu­reşti (SNSPA).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO