Analiză

Business Magazin - Personalitatea anului 2010: Exportatorul

Business Magazin - Personalitatea anului 2010: Exportatorul

Autor: Crenguta Nicolae

20.12.2010, 11:54 60

Va mai amintiti de relatarile entuziaste de acum cativa ani dinpresa straina despre "Detroitul Estului", cu o Romanie care sepozitiona in concurenta europeana ca furnizor de masini Dacia,anvelope Continental, telefoane Nokia, software si servicii deoutsourcing? Nu era criza, iar economia crestea.Acum, economia nucreste(inca), dar exporturile merg bine si deocamdata suntsingurele care merg bine, scrie Business Magazin.

Cand fabrica de la Jucu s-a deschis in 2008, majoritateaangajatilor lucrau 12 ore pe zi si castigau mai putin de 300 deeuro pe luna. Parea evident de ce fi nlandezii de la Nokiainchideau fabrica din Bochum ca sa-sI transfere aici productia.Acum, seful local al Cartel Alfa sustine ca salariul a crescut laJucu la 400 de euro pe luna, mai mult decat castiga un doctor sauun profesor din zona, programul de munca are sanse sa scada la 8ore "in viitorul apropiat", iar personalul fabricii a ajuns la1.200 de angajati cu contractpermanent si 1.800 cu contracttemporar. In plus, fabrica Nokia si-a schimbat conceptul, de laproductia de telefoane mobile ieftine pentru pietele din Europa deEst, Asia si Africa spre productia de telefoane inteligente. Vedeţio analiză amănunţită a anului 2010 pewww.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO