Analiză

Campionii creşterilor din economie în ultimii cinci ani. Care sunt cele şase sectoare care şi-au dublat businessul şi cum s-a aşezat mediul privat cu creşteri uriaşe în sănătate şi învăţământ, două sectoare unde statul este neputincios. Urmează anuarul ZF Cele mai dinamice companii din România

Autor: Cristina Roşca

21.10.2024, 11:00 1556

Sunt 15 sectoare mari din economie care în ultimii cinci ani au avut creşteri de la 80% la 165%. Unele sunt industrii-cheie pentru economia României, cum ar fi construcţiile, altele sunt mai puţin vizibile, dar extrem de importante, cum ar fi cercetarea-dezvoltarea La polul opus, doar cinci sectoare mari din cele 65 analizate de ZF au stagnat sau chiar au scăzut în termeni de cifră de afaceri Datele de până acum arată însă că în 2023 cifra de afaceri din economie a scăzut cu 6% faţă de 2022, un declin peste cel raportat în anul pandemiei de COVID-19.

În ultimii cinci, multe dintre businessurile locale, ca de altfel şi cele internaţionale, au trăit evenimente şi emoţii cât pentru decenii întregi. De la creşteri economice la crize sanitare şi de la războaie şi crize geopolitice la inflaţie record, totul s-a întâmplat în perioada 2018-2023. Iar asta, cu siguranţă, a avut impact asupra tuturor sectoarelor din economie.

Doar că, ce pentru unele a fost un avantaj, pentru altele a fost un dezavantaj. Şi ceea ce pe unele le-a săltat, pe altele le-a îngropat. Spre exemplu, pandemia a adus în prim-plan sectorul sanitar şi industria farma, în timp ce turismul şi ospitalitatea s-au dus în cap timp de doi ani. Apoi, problemele geopolitice au făcut ca industria armamentului şi energia să fie pe prima pagină a ziarelor ca „staruri”, în timp ce piaţa de M&A – cel puţin în regiunea ce cuprinde şi România – a avut o perioadă în care a suferit de „anemie“ şi a dispărut din prim-plan.

Ţinând cont de toate evenimentele care au avut loc, care până la urmă au făcut ca ultimii ani să fie un adevărat roller coaster pentru economie, cine au fost performerii mediului local de business?

ZF a selectat 15 sectoare în cazul cărora ritmul de creştere a variat de la aproape 80% la circa 165%. Unele sunt industrii-cheie pentru economia României, cum ar fi construcţiile, altele sunt mai puţin vizibile, dar extrem de importante, cum ar fi cercetarea-dezvoltarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro