Analiză

Care criza? Echipele de fotbal din Europa au aruncat cu banii dupa super jucatori

Care criza? Echipele de fotbal din Europa au aruncat cu banii dupa super jucatori
16.09.2009, 00:00 117

Vedete incontestabile pe piata transferurilor in aceasta vara aufost clubul Real Madrid si presedintele sau Florentino Perez.Revenit la conducerea clubului spaniol dupa o pauza de trei ani,Perez si-a propus crearea unei noi echipe "galactice".

Daca in timpul primului mandat de la inceputul anilor 2000strategia sa a fost sa aduca in fiecare sezon un jucator de renume,anul acesta Perez a cheltuit nu mai putin de 257,4 milioane de europentru a aduce nume precum Cristiano Ronaldo, Kaka sau KarimBenzema, conform datelor de pe site-ul Futebol Finance.Cheltuielile cu transferuri ale Realului au crescut cu 663%, fatade 33,7 milioane de euro cu un sezon in urma.

Superlativele Realului

Pe langa suma record platita pentru transferuri, Realul se maipoate lauda si cu cel mai mare transfer realizat vreodata: aducerealui Cristiano Ronaldo de la Manchester United a costat 94 demilioane de euro. De fapt echipa madrilena ocupa patru din primelecinci locuri in topul celor mai mari transferuri din aceasta vara.Mutarea lui Zlatan Ibrahimovic de la Inter la Barcelona pentru 68de milioane de euro este pe locul doi in acest top. Urmatoarelelocuri sunt ocupate de transferul lui Kaka de la AC Milan la Realpentru 65 de milioane de dolari, cel al lui Xabi Alonso de laLiverpool pentru 35,4 milioane de euro si venirea lui Karim Benzemapentru35 de milioane de euro.

Madridulsta bine si la capitolul venituri din vanzari de jucatori,castigand 87,5 milioane de euro din vanzarea de jucatori de renumeprecum Arjen Robben, Wesley Snider sau Jan Huntelaar.

"Daca noi (Real Madrid) avem nevoie de bani, bancile ni-i vorimprumuta. Ei inteleg ca pot investi in noi pentru ca avem un modelde afaceri care include aducerea celor mai buni jucatori, care larandul lor aduc cele mai mari profituri", si-a explicat Perezstrategia in revista britanica Sky Sports Magazine.

El a mai adaugat ca Realul are venituri anuale de aproximativ400 de milioane de euro provenite din trei surse principale:drepturile de televizare, vanzarile de bilete si cele de materialepromotionale.

Tur de forta pentru Barcelona

Si rivala de-o viata a Realului, Barcelona, echipa care acastigat tot ce se putea in sezonul trecut, adica Champions League,Supercupa Europei, cupa si campionatul spaniol, a fost activa pepiata transferurilor, cheltuind in aceasta vara 113,5 milioane deeuro pentru transferuri, in crestere fata de 90,5 milioane de euroin urma cu un an.

Manchester City, echipa care anul trecut ocupa prima pozitie intopul achizitiilor cu un total de 101,85 milioane de euro, acontinuat si anul acesta investitiile masive in jucatori platind139,3 milioane de euro pentru a aduce jucatori precum Carlos Tevez(29 de milioane de euro), Joleon Lescott (27,5 milioane de euro)sau Roque Santacruz (21,2 milioane de euro).

Clasamentul investitiilor in jucatori este dominat numeric deAnglia, nu mai putin de sapte echipe aflandu-se in top 20. InterMilano, echipa la care activeaza si fundasul roman Cristi Chivu,conduce plutonul celor patru echipe italiene din top cu investitiide 90,5 milioane de euro, in crestere cu 53% fata de cele 58,9milioane de euro din sezonul trecut.

Inter si Juventus Torino impart pozitia de lider in clasamentulcelor mai mari transferuri realizate de echipele italiene,cheltuind 25 de milioane de euro pentru Diego Milito (Inter) siFilipe Melo (Juventus). Cei 55,3 milioane de euro investiti injucatori plaseaza echipa torineza pe locul trei in Serie A lacapitolul cheltuieli totale cu transferurile dupa Inter si Genoa(69,3 milioane de euro).

Italienii fac marcaj strans

Pe de alta parte, Inter, campionii en titre in Italia, ocupaprimul loc in topul veniturilor din transferuri, cu 106 milioane deeuro, ceea ce inseamna ca din activitatea de pe piatatransferurilor echipa milaneza a iesit cu un profit de 15,5milioane de euro. Acest clasament este completat de ManchesterUnited cu venituri de 103,1 milioane de euro si de Real Madrid cu87,5 milioane de euro.

In conditiile in care Manchester United a cheltuit doar 36,9milioane de euro pe transferuri, clubul are in conturi cu 66,2milioane de euro mai mult decat la sfarsitul sezonului trecut. SiAC Milan este o echipa care se poate lauda cu o campanieprofitabila, vanzand jucatori in valoare de 80,1 milioane de eurosi cumparand de numai 21,5 milioane de euro.

Echipele din campionatul englez domina numeric si topulveniturilor din transferuri cu opt echipe in top 20, fiind urmatede echipele italiene in numar de cinci.

Cu cine se bat romanii in Europa

Steaua

Fenerbahce Istanbul, adversara Stelei din Europa League,competitie care va incepe de maine si este transmisa de postul ProTV, este echipa din Est care a investit cel mai mult in achizitiilede jucatori, 28 de milioane de euro. Cel mai scump transfer al luiFenerbahce a fost cel al lui Mehmet Topuz, cumparat de laKayserispor pentru 9 milioane de euro. In ciuda turului de forta alturcilor, celelalte echipe din grupa H nu s-au remarcat prinachizitii. De exemplu olandezii de la Twente au cumparat jucatoriin valoare de 8,85 milioane de euro, dar au vandut de 11 milioanede euro, conform datelor de pe site-ul Transfermarkt.de. Nu au fostdisponibile date pentru echipa Serif Tiraspol. Steaua a cheltuit3,5 milioane de euro pentru transferurile unor jucatori precumCristi Tanase sau Ciprian Tatarusanu.

Dinamo

Doua dintre adversarele lui Dinamo din grupa F au fost foarteactive pe piata transferurilor. Turcii de la Galatasaray au facutachizitii de 15,9 milioane de euro, vanzand jucatori in valoare dedoar 150.000 de euro. Transferuri mai mari au facut cei de laPanatinaikos (16,65 milioane de euro). Djibril Cisse este vedeta pecare grecii le-au platit 8,5 milioane de euro celor de la OlympiqueMarseille. Aceeasi suma au platit-o si cei de la Galatasaray pentrua-si asigura serviciile lui Abdul Keita. In timp ce Sturm Graz apreferat sa aduca doar jucatori liberi de contract, Dinamo a vandutjucatori in valoare de 1,93 milioane de euro, cumparand de numai150.000 de euro.

FC Timisoara si CFR Cluj

Din grupa A, unde se afla si FC Timisoara, la capitolultransferuri se remarca olandezii de la Ajax. Echipa din Amsterdam acumparat de 8 milioane de euro si a vandut de 10 milioane de euro.CFR Cluj este lider in grupa K la capitolul venituri din vanzari dejucatori cu 5,2 milioane de euro, in timp ce PSV Eindhoven s-aremarcat la capitolul achizitii, cheltuind 7,1 milioane de euro.Celelalte doua echipe din grupa K, FC Copenhaga si Sparta Praga auadus doar jucatori liberi de contract.

Unirea Urziceni

Dintre adversarele Unirii Urziceni in Champions League, Sevillasi Stuttgart s-au remarcat pe piata transferurilor in aceasta vara.Daca spaniolii ocupa locul 20 in topul echipelor care au investitin achizitia de jucatori, cu o suma de 27 mil. euro, nemtii de laStuttgart, unde activeaza si atacantul roman Ciprian Marica, seafla pe 15 in topul veniturilor din vanzarea de jucatori, cu 30 demilioane de euro. Pe de alta parte nemtii au si cheltuit 17,45milioane de euro pe transferuri, conform site-uluiTransfermarkt.de. Scotienii de la Glasgow Rangers au fost maimodesti in privinta transferurilor, cumparand jucatori in valoarede 500.000 de euro si vanzand de 2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO