Analiză

Care sunt principalele prevederi ale proiectului de lege privind stimularea investitiilor adoptat de Guvern

25.06.2008, 13:57 42

"Aceasta lege privind investitiile vizeaza pe termen lung, ca viziune strategica, mentinerea unui ritm inalt de investitii straine si romanesti. Stimulam investitiile intr-o maniera nediscriminatorie, deci actul normativ nu se refera numai la investitiile straine", a declarat prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu saptamana trecuta in sedinta de guvern. Legea elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor urmeaza sa fie adoptata printr-o ordonanta de urgenta saptamana viitoare.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine acest obiectiv al legii prin care nu se fac diferente intre investitorii straini si cei autohtoni.
"Odata intrati in Uniunea Europeana, toti suntem egali. S-a ajuns la momentul cand in Romania sunt si investitii locale, nu numai investitii straine directe. Investitorii autohtoni trebuie incurajati in egala masura", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
Facilitatile se acorda celor care investesc in urmatoarele sectoare de activitate: industria prelucratoare, energia electrica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria de distributie a apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, industria de telecomunicatii si a serviciilor informatice, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, servicii administrative si servicii suport.
Facilitatile acordate investitorilor se prezinta sub forma unor scheme de ajutor de stat fundamentate pe baza unor criterii specifice precum obiectivul, scopul, eligibilitatea, durata, bugetul, furnizorul, procedura de acordare, domeniile in care se realizeaza investitia.
Legea prevede ca fiecare minister in parte sa elaboreze scheme de ajutor de stat, propriile hotarari de guvern in conformitate cu ordonanta de urgenta, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii.
De asemenea, sunt sprijinite investitiile in zonele cu slaba dezvoltare economica, in regiunile cu somaj mare, investitiile in infrastructura, in activitati de cercetare-dezvoltare, formare profesionala si investitiile cu impact pozitiv asupra mediului.
O componenta importanta a legii privind investitiile se leaga de infiintarea Agentiei Romane de Investitii (ARI), prin reorganizarea actualei Agentii Romane pentru Investitii Straine (ARIS). "Avem in vedere transformarea acestei agentii astfel incat sa primeasca un mandat corespunzator nevoilor si cerintelor investitorilor", a precizat Tariceanu.
Cristian Parvan, secretar general in cadrul AOAR, declara ca aceasta decizie privind infiintarea ARI nu vine in ajutorul investitorilor locali. "Ordonanta de urgenta aprobata intr-o prima faza de Guvern saptamana trecuta este de fapt o lege cupola, care, enumera niste principii, insa structura a ramas la fel. Se mentin aceleasi proceduri centralizate care dupa parerea mea, ingreuneaza activitatea. Investitorului din Satu Mare nu ii convine sa se duca pana la Bucuresti. Guvernul a desemnat ca si autoritate pe Agentia Romana de Investitii, insa un cadru descentralizat cu operatori in toata Romania era mult mai eficient", a spus oficialul AOAR.
Actul normativ privind sprijinul din partea statului asupra dezvoltarii durabile a fost initial pregatit ca un proiect de lege, insa va fi promovat ca ordonanta de urgenta, pentru a raspunde cat mai rapid asteptarilor mediului de afaceri.
"Un proiect de lege in faza actuala cred ca ar dura extrem de mult in Parlament si vreau sa avem un raspuns cat mai prompt in fata solicitarilor mediului de afaceri de a reglementa acest cadru privind investitiile. Am decis sa promovam in sedinta viitoare acest proiect de lege printr-o ordonanta de urgenta", a declarat premierul Tariceanu.
Pe 30 iunie va avea loc o discutie intre oficialii statului si reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania pe aceasta tema.

Beneficiaza de facilitati investitorii care incurajeaza:
dezvoltarea regionala
protectia mediului inconjurator
eficienta energetica si utilizarea energiei din surse regenerabile
activitatea de cercetare-dezvoltare, inovare si inalta tehnologie
ocuparea si formarea fortei de munca
dezvoltarea domeniilor de activitate ce sustin politicile economico-sociale guvernamentale

Nu beneficiaza de facilitati investitorii care:
au datorii restante la stat
au apelat la garantia statului sau la fondul de risc
se afla in procedura de executare silita, insolventa sau dizovare

Facilitatile se acorda in urmatoarele domenii:
industria prelucratoare
energia electrica, gaze, apa calda si aer conditionat
distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare
telecomunicatii si activitati de servicii informatice
activitati profesionale, stiintifice si tehnice
servicii administrative si servicii suport

Tipuri de facilitati:
sume nerambursabile la achizitionarea de active corporale si necorporale
contributii financiare de la stat pentru locurile de munca nou create
bonificatii de dobanda la creditele contractate
alte facilitati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO