Analiză

Ce ne spun datele creşterii economice de pe primul semestru

Foto Silviu Matei

Anul agricol bun va ajuta economia în a doua jumătate a anului. Contribuţia industriei va scădea

Autor: Mihaela Claudia Medrega

07.09.2011, 00:07 1024

Industria şi agricultura au susţinut creşterea PIB în al doilea trimestru, evoluţia fiind anticipată de analişti, care consideră că producţia agricolă foarte bună va contribui la atingerea ţintei de creştere economică de 1,5% în acest an, industria urmând să aibă în a doua jumătate a anului o influenţă mai mică în condiţiile încetinirii economiilor vestice.

Contribuţia industriei la crearea de valoare adăugată a scăzut deja în al doilea trimestru, deşi mai puţin decât anticipau analiştii.

Produsul Intern Brut a fost în al doilea trimestru cu 1,4% mai mare faţă de rezultatul din aprilie - iunie 2010, pe serie brută, uşor sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%.

"Cererea internă îşi continuă revenirea foarte lentă: serviciile de piaţă au crescut în termeni reali cu 1% faţă de trimestrul II 2010 (deşi vânzările cu amănuntul rămân slabe), lucrările de construcţii s-au contractat din nou (cu 1,9% faţă de T2 2010 în termeni reali), serviciile financiare şi imobiliare au crescut cu 0,5%", a comentat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

El se aşteaptă ca activitatea din toate aceste ramuri să accelereze faţă de semestrul al doilea 2010 datorită efectului de bază pozitiv, în condiţiile în care cererea internă a fost foarte slabă în S2 2010 ca urmare a implementării măsurilor de austeritate. Deja datele pentru iulie arată o îmbunătăţire vizibilă a activităţii faţă de iulie 2010.

În ceea ce priveşte structura pe cheltuieli, Bucşa spune că veştile sunt mai puţin bune, creşterea PIB fiind susţinută, la fel ca în T1, în principal de refacerea stocurilor, fenomen firesc la ieşirea din recesiune.

"Consumul intern a continuat să se reducă în T2 în termeni reali, în contrast cu creşterea valorii adăugate în sectorul serviciilor de piaţă, dar corelat cu reducerea puterii de cumpărare şi a veniturilor reale ale populaţiei. De asemenea, austeritatea fiscală a condus la diminuarea consumului gu­vernamental faţă de S1 2010."

Investiţiile în capital fix (incluzând amor­tizarea) au scăzut în continuare. Firmele româneşti nu cred într-o revigorare rapidă a cererii interne şi, ca urmare, nu doresc extinderea rapidă a capacităţilor de producţie, conform unui sondaj publicat de Comisia Europeană.

Surprinzătoare a fost viteza redusă de creştere a exporturilor (Ă6,3% în T2 2011 faţă de T2 2010 în termeni reali) faţă de cea a importurilor (Ă7,7%). Această dinamică nu e confirmată de datele INS privind comerţul exterior şi nici de datele BNR privind balanţa de plăţi, a afirmat Bucşa.

Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank, consideră că cifrele detaliate privind PIB-ul din al doilea trimestru "nu arată bine", creşterea uşoară venind în principal de la agricultură, ceea ce arată fragilitatea economiei, dar în al treilea trimestru lucrurile se vor îmbunătăţi.

Cum a evoluat economia faţă de primul trimestru din 2011

PIB-ul a încetinit în al doilea trimestru (T2), înregistrând o creştere de doar 0,2% faţă de primul trimestru, după un avans de 0,7% înregistrat în primele trei luni ale anului (T1).

Agricultura a înregistrat un plus de 2,5% în T2 faţă de primele trei luni ale anului, pe date ajustate sezonier, în timp ce industria şi construcţiile au fost în teritoriul negativ, cu 0,4%.

Un semnal pozitiv a venit de la acti­vităţile financiare şi imobiliare, care au înregistrat o creştere de 1,2%.

"Pe partea de formare a PIB, creşterea vine în principal de la agricultură. Industria a fost pe minus, ca şi construcţiile. Serviciile au înregistrat creştere, dar uşoară, iar tendinţa poate să fie inversată. În cazul exporturilor nete, contribuţia a fost negativă, ceea ce arată că exporturile deja au fost afectate şi există în continuare riscul să fie afectate", a declarat Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Pe partea de utilizare a PIB se observă o creştere a consumului final, cu 1,1% în T2 comparativ cu T1, în principal pe seama cheltuielilor administraţiilor publice. În cazul investiţiilor (formarea brută de capital fix), plusul a fost de doar 0,2%.

"Consumul privat şi investiţiile au înregistrat creşteri anemice, de doar 0,2%, care nu pot fi considerate de durată. Pe partea de utilizare, creşterea economică este explicată în special de cheltuielile admi­nistraţiei publice, ceea ce nu este sustenabil. În condiţii de austeritate este puţin probabil să ai suport continuu dinspre acest sector", a mai spus Chideşciuc.

Cum va fi al doilea semestru

Bucşa anticipează o creştere economică la sfârşitul anului între 1,5% şi 1,8%, mai aproape de limita superioară a intervalului.

Factorii de creştere a economiei ar urma să fie producţia agricolă foarte bună (contribuţie totală estimată la PIB în 2011 de 0,5 puncte procentuale), cu efecte în creşterea autoconsumului şi în reducerea importurilor, precum şi efectul de bază pozitiv care va determina, probabil, creşterea cererii interne şi dinamica pozitivă a serviciilor în S2 2011 faţă de S2 2010.

Contribuţia industriei la PIB se va reduce ca urmare a încetinirii activităţii economice în zona euro, însă cu toate acestea, industria va rămâne principala ramură generatoare de valoare adăugată în 2011, în opinia lui Bucşa.

AGRICULTURĂ

Agricultura a avut o contribuţie pozitivă importantă la creşterea economiei din al doilea trimestru, prefigurând anul agricol bun.

Potrivit datelor INS, componenta agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură a înregistrat o creştere de 3,4% faţă de al doilea trimestru din 2010. În primul semestru agricultura a crescut cu 2,5%, faţă de intervalul similar din 2010.

În ultimii ani agricultura şi-a redus continuu ponderea în PIB. De la ponderi în PIB de peste 8% în 2005 sau 2006, agricultura a coborât spre 6% din PIB în 2009 şi 2010. Pentru a doua jumătate a anului analiştii anticipează o contribuţie favorabilă importantă a agriculturii la creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - miercuri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9726
Diferență: 0,002
Ieri: 4.9725
Azi: 4.5313
Diferență: -0,2334
Ieri: 4.5419
Azi: 5.7463
Diferență: 0,1516
Ieri: 5.7376
Azi: 5.1634
Diferență: 0,194
Ieri: 5.1534