Analiză

Ce pretenţii are un absolvent de facultate? De la 1.000 euro în 2008 la 300 de euro în 2011

Ce pretenţii salariale mai are un absolvent de facultate? De la 1.000 de euro net în 2008 la 300 de euro în 2011

Autor: Adelina Mihai

30.05.2011, 23:45 3174

Tinerii care vor să se angajeze în acest an şi-ar dori săprimească un salariu net de 1.400- 1.500 de lei la angajare, dacăau terminat o facultate cu profil economic sau tehnic în Bucureştişi nu au experienţă de lucru. Aşteptări mai moderate au însăproaspeţii absolvenţi de facultate din provincie, care s-ar angajape salarii de 1.000 de lei dacă au terminat o facultate cuspecializarea în contabilitate sau de 1.500 de lei net dacă austudii în IT, arată cel mai recent studiu al companiei deconsultanţă în resurse umane Catalyst Solutions.

"Se poate observa că pretenţiile salariale ale tinerilorabsolvenţi de facultate s-au apropiat foarte mult de realitate,tendinţă care a început să se resimtă încă din 2009. Întotdeaunavor fi însă şi excepţii, pentru că tineri care solicită 1.000 deeuro la angajare fără să aibă experienţă şi aptitudini necesareexistă în continuare", a spus Anca Deleanu, consultant în cadrulCatalyst Solutions.

Studiul Catalyst Solutions, companie care organizează şi târgulde joburi "Angajatori de Top", a fost realizat în perioadamartie-aprilie 2011 pe un eşantion de peste 10.700 de persoane,dintre care aproape 3.300 au peste 3 ani de experienţă de lucru.Respondenţii au vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani. Aşteptărilesalariale ale tinerilor coincid şi cu ofertele de pe piaţa muncii.Salariile nete pe care le oferă companiile inginerilor debutanţi,programa­torilor şi testerilor de jocuri încep de la 300 - 400 deeuro şi ajung la 600 de euro pe lună, potrivit informaţiilorfurnizate de compania de recrutare Gi Group.

Cel mai bine plătiţi sunt absolvenţii de Politehnică, întrucâtinginerii debutanţi sau testerii sunt la mare căutare, iarangajatorii le plătesc salarii de până la 600 de euro net, la polulopus situându-se tinerii care lucrează în retail sau chiar însectorul bancar, care încep de la salarii de 200 de euro net. Înceea ce priveşte obiectivele profesionale urmărite, aproape 60%dintre tinerii respondenţi la studiul Catralyst au spus că îşidoresc să devină specialişti în domeniul lor de activitate.

Pe primele locuri în rândul celor mai doriţi angajatori dinacest an se află companii precum Microsoft, Google, Oracle, BCR sauContinental, însă 62% dintre tinerii respondenţi nu au depusniciodată o cerere pentru un job la angajatorul pre­ferat, pe motivcă nu au experienţă şi că nu sunt joburi deschise. Pachetulsalarial rămâne în con­tinuare principalul motiv care i-ardetermina pe tineri să se relocheze, întrucât 70% din tinerii dinBucureşti care lucrează în domeniul IT&C şi-ar dori să plece înstrăinătate pentru un salariu mai mare, mai arată rezultatelestudiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO