Analiză

Ce se schimba in businessul romanesc dupa ce Occidentul se muta la doar 400 km de Bucuresti

26.04.2004, 00:00 44



Mutarea granitei Uniunii Europene (UE) mai la est va duce la majorarea investitiilor straine in Romania, atat directe, in capacitati de productie, cat si pe bursa.Din punct de vedere al comertului exterior, pentru inceput va fi mai greu, dar pe termen mediu exporturile Romaniei vor fi impulsionate de o Uniune largita.



"Ungaria, Cehia sau Polonia, odata intrate in UE, vor fi considerate piete fara risc. De aceea, investitorii pe bursa care cauta randamente bune se vor orienta mult mai mult catre Romania sau Bulgaria. De asemenea, va creste fluxul de investitii al companiilor medii din UE, care pana acum nu s-au aventurat dincolo de Polonia sau Ungaria. Pentru aceste firme, riscul lor se reduce odata ce aceste tari intra in UE, si vor cauta sa se extinda si mai la est", a spus analistul economic Liviu Voinea.



De asemenea vor creste investitiile pe piata imobiliara. Romania este cotata ca fiind una dintre pietele cu cel mai mare potential de crestere in acest segment de catre expertii imobiliari europeni.





Mai intai, un deficit mai mare



Din punctul de vedere al comertului exterior, intrarea celor 10 state din Europa de Est in Uniunea Europeana va duce, statistic, la majorarea deficitului exterior al comertului Romaniei cu UE. In schimb, privit in dinamica, deficitul se va micsora in timp, pentru ca exporturile Romaniei in fostele tari CEFTA vor creste. De la 1 mai 2004, pentru Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia si Slovacia nu va mai fi valabil acordul CEFTA, ci Acordul de liber schimb negociat cu UE.



"Pe termen scurt, este posibil ca deficitul balantei comerciale sa cunoasca o majorare, dar pe termen mediu si lung acest deficit al balantei comerciale se va diminua. De ce? Pentru ca, in multe sectoare, vom avea acorduri mai favorabile producatorilor romani in relatia cu UE decat erau cele din CEFTA. De exemplu, anul acesta va fi modificata legislatia, astfel incat pentru produsele agricole transformate vom avea conditii mai bune in relatiile comerciale cu UE. Aici intra iaurtul, produsele zaharoase, biscuitii, ciocolata, berea, apa minerala, bauturile alcoolice sau tigaretele", a explicat Dan Dinuta, director general adjunct in cadrul Departamentului de Comert Exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului. Dinuta este responsabil pentru relatiile comerciale ale Romaniei cu UE si tarile cu care avem acorduri preferentiale.





Multinationalele sunt inca in cercetari



Deocamdata insa, oamenii de afaceri nu cunosc decat partial efectele largirii UE din aceasta saptamana asupra business-ului lor.



"Saptamana aceasta am avut sedinte in care am incercat sa analizam impactul pe care il va avea data de 1 mai asupra companiei. Acum nu stim decat ca vor fi schimbari, dar inca nu le-am putut cuantifica. Abia peste doua saptamani vom avea concluziile cercetarilor", a declarat Srdjan Mijuskovic, directorul de tara al grupului de cosmetice Avon.



Cea mai mare parte a produselor comercializate de Avon pe piata romaneasca sunt importate din Polonia, unde compania detine o fabrica.



"Importurile din Polonia vor fi influentate, dar inca nu stim cu cat", a mai spus Mijuskovic.



Pentru unii dintre exportatori, efectele nu sunt favorabile. "Clientii nostri nu au fost foarte incantati si deja a avut loc o reducere a volumului de vanzari preconizat", a declarat Paul Nuber, directorul general al companiei Nestle Romania, filila locala a producatorului elvetian din industria alimentara. Neste detine in Romania o fabrica de napolitane (care produc marca Joe) la Timisoara, iar o parte din productia realizate este exportata in tari precum fostele state Iugoslave, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Republica Ceha.



"Multe companii romanesti, atat exportatori, cat si importatori, se asteptau ca autoritatile sa fie mai proactive si sa promoveze asa numitul sistem "dublu zero", adica, daca Romania aplica taxe vamale zero la importurile din Uniunea Europeana, atunci si Uniunea Europeana ar trebui sa perceapa tot taxe zero la exporturile din Romania", a adaugat Nuber.





Ingrijorare in industria lohnului



Alte industrii sunt mai putin afectate de schimbarile care vor avea loc la 1 mai. "Pentru industria mobilei nu va avea loc nici o schimbare vamala la 1 mai. Taxele vamale zero vor ramane in continuare zero", a declarat Dan Viorel Sucu, presedintele grupului Mobexpert, cel mai mare retailer de mobila din Romania. Mobexpert este printre putinele companii romanesti care si-au propus o extindere regionala. Compania a inceput constructia unui magazin de mare dimensiune la Sofia si ulterior intentioneaza sa investeasca si la Kiev si Belgrad.



Producatorii din industria de textile si confectii, care functioneaza in sistem lohn, sunt mai ingrijorati. "Pe masura apropierii momentului de aderare a Romaniei, lohnul se va diminua pe segmentul final, al confectiilor, si se va transfera catre industria primara. Principala problema pentru acest sector este ca nu exista furnizori interni pentru industria primara sau pentru accesorii", a spus Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, din industria confectiilor.



Efectul este diferit in functie de produsele care fac obiectul comertului exterior. "Pentru anumite industrii, efectul va fi pozitiv, iar pentru altele negativ. Depinde de preferintele vamale acordate de Romania fiecaruia din statele cu care a negociat acordurile bilaterale", a declarat Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).





Vor creste investitiile poloneze si cehe



In ceea ce priveste, companiile din tarile care vor adera anul acesta la UE - cum sunt cele din Polonia, Cehia, sau Ungaria - ar putea sa-si creasca investitiile pe piata romaneasca, care devine mai competitiva din punctul de vedere al costurilor cu forta de munca, comparativ cu statele care vor adera anul acesta.



"Companiile slovene, poloneze, sau cehe, care au ajuns la o anumita maturitate pe piata locala vor incerca sa se extinda, iar una dintre locatiile cele mai atractive vor fi Romania si Bulgaria, unde competita nu este foarte mare inca", a mai spus Jesovnik. Grupul polonez Porta KMI, producator de usi, va finaliza anul acesta o investitie de opt milioane de dolari intr-o fabrica de usi la Arad.



Firmele poloneze, unguresti, sau cehe, care si-au deschis unitati de productie pe piata romaneasca, ar putea sa-si transfere capacitatile de productie in Romania pentru a beneficia de unele avantaje determinate de tarifele vamale.



Aceste avantaje vizeraza in principal industria agroalimentara, care va fi in continuare protejata prin tarife vamale la import.



Un exemplu in acest sens este producatorul de sucuri naturale La Festa, fililala locala a grupului polonez Maspex, care a anuntat recent extinderea capacitatilor de productie pe piata romaneasca. Compania si-a stabilit un plan de investitii de peste 20 de milioane de dolari. Krzysztof Grabowski, presedintele La Festa, a explicat ca pentru anumite produse - cum ar fi pulpa de fructe din care se fabrica sucurile - va deveni mult mai rentabil sa produca pe piata locala decat sa importe din alte tari.





Ce se schimba la ei?



Una din principalele schimbari cu efect imediat va fi ca producatoriii din sectorul agroalimentar cu aceste state nu vor mai putea primi subventii, ca urmare a restrictiilor impuse la acest capitol de politica Uniunii. Ca urmare, exporturile acestora vor deveni mai putin competitive pe pietele externe. Acesta ar putea fi un avantaj pentru Romania, care inca mai are dreptul sa acorde subventii anumitor domenii.



Odata integrate in Uniunea Europeana, cele zece state ar putea suferi o serie de schimbari in relatiile comerciale. "Aderarea la UE ar putea implica unele schimbari in comertul exterior al Sloveniei, care reprezinta o mare parte din intreaga economie. Foarte multe companii slovene importa materiile prime, pe care le prelucreaza si le exporta pe diverse piete. Aderarea va aduce o serie de bariere la importurile din tari precum Argentina sau Rusia, de unde companiile slovene se aprovizioneaza foarte mult. Astfel ca acestea s-ar putea orienta catre alte piete", a explicat Peter Jesovnik, presedintele Camerei pentru Extindere a Sloveniei, aflat in Romania cu ocazia unui seminar pe tema extinderii Uniunii Europene.





Balanta comerciala va suferi



In primul an de la aderarea celor zece state la Uniunea Europeana, balanta comerciala ar putea sa se deterioreze.



Mihai Ionescu, spune ca extinderea UE va dezechilibra cu cel putin 100 de milioane de dolari balanta comerciala a Romaniei. El sustine ca Romania va pierde in jur de 10-20% din capacitatea de export. Principala schimbare va fi impunerea unor cerinte mult mai stricte la exporturile romanesti in aceste state, in special cele netarifare, care se vor alinia la cele europene.



Mediul de afaceri si institutiile de stat din Romania incearca sa ia din timp masuri pentru a diminua cat mai mult deteriorarea balantei comerciale.



Saptamana trecuta a fost infiintat Consiliul de Export, o organizatie formata din ministere, asociatii profesionale, patronate, care are ca scop promovarea exporturilor romanesti. Consiliul va infiinta trei birouri de afaceri la Bohn, Moscova si Beijing, pentru prospectarea acestor piete.



La sfarsitul anului trecut, soldul negativ al balantei Romaniei cu cele sase tari membre CEFTA era de circa 1 miliard de euro, singura tara cu care Romania inregistra o balana excedentara fiind Bulgaria. Din acest deficit, o mare parte provine din zona produselor agroalimentare: peste 300 milioane euro.





"Sarim, si dupa aceea vedem pe ce am aterizat"



Dar ce spun si cum se simt noii cetateni ai UE?



"In cadrul Lek (cea mai mare firma slovena de medicamente- n.red) a fost evaluat impactul intrarii in UE si am ajuns la concluzia ca nu va avea nici un efect negativ asupra afacerilor pe care le avem in tarile din valul unu sau doi de aderare. Situatia nu este insa foarte clara: este o situatie de genul "Sarim, si dupa aceea vedem pe ce am aterizat". Probabil ca o imagine completa o vom avea, atat ca tara (Slovenia - n.r.) cat si companie abia la ceva timp dupa aderarea efectiva", spune Tomo Cuk, country manager al Lek pentru Romania.



Lek este una din cele mai mari companii slovene, avand capacitati de productie externe atat in Polonia cat si in Romania.



In Romania, Lek detine Pharmatech Targu - Mures, compania achizitionata in 2000 pentru circa 10 milioane de dolari.



Grupul sloven a demarat de curand la Targu Mures constructia unei noi fabrici de medicamente, destinata exportului de macrolide (o clasa superioara de antibiotice) in Europa. Cuk spune ca nici activitatea noii fabrici, care necesita o investitie de peste 15 milioane de dolari, nu va fi influentata de largirea UE.



"Oricum, noua fabrica va putea sa exporte medicamente abia in 2007 sau 2008, cand Romania va fi parte a UE", a conchis Cuk.





Comertul cu UE, de la doua treimi la trei sferturi



Acum, peste doua treimi din comertul exterior al Romaniei era facut cu tari din cadul Uniunii Europene. Odata cu extinderea UE de la 15 la 25 de tari, la 1 mai anul acesta, circa 75% din comertul exterior la Romaniei va fi cu UE. Pentru ca deficitul comercial cu noii membri este mare, si deficitul comercial cu UE va fi mult mai mare. Daca luam in calcul anul 2003, 62% din comertul Romaniei (exporturi plus importuri) s-a facut cu UE 15, dar numai 30% din deficitul de 5,6 mld. $ s-a datorat comertului cu aceasta zona. In schimb, desi doar 8% din comert s-a facut cu cele cinci noi tari membre UE, comertul cu acestea este "responsabil" pentru 20% din deficit.



Practic, data de 1 mai va insemna inlocuirea acordului CEFTA, care functiona pana acum in relatiile comerciale dintre Romania si o parte din statele care se vor integra, cu Acordul European. Dintre tarile care vor adera, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Slovenia, au facut parte din CEFTA (Acordul Central European de Liber Schimb).



Noul cadru juridic, similar cu cel al tarilor UE, va fi aplicat de la 1 mai si in relatia cu Letonia, Estonia, Cipru si Malta.
georgiana.stavarache@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro ;
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO