• Leu / EUR4.9479
 • Leu / GBP5.5370
 • Leu / USD5.1794
Analiză

Cele trei perle ale statului român

Cele trei perle ale statului român

Romgaz este singurul producător de gaze naturale care mai este controlat de statul român, asigurând 50% din producţia internă, restul fiind asigurat de Petrom. Foto Shutterstoc

Autor: Roxana Petrescu, Andreea Neferu

06.09.2011, 00:03 1376

1. Romgaz


155 mil. € reprezintă profitul net înregistrat de Romgaz în 2010, cel mai mare înregistrat de vreo companie de stat.

Romgaz este compania de stat, aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care a raportat anul trecut cel mai mare profit net, în valoare de 155 de milioane de euro. Firma din Mediaş este singurul producător de gaze naturale care mai este controlat de statul român, asigurând 50% din producţia internă, restul fiind asigurat de Petrom.

 • Romgaz este doua companie de stat în termeni de profitabilitate, marja sa de 18% fiind întrecută doar de Transgaz.

 • Potrivit unui bilanţ făcut recent de Ministerul Economiei, în care au fost prezentate investiţiile făcute din 2009 până în prezent de companiile din subordine, Romgaz se află pe primul loc cu un total de peste 7 miliarde de lei.

 • Profitul Romgaz de anul acesta ar putea fi substanţial mai mare faţă de cel de anul trecut, ţinând cont de faptul că firma a obţinut în primele şase luni ale anului un profit net de 488 mil. lei (116,1 mil. euro), de peste două ori mai mare faţă de cel înregistrat în prima jumătate a anului 2010, care a fost de 225,7 mil. lei (53,7 mil. euro).

 • Romgaz este condusă de la începutul anului 2009 de Marcel Piteiu (PDL), angajat al producătorului de gaze naturale din 1984, când lucra ca inginer geolog pe schela de producţie de gaze naturale din Mediaş. Practic, evoluţia rezultatelor Romgaz poate fi pusă în legătură cu prezenţa în vârful companiei a unui om din domeniu.

 • În ciuda rezultatelor bune, la Romgaz se observă faptul că firma se implică în puţine proiecte de dezvoltare de anvergură. Producţia de energie electrică, asocierea cu firme petroliere mari pentru explorarea de noi zăcăminte, proiecte internaţionale de producţie ar putea contribui la dezvoltarea firmei.

2. Transgaz
89,6 mil. € reprezintă profitul net înregistrat de Transgaz anul trecut.

Transgaz Mediaş, transportatorul de gaze naturale, companie din portofoliul Ministerului Economiei a fost anul trecut firma de stat care a înregistrat al doilea profit ca valoare, fiind totodată compania care a înregistrat cea mai mare marjă de profit, de aproape 29%.

Această marjă nu este bună doar în comparaţie cu performanţele celorlalte companii de stat, ci poate fi pusă lângă marjele de profit la care lucrează firmele din domeniul construcţiilor, de exemplu, cunoscute pentru gradul ridicat de profitabilitate la care lucrează.

 • Transgaz este condus de Florin Emil Cosma, aducerea lui la şefia transportatorului de gaze naturale fiind prima schimbare pe care ministrul economiei Ion Ariton a făcut-o de la numirea sa în funcţie (octombrie 2010).

 • Cosma lucrează de foarte mult timp în domeniul gazelor naturale, toată presa sibiană notând faptul că nu face parte din nicio grupare politică. La fel ca în cazul Romgaz, evoluţia rezultatelor companiei are loc în contextul în care la vârful său este un om cu o bună cunoaştere a domeniului pe care îl gestionează.

 • Potrivit celor mai recente informaţii, până la finele lunii decembrie vor fi propuse spre vânzare la bursă 15% din acţiunile Transgaz (TGN).

 • Cifra de afaceri a Transgaz Mediaş (TGN) a avansat în primul semestru cu 3%, la 712,6 milioane lei (170,5 milioane euro), însă profitul net a scăzut cu 4%, la 255,2 milioane lei (61 milioane euro), ca urmare a creşterii cheltuielilor cu personalul şi a unor amortizări.

3. Hidroelectrica
69,6 mil. € reprezintă profitul net înregistrat de Hidroelectrica în 2010, de peste 6 ori mai mare comparativ cu 2009.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, dar ceea ce a transformat compania într-un punct de atracţie al pieţei de profil este faptul că firma produce cea mai ieftină electricitate.

 • Firma începe la începutul anilor 2000 să vândă o bună parte din energia pe care o produce pe contracte directe, către firme precum Energy Holding, multe din aceste contracte fiind extinse anul trecut până în 2018.

 • Hidroelectrica susţine că are nevoie de aceste contracte pentru a garanta cu ele împrumuturile luate de la bănci, deşi contestatarii acestei politici de contractare directă a energiei hidro spun că firma pierde anual sute de milioane de euro din profit.

 • Hidroelectrica a avut în 2010 un an de excepţie, profitul companiei crescând de şase ori, până la aproape 70 de milioane de euro.

 • În ciuda rezultatelor înregistrate directorul în mandatul căruia au fost atinşi aceşti indicatori, Mihai David, a fost schimbat de la începutul acestui an, fără nicio explicaţie din partea Ministerului Economiei, cu Constantin Trihenea, fost prefect de Sibiu. Această mutare a confirmat încă o dată că numirile în fruntea unor mari companii de stat nu au nicio legătură cu rezultatele obţinute.

 • La finalul primelor şase luni din 2011 câştigul brut al celui mai mare producător de energie din România era de numai 51,9 mil. lei (12,3 mil. euro), faţă de 197,5 mil. lei (47 mil. euro) în aceeaşi perioadă din 2010.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9479
Diferență: 0,085
Ieri: 4.9437
Azi: 5.1794
Diferență: 0,8077
Ieri: 5.1379
Azi: 5.5370
Diferență: -0,2576
Ieri: 5.5513
Azi: 5.2155
Diferență: 0,3869
Ieri: 5.1954